用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
樓主: mimibama
go

Kindle 適合小一生嗎?  

回覆 Cheeselover 的帖子

以前買咗啲經典童書佢真係冇睇,而家又過咗嗰個年紀更加唔會睇

MrBeast 發表於 19-4-14 08:36
off topic, jack n bs 你不覺會教壞小孩嗎?去偷巨人d野講到理直氣壯咁

所以我說中國人愛說教,jack & bs主題是奇遇和驚險,如果我要說教,我便拿伊索寓言;阿里巴巴做"賊阿巴"也不是好人;灰姑娘也貪慕虛榮;哈姆雷特內也沒有幾個好人,算吧,小朋友看書大都沒有碰觸故事背後的深層意義。

haihaimom 發表於 19-4-14 10:52

Kindle有Kindle好,我仔升中後,因為忙,又因為Netflix, YouTube, 手機等係喺屋企真 ...

不管用什麼渠道看書也是好,總好過不看或沉迷電玩至忘形。

Cheeselover 發表於 19-4-14 22:53
所以我說中國人愛說教,jack & bs主題是奇遇和驚險,如果我要說教,我便拿伊索寓言;阿里巴巴做"賊阿巴" ...

我都想知阿里巴巴與四十大盜嘅深層意義,點同呀女解釋用滾油殺人? 究竟係惡有惡報定係以惡報惡? 何為正義?

haihaimom 發表於 19-4-14 10:58

以前買咗啲經典童書佢真係冇睇,而家又過咗嗰個年紀更加唔會睇 ...

學Elenalan, 當二手書賣掉,我可能也會對待它們。

Elenalan 發表於 19-4-14 22:59
我都想知阿里巴巴與四十大盜嘅深層意義,點同呀女解釋用滾油殺人? 究竟係惡有惡報定係以惡報惡? 何為正義? ...
其實係咪要解釋?我細個非常鍾意一千零一夜,由聽婆婆口述,到睇唔同中英譯本,甚至大個之後走去中東爲咗睇一睇,都係因為故事有魔力。你可以睇河合隼雄寫嗰一系到有關孩子嘅心理書藉,佢提到口述故事嘅重要,由其係當聽到呢類童話傳奇,小朋友係有能力去消化最難以解釋嘅情節,想像淩駕討論。

我都想知阿里巴巴與四十大盜嘅深層意義,點同呀女解釋用滾油殺人? 究竟係惡有惡報定係以惡報惡? 何為正義? ...
我都記得呢幕,仲wah一聲同小朋友講乜呢個老婆咁殘忍架,仲有點解d人比滖油6都唔ai
之後當然問若佢在當時情況會點做

cal@wicked 發表於 19-4-15 01:01
其實係咪要解釋?我細個非常鍾意一千零一夜,由聽婆婆口述,到睇唔同中英譯本,甚至大個之後走去中東爲咗睇 ...
好似係hitler 講過,任何野只要repeat 講多次d人就會信,是否因為咁所以流浪地球都有n億票房呢?

cal@wicked 發表於 19-4-15 01:01
其實係咪要解釋?我細個非常鍾意一千零一夜,由聽婆婆口述,到睇唔同中英譯本,甚至大個之後走去中東爲咗睇 ...

因為我女問,所以我想知點樣解釋先啱

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-14 10:52

Kindle有Kindle好,我仔升中後,因為忙,又因為Netflix, YouTube, 手機等係喺屋企真 ...
我仔又係咁,小時1年睇過百本書,到今年過咗大半先睇得4、50本,書睇少咗因為睇多咗youtube、netflix...,不過每次出街又例牌帶部kindle,總有啲時間拿出嚟睇

haihaimom    發表於 19-4-15 09:35

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-14 08:36
off topic, jack n bs 你不覺會教壞小孩嗎?去偷巨人d野講到理直氣壯咁
呢樣嘢我細個睇嗰陣都唔明

醒目開學勳章

叫佢自己諗啦,由細到大我都唔會點講解個故事有咩含意,由佢自己諗下意會下,反正我小時候都唔會有人講解,大大下有體會就自然明多啲

bobbob 發表於 19-4-15 08:48
叫佢自己諗啦,由細到大我都唔會點講解個故事有咩含意,由佢自己諗下意會下,反正我小時候都唔會有人講解, ...

佢就係問「惡有惡報」定係「以惡報惡」? 即係你覺得家長只需回答「你自己諗啦」、「大個就明白」?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-15 06:25
好似係hitler 講過,任何野只要repeat 講多次d人就會信,是否因為咁所以流浪地球都有n億票房呢? ...
乜hitler講嘅咩?好似係話佢嘅propagandist?
大6電影有好多7不思議,我哋理解唔到

bobbob 發表於 19-4-15 08:48
叫佢自己諗啦,由細到大我都唔會點講解個故事有咩含意,由佢自己諗下意會下,反正我小時候都唔會有人講解, ...

我冇主動講解故事含意,但想知你地小朋友問你地會點答? 定係你仔唔會問?

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-15 08:51
佢就係問「惡有惡報」定係「以惡報惡」? 即係你覺得家長只需回答「你自己諗啦」、「大個就明白」? :surpri ...
你女每次聽完故事都會問個故事含意?我反而覺得有啲不可思議

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-15 08:54
我冇主動講解故事含意,但想知你地小朋友問你地會點答? 定係你仔唔會問?
...
我唔覺佢會問,如果好有興趣時會講下自己嘅睇法

bobbob 發表於 19-4-15 08:56
你女每次聽完故事都會問個故事含意?我反而覺得有啲不可思議

佢成日問點解,平時做閱讀理解功課d文章都會問點解,何況主角用滾油殺人咁匪夷所思唔係毫無疑問呀?!

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-15 09:03
佢成日問點解,平時做閱讀理解功課d文章都會問點解,何況主角用滾油殺人咁匪夷所思唔係毫無疑問呀?! :sur ...
首先我係好少講故事嘅人,我仔亦對呢類童話故事無乜興趣,我都預計唔到我講alibaba時佢會有乜反應。佢問得最多點解嘅係宗教問題,呢樣嘢又確實點解都唔通,唯有靠將來佢有領會時自己再想想,自己想清楚會清晰過人哋講解好多

Elenalan 發表於 19-4-15 09:03
佢成日問點解,平時做閱讀理解功課d文章都會問點解,何況主角用滾油殺人咁匪夷所思唔係毫無疑問呀?! :sur ...

我個女睇書都成日問點解。我通常會先反問佢覺得點解? 然後討論下唔同既可能性,再引申去其他話題。你女兒個問題好有討論既價值呢