用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教將軍澳區統一派位填表
樓主: Aceace
go

請教將軍澳區統一派位填表 [複製鏈接]

回覆 wtap 的帖子

佢係b2a英中

wtap 發表於 19-4-11 00:54
原來呂郭碧鳳係b2唔係b1?

嗯,不論學校定呢度都係咁講

TLHE 發表於 19-4-11 00:22
咁你仔都好叻仔呀!我們早2年也考过優才,也是1A成绩,round 1 就out 咗了!:p
...
我兒子唔算叻,依家去到主恩都只係一個平凡人,不過一二線小學各有好處,一缐小學可以sell學校名氣,但二線小學係同等實力下比較容易做到夠搶眼既成績表,係無全港排名情況下,有時會有d著數。
我地去年second in優才副校長時,佢拿住張成績表贊我兒子成績好,但自己知自己事,我兒子其實唔係真係咁叻,只不過係同校對手唔算超強,佢依家去到主恩,都話同學級數完全唔同哂!

回覆 ferrari2007 的帖子

論dse成績,王華湘俾呂郭好

christy2011 發表於 19-4-11 07:35
回覆 ferrari2007 的帖子

論dse成績,王華湘俾呂郭好

thx

小黃豆B 發表於 19-4-11 07:30
我兒子唔算叻,依家去到主恩都只係一個平凡人,不過一二線小學各有好處,一缐小學可以sell學校名氣,但二線 ...

同意

小黃豆B 發表於 19-4-10 23:04
假如你自己亦心裡有數係B1,可以唔駛理佢!有d學校為左保住自己升中首志願和首三志願百份比,會建議家長保守d ...

所以我地一班家長都苦惱,咁早就要揀band2學校

小黃豆B 發表於 19-4-10 23:15
我兒子係今年主恩中一,去年亦被評為B1A,老師一樣係建議乙一主恩或宣基,然後填哂所有B1,然後先填王華湘 ...

請問主恩除了重讀書外,課外活動是學生自己揀定由老師挑選?我仔無咁叻可以去到出外比賽,只係想有課餘活動或運動比佢

Aceace 發表於 19-4-11 08:16
所以我地一班家長都苦惱,咁早就要揀band2學校
你可以再硏究教育處升中派位張光碟,假如今年派位方法無改,老師建議明顯係將學校利益優先於學生,正所謂你不仁我不義,你亦唔需要聽佢講,堅持自己想法就得!雖然乙三中B1機會係微,但既然王華湘係必入,為何要一早投降!

ferrari2007 發表於 19-4-10 21:32
我係觀塘區架~詳細可見8樓,可唔可以比d意見?先謝

亂咗....
不過官塘我都有d研究,我個人唔太鍾意官官,因為將官個校長上年過咗去,聽聞呢個校長唔多掂
官塘區男仔我多數聽會揀聖言,如果唔鐘意男校可以1.順天2.蒙3.他區

Aceace 發表於 19-4-11 08:22
請問主恩除了重讀書外,課外活動是學生自己揀定由老師挑選?我仔無咁叻可以去到出外比賽,只係想有課餘活 ...
課外活動係學生自己報名,好似一報就係一年,無記錯中一係最多兩樣,但其中一樣要係團隊活動(例如:泳隊、籃球),主恩亦唔係只顧讀書唔俾學生玩,只不過學校作風低調,無好似宣基咁谷學生去拿校外獎增加學校名聲!

Aceace 發表於 19-4-11 08:22
請問主恩除了重讀書外,課外活動是學生自己揀定由老師挑選?我仔無咁叻可以去到出外比賽,只係想有課餘活 ...

上年有人乙二中觀瑪,你可以乙一迦密、乙二景嶺、乙三官瑪、乙四將官、乙5先王

小黃豆B 發表於 19-4-10 21:55
你位老師係唔係靠害,咁擺乙二機會擺明送俾人!
假如對學校無偏好,將軍澳B1生乙部正路擺法只有一個:

你的分析很合理,反而樓主要留意自己小學水平,是否真的b1a?如果是區內一線小學,當然沒問題。但若是tko的三線小學,考全級1x以為是b1,實際可能是b2,便大件事了

bb鼠 發表於 19-4-11 09:18
亂咗....
不過官塘我都有d研究,我個人唔太鍾意官官,因為將官個校長上年過咗去,聽聞呢 ...

我都知聖言區內最Top(男仔計),學位最多,但一定亦係最搶手!但自知阿仔未到呢個lv+抽中機會唔大,所以都唔敢諗。其實我自己心水係觀瑪,質素唔差+競爭相對無咁激烈,但阿仔心儀官中(多同學選)+有聯系位,所以我乙一會揀佢

ferrari2007 發表於 19-4-11 12:45
我都知聖言區內最Top(男仔計),學位最多,但一定亦係最搶手!但自知阿仔未到呢個lv+抽中機會唔大 ...

其實你乙一官中入梗啦以我將軍澳將官聯小去睇,b2都入到
選男校少一半人爭,顴瑪是唔錯選擇,不過你仔鐘意官中就乙一啦,唔係無咗聯小優勢

bb鼠 發表於 19-4-11 13:02
其實你乙一官中入梗啦以我將軍澳將官聯小去睇,b2都入到
選男校少一半人爭,顴瑪是唔錯選擇,不過 ...

係,無得選觀瑪好可惜
但我爭取到甲一放觀瑪
我同佢講:7%你都入到就認命啦

ferrari2007 發表於 19-4-11 13:11
係,無得選觀瑪好可惜
但我爭取到甲一放觀瑪
我同佢講:7%你都入到就認命啦:w ...

有7%咁多咩,唔係得幾個位
我女反而唔鐘意聯中,上年有30個同學入咗

bb鼠 發表於 19-4-11 13:59
...
Band2學生, 乙部應點排? Thanks

kelvinli0311 發表於 19-4-11 14:30
Band2學生, 乙部應點排? Thanks

乙一王華湘會比較窄,可以乙一慕德、二呂中、三甲子、四鄭裕彤、五鄭植之

bb鼠 發表於 19-4-11 13:59
...

我打錯左,7X個統一位嘅10%先啱,7%本指統一位嘅7%,應該係10%

‹ 上一主題|下一主題