用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
go

Kindle 適合小一生嗎?  

仔仔喜歡閱讀, 最近開始睇 junior novel, 会繼續買書给他, 但也想試試用 kindle 讓他有再多些選擇, 但不知道 kindle 的利與弊

我自己比較喜歡實體書,因為有厚薄,版面有大小,當我花一番氣力從圖書館扛書回家,我會更小心挑書和回家細味。電子書沒有那份質感,揮一揮,來去匆匆,教不懂孩子對書,對文字的尊重和珍惜,電子書不是我杯荼,或者我守舊。

mimibama 發表於 19-4-10 08:40
仔仔喜歡閱讀, 最近開始睇 junior novel, 会繼續買書给他, 但也想試試用 kindle 讓他有再多些選擇, 但不知 ...
我會考慮它比到什麼你而實體書冇、不能做到,eg, dictionary, vocab builder

Cheeselover 發表於 19-4-10 20:25
我自己比較喜歡實體書,因為有厚薄,版面有大小,當我花一番氣力從圖書館扛書回家,我會更小心挑書和回家細 ...

我同呀女都鍾意實體書,屋企部kindle得老公用

仔仔喜歡閱讀, 最近開始睇 junior novel, 会繼續買書给他, 但也想試試用 kindle 讓他有再多些選擇, 但不知 ...

初小生,我喜歡實體書,帶出街,帶返學,我鐘意屋企有個屬於小朋友既圖書閣放滿佢喜歡嘅書。

醒目開學勳章

小一睇嘅書唔厚帶實體書都方便,遲啲睇嘅書漸厚,會發現kindle方便好多,尤其當睇完1本唔駛等即時可以攞下一本嚟睇時

bobbob 發表於 19-4-11 09:20
小一睇嘅書唔厚帶實體書都方便,遲啲睇嘅書漸厚,會發現kindle方便好多,尤其當睇完1本唔駛等即時可以攞下 ...
其實就算字典書,paper back 都好輕,除非是supersonic reader去旅行,平常帶一甚至兩本問題也不大

haihaimom 發表於 19-4-10 23:07

初小生,我喜歡實體書,帶出街,帶返學,我鐘意屋企有個 ...
但有時是物以稀為貴

MrBeast 發表於 19-4-11 15:02
但有時是物以稀為貴

書,我仔由細到大都係有多冇少,所以佢真係唔錫書嘅。不過佢鐘意睇書,佢喜歡嘅書係好殘下,賣唔返出去。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-11 15:00
其實就算字典書,paper back 都好輕,除非是supersonic reader去旅行,平常帶一甚至兩本問題也不大 ...
6、700頁嘅paperback大人拿起都嫌重,去旅行時可能會睇到2、3本,帶kindle就方便得多

haihaimom 發表於 19-4-11 15:21
書,我仔由細到大都係有多冇少,所以佢真係唔錫書嘅。不過佢鐘意睇書,佢喜歡嘅書係好殘下,賣唔返出去。: ...
試過一次過入左十幾本同一series,掂都唔掂,所以e加有時貪方便一次借好多,我都只會放兩三本出來,其餘的柄埋

bobbob 發表於 19-4-11 16:26
6、700頁嘅paperback大人拿起都嫌重,去旅行時可能會睇到2、3本,帶kindle就方便得多 ...

個d是enpsychlopedia級數
去到那級數的確kindle 會make sense 好多,in fact,probably b4 that

MrBeast 發表於 19-4-11 16:49
去到那級數的確kindle 會make sense 好多,in fact,probably b4 that
...

應該係Harry Potter咁厚果d novel, 唔算junior novel for P1。我諗去旅行做乜要帶encyclopedia ?!

MrBeast 發表於 19-4-11 16:47
試過一次過入左十幾本同一series,掂都唔掂,所以e加有時貪方便一次借好多,我都只會放兩三本出來,其餘的 ...

我女都有個圖書閣,乜類型書都有d,好似食buffet咁,佢先會睇得過癮。至於我買書俾佢前,多數帶佢去打書釘先,試水溫後先入貨。

Elenalan 發表於 19-4-11 16:56
應該係Harry Potter咁厚果d novel, 唔算junior novel for P1。我諗去旅行做乜要帶encyclopedia ?! :joyous ...
Just an adjective

Elenalan 發表於 19-4-11 16:59
我女都有個圖書閣,乜類型書都有d,好似食buffet咁,佢先會睇得過癮。至於我買書俾佢前,多數帶佢去打書釘 ...
個次有試水溫ga,一時貪方便就lai 野

MrBeast 發表於 19-4-11 17:05

我都lar過嘢,我上年暑假買左3箱小兵快樂讀本,起初佢好鍾意睇,但好快就已經嫌故事唔夠刺激(尤其係識多左字可自行閱讀後)。好辛苦KO了1箱半,仲有一半即40幾本 。好後悔同類型/level嘅書真後唔好一次買咁多, 現在要用小兵來交換睇英文書(1本小兵換2本英文)

MrBeast 發表於 19-4-11 17:05

圖書館借又要等又要還又要續借,我寧願買咗放屋企(呢個做法我承認唔係最理想)噤補充練習都未必會做晒喇,買書多少都會lai嘢,lai幾次之後大概知佢口味,唔確定嘅先去圖書館借第一本,啱睇先買。同補習比書有限錢啫,小學生我寧願睇書好過補習。補習仲倒錢。

Lingfung813    發表於 19-4-18 02:44

haihaimom 發表於 19-4-11 17:25
圖書館借又要等又要還又要續借,我寧願買咗放屋企(呢個做法我承認唔係最理想)噤補充練習都未必會做晒喇 ...
其實買都要去書局(當然e加有網購),兒書看完之後又一樣要處理,有時借到一本全新的會特別開心

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-11 16:49
...
稱得上encyclopedia起碼過千頁啦,leo's toy store就差不多啦