用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教將軍澳區統一派位填表
樓主: Aceace
go

請教將軍澳區統一派位填表 [複製鏈接]

TLHE 發表於 19-4-10 21:50
別介意我担白些,因為怕說得不清楚誤了小朋友的机会就不好了。你孩子同樓主情況其實不同,所以值博機率和考 ...

「雖然同為B1, 大抽獎机会一样,但叩門能力卻有差異」
我終於明白了,一直以來得我自己諗同埋得老師嘅意見,我明白老師未必會逐個學生分析得咁清楚,多得你呢一提,我知道咗兩者抽B1嘅分別,真係非常謝謝你寶貴嘅意見
但係想都多問一句,如果觀塘區將B2擺喺第5位,算唔算冒險?

TLHE 發表於 19-4-10 21:52
叩門的能力,便是本錢

知道了,謝啊!

kirstyau 發表於 19-4-10 18:37

貴校好有問題,雖則話TKO係band1位少,自己唔填哂 ...

試填的時候,填首三志願係band1,都被老師建議要改!

ferrari2007 發表於 19-4-10 21:58
「雖然同為B1, 大抽獎机会一样,但叩門能力卻有差異」
我終於明白了,一直以來得我自己諗同埋得老師嘅意見 ...
可惜我孩子不是觀塘区的,怕资讯不正確会誤導了你,还是等其他家長答你好了。

TLHE 發表於 19-4-10 22:49
可惜我孩子不是觀塘区的,怕资讯不正確会誤導了你,还是等其他家長答你好了。 ...

thx

christy2011 發表於 19-4-10 21:44
回覆 Chenglc 的帖子

將官上年出咗狀元,可能今年多咗人揀
當年宣基校長衹係用dse榜眼,都可以成爲區內追捧對象,將官可否脫穎而出,就要睇下校長既推銷能力。不過將官到依家都無公佈主科4十以上數據,相反其他三間英中就任你睇,你係用家會點簡?

小黃豆B 發表於 19-4-10 21:55
你位老師係唔係靠害,咁擺乙二機會擺明送俾人!
假如對學校無偏好,將軍澳B1生乙部正路擺法只有一個:

我都覺得佢靠害所以上黎請教各位Thanksthanks

我地有諗過直接放景嶺喺第一志願,因阿仔都是在景嶺丶迦密兩間選擇,因他覺得迦密重讀書,景嶺好似比迦密多些少活動!宣基係比較平均,但有爬過文,好像第一志願失敗率都比較多

Aceace 發表於 19-4-10 22:37
試填的時候,填首三志願係band1,都被老師建議要改!
假如你自己亦心裡有數係B1,可以唔駛理佢!有d學校為左保住自己升中首志願和首三志願百份比,會建議家長保守d,但咁樣出賣學生保住自己名聲真係誤人子弟,你想一下明明B1A,聽佢建議乙一搏一搏,乙二自殺,然後搏唔到就去王華湘,學校就大大隻字話自己頭三志願百份比係100%!

我所知既遊戲規則係你只要係B1,那怕你號碼係全港最後,一樣係你派完先輪到B2第一個人,所以只要王華湘唔係全收B1生,你填哂所有可以填既B1中學,然後先填王華湘,你一樣一定可以入到,而事實上王華湘當然無可能全收B1生,咁明明一定入到,點解老師要你一定要放第三志願?因為咁會影響到佢地學校升中張成績表首三心願百份比!

TLHE 發表於 19-4-10 18:31
那是因為学校想力保首3志願的成功率……你們是什麼小学?如果真的B1A夠競爭力的話,我会堅持自己的選擇!老 ...

我們是二缐小學,應該同一線小學的B1A生競爭力差很多

Aceace 發表於 19-4-10 23:00
我都覺得佢靠害所以上黎請教各位Thanksthanks

我地有諗過直接放景嶺喺第一志願,因阿仔都是在 ...

我兒子係今年主恩中一,去年亦被評為B1A,老師一樣係建議乙一主恩或宣基,然後填哂所有B1,然後先填王華湘,我兒子也是二缐小學,小學老師都很關心學生希望他們去好中學,不會像你那個老師這樣亂來!
主恩的確比較偏重讀書,課外活動相對比較無咁突出,但校風和老師都很好,是一間好學校!

ferrari2007 發表於 19-4-10 20:50
多問一句,如果小兒屬B1C,抽獎選擇同B1A是否一樣?唔係按隨機號碼?
呈二嘅時候,老師話如果佢呈三成績ke ...

我都係觀塘,情況同你差唔多,乙四就叫我呂郭(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)

Aceace 發表於 19-4-10 23:13
我們是二缐小學,應該同一線小學的B1A生競爭力差很多

二缐小學好緊張百份比,因為佢地只能夠公佈首志願/首三志願百分比和有學生分配左去咩野B1和B2中學,唔通佢地會自暴其短話全校得幾個人入到主恩或宣基!

但其實你二缐拿到B1A,成績表一定有返咁上下,唔駛太擔心和一缐小學無得爭! 我們去年拿住份二線小學成績表報優才,咪一樣收左,只不過兒子心有所屬先無註冊!

回覆樓主

其實擺得B2入去已經等如封左後路,你仔仔有B1A,真係唔應該浪費機會!我係你晨早揀左做進取型

meeem 發表於 19-4-10 23:21
我都係觀塘,情況同你差唔多,乙四就叫我呂郭(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)

你乙四都好呀,我老師直頭叫我乙三就揀!如樓上家長所講,有啲學校係想做靚自己條數,真係好難搵到公司嘅意見係真心定係假意!派就我派讀又我讀,佢就隨口講兩句

meeem 發表於 19-4-10 23:21

你最終點揀

ferrari2007 發表於 19-4-10 23:28
你乙四都好呀,我老師直頭叫我乙三就揀!如樓上家長所講,有啲學校係想做靚自己條數,真係好難搵到公司嘅 ...

但乙二乙三叫我他區呢

ferrari2007 發表於 19-4-10 23:30
你最終點揀

頭痕緊囖

meeem 發表於 19-4-10 23:31
但乙二乙三叫我他區呢

所有學校都係早揀有著數!但係問題係你識揀、人哋都識揀

小黃豆B 發表於 19-4-10 23:24
二缐小學好緊張百份比,因為佢地只能夠公佈首志願/首三志願百分比和有學生分配左去咩野B1和B2中學,唔通佢 ...
咁你仔都好叻仔呀!我們早2年也考过優才,也是1A成绩,round 1 就out 咗了!:p

ferrari2007 發表於 19-4-10 20:50
多問一句,如果小兒屬B1C,抽獎選擇同B1A是否一樣?唔係按隨機號碼?
呈二嘅時候,老師話如果佢呈三成績ke ...

原來呂郭碧鳳係b2唔係b1?
‹ 上一主題|下一主題