用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2尾女(深水埗區)
go

B2尾女(深水埗區)

想問下大家B2尾女(深水埗區),有冇機會入到迦密愛禮信或路德會協同??

Jennyay 發表於 19-4-10 09:20
想問下大家B2尾女(深水埗區),有冇機會入到迦密愛禮信或路德會協同??
B2尾最差都係入B3,何人不乙1進取點揀間好D既B2中學?

worldcat    發表於 19-4-10 09:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-10 09:25
B2尾最差都係入B3,何人不乙1進取點揀間好D既B2中學?
但一定要肯定自己是B2才可以,否则万一原来跌入B3, 到时B2学校入不到,B3头那些学位可能已经被人家先抢去?

猴子爸 發表於 19-4-10 09:28
但一定要肯定自己是B2才可以,否则万一原来跌入B3, 到时B2学校入不到,B3头那些学位可能已经被人家先抢去 ...

就算係B3生,最差都係派B3,你認為分別好大嗎?
如果連半點機會都唔去爭取,真係同咸魚無分別了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

因為這個間學校我個人認為校風唔錯,活動都多,比較識合小朋友。自行時都考了其中一間,但要玩大抽獎真係玩死人。學校老師建議甲一揀3間B2,乙一頭兩間B2,跟住要揀B3。非常煩惱。

回覆 猴子爸 的帖子

今年唔怕學校搬同俾少少學費,陳樹渠包底應該無死(2020遷校)。

hkpapa852 發表於 19-4-10 09:32
...
問題係好似當年家計會廣告咁:追得到也未必好。B2/B3邊緣人,俾佢咁好彩係B2C,因為運氣好,入到間B1,讀唔掂,仲大件事。

hkpapa852 發表於 19-4-10 09:32
...
我只是知道B3头跟B3尾有很大分别。

回覆 Jennyay 的帖子

Hkpapa 意思係乙一可揀間好啲嘅b2,你讀兩間只可算b2b~b2c。
真係B2~b3邊緣人,乙三放b3學校正常。
但如果係座實b2c(=b2), 無必要咁早揀b3, 學校想做靚頭三升中率,一般都會叫家長乙三就放低一級。

除非小朋友真係好喜歡某項活動,以其他學校無提供。否則間間b2學校活動上唔會差太遠。

worldcat 發表於 19-4-10 09:36
回覆 猴子爸 的帖子

今年唔怕學校搬同俾少少學費,陳樹渠包底應該無死(2020遷校)。 ...
陳樹渠其实得吾得?在我个年代,陳樹渠真是颇出名...ga

猴子爸 發表於 19-4-10 09:46
陳樹渠其实得吾得?在我个年代,陳樹渠真是颇出名...ga

呢間連可唔可以搵到地方繼續辦學都未知喎!

回覆 worldcat 的帖子

新地址有未?

擔心抽來抽去變咗一間小朋友唔鐘意學校,所以索性一來就主要去佢想入果間。

回覆 猴子爸 的帖子

近年又無乜聽過特別差,b2尾b3頭,講話好好都唔好信。係深水埗,自己覺得就算幾間b1 男 男女 嘅學生一樣差過以前,係幾間女校無乜變(起碼校外)。
原本ssp某男津都係自己俾阿囝嘅目標,但呢兩年lunch time(附近返工),好多時見到有幾群中三四學生嘅言談,真係擔心間學校。談吐德行仲差過同場啲南華學生。
大庭廣眾講溝囡,嫖x,索k,唔理佢真定假,係餐廳大大聲講啲咁嘅嘢同b3學生有乜分別。(唔係得一群係咁,亦唔係一次半次。)

如果係心儀學校某樣活動同環境,呢樣係主觀分。旁人好難俾意見。乙一協同應該好大機會。

樹記未知新校情況,所以先話基本揀得都必入。

咁德貞好D還是陳樹好D?

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

回覆樓主:

德貞呢?

worldcat 發表於 19-4-10 10:12
回覆 猴子爸 的帖子

近年又無乜聽過特別差,b2尾b3頭,講話好好都唔好信。係深水埗,自己覺得就算幾間b1  ...
SSP某男津。。。好似只得一间wo

如果係女仔,我會揀德貞。