用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
樓主: mimibama
go

Kindle 適合小一生嗎?   [複製鏈接]

retriever 發表於 19-4-15 16:37
呢題明顯係罐頭答案既問題...

似乎標準答案係想大家習慣"對字仔"

我想知其他學校d閱讀理解係咪咁?

Elenalan 發表於 19-4-15 16:38

好難完全比較到, 因為題題唔同.

我印象中, 我細路有試過 "都岩既" 答案, 但無可否認, 老師既答印係 BETTER!

BTW, 我又唔認為呢個問題歸咎於本地或國際, 係個老師點處理姐...

retriever 發表於 19-4-15 16:44
好難完全比較到, 因為題題唔同.

我印象中, 我細路有試過 "都岩既" 答案, 但無可否認, 老師既答印係 BETTE ...

即係其他學校會接受多過一個答案?

Elenalan 發表於 19-4-15 16:38

唔㑹1分都冇

MNIF 發表於 19-4-15 18:07
我咁睇,你女兒可能閲讀故事書太多啦。語文為各學科之母,原因之一係語文好比數學,亦都是包含著如何學習邏 ...

依你所講,天未晚就坐在門口等媽媽,可以係思念。
咁天晚了,坐在門口等媽媽,原因係乜? 只係為左等媽媽? 沒有原因?

兩個情況都係媽媽未下班回家,都係等媽媽喎,點解第一個情況有原因,第二個冇原因?

何況,全篇文章冇提及第一個情況,冇得比較哪個情況用「思念」更合理。

又例如,小明成日冇食過嘢,一回家就衝入廚房打開雪櫃找東西吃。

咁為什麽「小明一回家就衝入廚房打開雪櫃找東西吃」? 你會答因為「小明成日冇食過嘢」?

我相信呀女會答「因為小明餓了」,不過因為没有跟原文叙述嘅資料作答,咁樣答應該不會是標準答案。

MNIF 發表於 19-4-15 18:32
我會答「小明知道㕑房入靣個雪櫃有東西吃」。

知道有東西吃就係找東西吃嘅原因? 通街都有食店超市都有東西吃,所以路過就要入去食嘢? 不論有冇需要?

MNIF 發表於 19-4-15 18:38
問題係有提到「廚房同雪柜」。

我意思係,如果小明唔係肚餓,唔需要一回家就衝入廚打開雪櫃找東西吃。所以「肚餓」先係佢呢個行為嘅真正原因/動機,而唔係「因為雪櫃有東西可吃」就要衝埋去打開拎來食。

雪櫃有食物,不是動機/原因。

bobbob 發表於 19-4-15 11:09
小1可能要求直接原因,到高小反而要答內裡原因,下次2樣答晒就無死。
所以話dse中文咁難係因為要揣摩出卷員 ...

picamama 發表於 19-4-15 16:17
我覺得你女的答案很好,無奈本地DSE之下產物就只有一個標準答案,而及本地老師的mindset亦不夠open。
認真 ...
同意,這方面的確是月亮外國圓。遇到類似情況我會話小朋友答案都啱,只不過不是老師想要的

Elenalan 發表於 19-4-15 18:20
依你所講,天未晚就坐在門口等媽媽,可以係思念。
咁天晚了,坐在門口等媽媽,原因係乜? 只係為左等媽媽?  ...
我猜你女兒學校應該是城中神校之一,一年級生便要應付如此複雜的文章,文章有多重意思,不易理解。

你女兒的答案沒有錯,思念媽媽的孩子任何時間都會坐在門口等媽媽回來,但文章另一主角是月亮姐姐,需要通過媽媽夜歸來帶出月亮姐姐,老師挑了一篇複雜文章,題目卻要求小朋友答得淺白,略微技巧不足,現在題目是"為何冬冬坐在門口?",如果改為"為何冬冬晚上還坐在門口?"或"這麼晚冬冬為何坐在門口?"看看你女兒會不會答"因為等媽媽回家"?怎樣問是需要技巧,尤其中文語法含隱,現在學校追求快教,沒有細心思考文意,很容易出現誤會.

小明因為一天沒有吃, 所以一回家馬上找食物, 這個就用得上淺白的問題, 因為句子簡單直接. 但上面閱讀理解出現了月亮, 若沒有月亮的出現, 冬冬肯定因為思念媽媽, 老師選文太複雜, 問得不清確, 令小朋友墮進陷阱.

Cheeselover 發表於 19-4-16 09:34
我猜你女兒學校應該是城中神校之一,一年級生便要應付如此複雜的文章,文章有多重意思,不易理解。

我同意呀,如果問「為什麼冬冬坐在門口?」,咁重點係「坐在門口」呢個動作,「目的」就係等媽媽。
但現在問「為什麼冬冬坐在門口等媽媽?」,重點係「等媽媽」,咁我女答「因為他想媽媽」就係「等媽媽」嘅原因。

第一句「天晚了,媽媽還未下班回家」,係交代當時情況,不是等媽媽的原因。

不是神校,只係普通津校,不過中文科出名深。
好彩呀女考試時唔會鑽牛角尖,所以應付到試卷。

Elenalan 發表於 19-4-15 09:20
例如呢份閱讀理解功課,文章開首第一句係「天晚了,媽媽還未下班回家,冬冬坐在門口等媽媽」。

然後問題1 ...

首先你女識寫想媽媽我覺得都好叻。

但係咁答真係會無分架。中文閱讀理解正如聖人網友所講,都好講邏輯。

假設問呢條問題的人不知道你媽媽去左返工,佢問你坐係門口做咩。你答:想媽媽。咁果個人依然會一頭霧水,因佢唔知你阿媽去左返工未回來。所以等於無答過。

如果答:因天晚了,媽媽仍未下班回來,我很想媽。應可取滿分,我覺得答多左想媽媽果一句不會扣分的。如果高小更加要寫埋呢句。

Olympian 發表於 19-4-16 10:31
首先你女識寫想媽媽我覺得都好叻。

但係咁答真係會無分架。中文閱讀理解正如聖人網友所講,都好講邏輯。

條問題已有「等媽媽」呢三個字,所以係知道「做什麼」。(可以睇下我115樓回覆)

不過我明你講緊乜。但依你所說「假設問呢條問題的人不知道你媽媽去左返工」,咁其實所有問題都不能簡短作答,因為全部要交代背景,又是否初小要求? 如果咁樣答,每個答案要寫幾句甚至一小段,每次答案都要"self-explanatory"。

haihaimom 發表於 19-4-15 18:15
唔㑹1分都冇

唔少人講“唔應該一分都無”。。。

我覺得唔係分既問題,係回應問題,即係老師唔應該打個交差就了事,應該跟個細路討論下。

Elenalan 發表於 19-4-16 11:12
條問題已有「等媽媽」呢三個字,所以係知道「做什麼」。(可以睇下我115樓回覆)

不過我明你講緊乜。但依你 ...

其實條問題好簡單直接的了。

因為A所以B。

咁問你點解B,你答因為A就可以了。

無需交代表景或self explanationatoy

retriever 發表於 19-4-16 11:24
唔少人講“唔應該一分都無”。。。

係呀,其實我唔介意分數
‹ 上一主題|下一主題