用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教將軍澳區統一派位填表
go

請教將軍澳區統一派位填表

小兒三次呈分後,老師說是band1A,但我知道抽獎沒有分別,老師建議統一填表如下:

1.迦密主恩
2.宣基
3.王華湘
4.何玉清

但我認為老師建議太進取,第二志願放宣基幾會很微(更新)

1.迦密主恩
2.官瑪
3.將官
4.觀官
5.王華湘

Aceace 發表於 19-4-10 09:07
小兒三次呈分後,老師說是band1A,但我知道抽獎沒有分別,老師建議統一填表如下:

1.迦密主恩
是的,宣基放第二是沒有机会的若一定是1A, 不如盡填Band 1 (除了宣基), 填埋区外位,先至王華湘吧?因為反正最差也只会去王華湘。

1. 迦密
2. 景嶺
3. 將官
4. 官瑪
5. 官塘官立
6. 王華湘
7. 慕德

3-5 次序可按兒子喜好安排

搭單問埋,如Band2C又應該點排

1 王華湘
2 慕德
3 呂潤財

???

TLHE 發表於 19-4-10 11:08
是的,宣基放第二是沒有机会的若一定是1A, 不如盡填Band 1 (除了宣基), 填埋区外位,先至王華湘吧?因為反 ...

學校老師唔建議填區外學校,同埋每人只可以填2間英中,第三志願要開始填band2學校

Aceace 發表於 19-4-10 12:32
學校老師唔建議填區外學校,同埋每人只可以填2間英中,第三志願要開始填band2學校
...
那是因為学校想力保首3志願的成功率……你們是什麼小学?如果真的B1A夠競爭力的話,我会堅持自己的選擇!老實說B1A 去了B2 校,反正都要叩門了!當然博盡D!

...

貴校好有問題,雖則話TKO係band1位少,自己唔填哂band1先一回事,但唔可能強制唔比人填。
不過1A生,好大機自行已經離場 Good Luck!

回覆 TLHE 的帖子

BK講上年有人乙二景嶺入

TLHE 發表於 19-4-10 18:31
那是因為学校想力保首3志願的成功率……你們是什麼小学?如果真的B1A夠競爭力的話,我会堅持自己的選擇!老 ...

多問一句,如果小兒屬B1C,抽獎選擇同B1A是否一樣?唔係按隨機號碼?
呈二嘅時候,老師話如果佢呈三成績keep到Band 1,統一排位就可以全部揀Band 1學校,但而家老師又好似反口~
我觀塘區填:(1-5係B1)
1.觀官 2.蒙民偉 3.區外1 4.區外2 5.區外3 6.呂郭碧鳳(B2)
但老師則建議呂郭填第3穩陣~我心諗B1學生咁快填B2學校?佢係真係擔心學額不足B2A會搶手(隔離帖有人提及但老師無講過)?定係想做靚學校條數?
講真咁早就要封咗條後路真係好唔甘心

...

我仔學校老師都係咁,我都想睇下呢度高人嘅意見

ferrari2007 發表於 19-4-10 20:51
我仔學校老師都係咁,我都想睇下呢度高人嘅意見

西貢區b1生乙一只能迦密/宣基,乙二將官/景嶺,上年有人乙二中將官同景,乙3就王華湘作保險缐

bb鼠 發表於 19-4-10 21:05
西貢區b1生乙一只能迦密/宣基,乙二將官/景嶺,上年有人乙二中將官同景,乙3就王華湘作保險缐
...

但係乙三就填B2 ,會唔會嘥咗B1呢個組別

1.迦密主恩
我校老師話主恩和宣基,衹可放乙一不可放乙二。舊年經驗,主恩乙一命中率極高,無乜聽過有人唔中,我懷疑放乙二都可能執鷄。
宣基今年和宣小斷關係,將聯繫位放哂出來大抽獎,外校生抽入機會大左小小。不過舊年好多人放乙一都抽唔中,今年你放乙二,應該浪費機會。

舊年乙二中的,都係景嶺/將官/他區學校。王華湘呢,真係未聽聞過b1生抽唔入,你敢搏的,可以填哂景嶺/將官/他區,然後才填王華湘

ferrari2007 發表於 19-4-10 21:10
但係乙三就填B2 ,會唔會嘥咗B1呢個組別

你可以填乙三他區,但今年他區b1無乜選擇,填哂4間b1乙5先b2呢,其實乙三b1已經無位淨,不過你都可以填哂4間乙5先b2

bb鼠 發表於 19-4-10 21:28
你可以填乙三他區,但今年他區b1無乜選擇,填哂4間b1乙5先b2呢,其實乙三b1已經無位淨,不過你都可以填哂4 ...

我係觀塘區架~詳細可見8樓,可唔可以比d意見?先謝

bb鼠 發表於 19-4-10 21:05
...
因為考慮到樓主孩子是B1A 学生,有本錢博盡D,所以乙3填保險線就真是太保險了吧?

TLHE 發表於 19-4-10 21:34
因為考慮到樓主孩子是B1A 学生,有本錢博盡D,所以乙3填保險線就真是太保險了吧? ...

請問你所講嘅有本錢係指即使派到任何一間B1都可以讀得來?還是指B1A學生較大機會抽倒B1學校?thx

回覆 Chenglc 的帖子

將官上年出咗狀元,可能今年多咗人揀

ferrari2007 發表於 19-4-10 20:50
多問一句,如果小兒屬B1C,抽獎選擇同B1A是否一樣?唔係按隨機號碼?
呈二嘅時候,老師話如果佢呈三成績ke ...
別介意我担白些,因為怕說得不清楚誤了小朋友的机会就不好了。你孩子同樓主情況其實不同,所以值博機率和考慮点也不一样。

雖然同為B1, 大抽獎机会一样,但叩門能力卻有差異。

B1A 学生,就算抽不到B1校,去叩B1C校,成功率仍是很高的!
B1C 学生,若去到叩門階段,和B1A 学生爭,若無特異功能,心裡也有數,成功率真的不大哦!

对赌要看後果,輸了仍有本錢的,自然可以大胆些!
你孩子是1C, 其實banding也只是估計而已, 1C 已經是尾段,唔好彩是邊沿人,又盡填B1 校的話,真的可能会去到好後的2C校也不奇怪的!
若真是这样不幸,孩子叩門能力又不夠强,那真是知如何是好了!

所以,老師建議的保本選擇,反而比較合理明智呢!

ferrari2007 發表於 19-4-10 21:38
請問你所講嘅有本錢係指即使派到任何一間B1都可以讀得來?還是指B1A學生較大機會抽倒B1學校?thx
...
叩門的能力,便是本錢

1.迦密主恩

你位老師係唔係靠害,咁擺乙二機會擺明送俾人!
假如對學校無偏好,將軍澳B1生乙部正路擺法只有一個:

乙一:主恩或宣基
乙二:   景嶺
乙三:   將官
乙四:   王華湘

主恩係傳統龍頭,宣基就係區內新貴,大抽獎人人機會均等,好多人都會搏,乙一都未必入到,更可况乙二, 但有保守的或者本身係B1-C,直接乙一就填景嶺,亦有將景嶺和將官次序調轉,另外有家長會選埋區外B1位搏無人選,但一定都會放前過王華湘。

只要係B1(邊緣人估錯band除外)差極都一定去到王華湘,填哂B1先填王華湘都無問題!