用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
go

我可以點做   [複製鏈接]

我好欣賞我小朋友會自己執書包,有責任感。(小一)

但有個問題出現,話說我有時遲返屋企,會幫佢拎番啲野出黎睇下或者移過佢書包,佢有時會發現,就即刻好大反應。

不停同我講話已經通知我唔好攪佢書包...

我都唔係睇佢書包放左咩,只係打開個功課袋(emoji)佢都可以半夜去廁所發現
   3    0    0    0

回覆樓主:

佢唔比的原因係乜嘢?怕你搞亂?咁佢自己做完功課,又可唔可以比你檢查?

會唔會佢想帶d玩具或者食物返學校,放係書包,驚你發現唔鍾意?

回覆樓主:

我都唔鍾意人唔問過我就拎我d嘢睇,如果你仔係咁諗好正常,佢自己肯拎俾你睇就ok啦,如果因為你遲番不問自取/喺佢唔在場/瞓左拎佢書包d嘢check, 咁我覺得你一係早返,一係信任佢唔好check。

profitwong 發表於 19-4-10 09:25

但有個問題出現,話說我有時遲返屋企,會幫佢拎番啲野 ...
小一就咁有性格,我諗你都係去搵d親子關係talk 聽下好d

b3410    發表於 19-4-12 23:18

我从來唔搞两个女d野,更唔会睇佢地电話电腦……

可以点做?咪唔搞佢d野……

akazaka    發表於 19-4-15 10:53

IloveJJ 發表於 19-4-10 11:45
我係唔會攪佢哋每書包既,既然你選擇訓練佢自律,就要信佢,我仔成叠功課無帶返學都試過。如果你要叉隻腳 ...

我女試過成疊功課冇帶返屋企,又試過帶左功課返學但以為自己冇帶而欠交 我一向唔check佢書包(以上2個情況就算Check都冇用),忍無可忍等到老師寫手册叫家長注意一下,我先不得不做嘢。不過都係抽樣叫佢拎俾我睇,喺佢面前check。

咁細個就咁惡?話俾佢知咁樣無禮貌。
天助自助者,  別再怨天尤人

都唔係唔正常,你又會唔會畀小朋友隨意檢閱你個袋同電話?

你要佢畀得心甘情願。咁大反應大概有三個原因:
1. 有野(「違禁品」、搞笑野、怕醜野)唔畀得你知
2. 佢心裏暗自承諾要自己負責任,唔可以畀父母唔信任
3. 佢有強烈「自己野自己理」意識,唔鍾意人隨意翻抄佢嘅物品。

如果係 1,咁好正常,等畀老師發現,發現過之後就唔會再犯。
2、3,咁恭喜你,小朋友責任心好重,好自律。同樣,唔好插手,如果佢有甩漏,畀老師寫手冊之類,佢會自己去著緊。你應該信任佢有呢個能力。

信佢囉! 唔好嗰頭比佢自己執, 轉頭又睇下執齊未!!

我仔女都試過成個功課袋冇帶, 甩甩漏漏初小必經階段, 家長學放手就可以了!

1998Ruby1998 發表於 19-4-10 17:00
都唔係唔正常,你又會唔會畀小朋友隨意檢閱你個袋同電話?

你要佢畀得心甘情願。咁大反應大概有三個原因: ...

我見你留言,你講得啱,其實佢係好責任感重,我都唔隨便睇佢書包,尋日睇都係想搵通告,點知佢放左食飯枱俾我,但我睇唔到,我知佢對擺位都有佢自己一套,佢見到書包位移左,先話我做咩睇。我小一開始都唔幫手執書包,佢有欠帶過。佢帶咩返去我都唔過問,我亦無睇佢書包,所以多謝你(emoji)

Mrs.Luckycat 發表於 19-4-10 16:08
咁細個就咁惡?話俾佢知咁樣無禮貌。

無問過人搞人D嘢一樣無禮貌喔

profitwong 發表於 19-4-10 17:49
我見你留言,你講得啱,其實佢係好責任感重,我都唔隨便睇佢書包,尋日睇都係想搵通告,點知佢放左食飯枱 ...

我都唔搞兩個女D嘢,一來我懶,二來佢知道媽媽幫手check,佢哋就peah。

little_yolky 發表於 19-4-10 18:21
無問過人搞人D嘢一樣無禮貌喔

我有時都會摷下呀仔書包,又唔見佢咁大反應?不過,無所謂啦,每人性格唔同,做父母嘅,忍受到咁得囉。

回覆樓主:

呢d每個家庭唔同,亦係大家溝通。我自問唔係保守,但我唔會係佢6、7歳比太大discretion 佢。我有問准我女睇佢d嘢,包括手機,佢唔介意,有時仲問我佢d同學spam咗d乜嘢。

Mrs.Luckycat 發表於 19-4-10 18:54
我有時都會摷下呀仔書包,又唔見佢咁大反應?不過,無所謂啦,每人性格唔同,做父母嘅,忍受到咁得囉。
...

係呀,每個人性格唔同,你阿仔接受到自己D嘢可以無問過佢俾人摷咪得囉。不過佢最好知道咁樣係有問題,第日唔好摷佢女友or老婆D嘢啦。

little_yolky 發表於 19-4-10 19:27

係呀,每個人性格唔同,你阿仔接受到自己D嘢可以無問 ...

係呀,我個仔同我一樣,都係咁無品。

‹ 上一主題|下一主題