用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
樓主: mimibama
go

Kindle 適合小一生嗎?  

Elenalan 發表於 19-4-15 09:03
佢成日問點解,平時做閱讀理解功課d文章都會問點解,何況主角用滾油殺人咁匪夷所思唔係毫無疑問呀?! :sur ...

例如呢份閱讀理解功課,文章開首第一句係「天晚了,媽媽還未下班回家,冬冬坐在門口等媽媽」。

然後問題1) 冬冬為什麼坐在門口等媽媽?

個個同學都答啱老師嘅標準答案(「因為媽媽還未下班回家」),而我女唔明點解佢答錯,佢覺得老師個答案錯,根本冇解釋冬冬坐在門口嘅原因。

Elenalan 發表於 19-4-15 08:54
我冇主動講解故事含意,但想知你地小朋友問你地會點答? 定係你仔唔會問?
...

幸好我女思想簡單,她不會問故事背後有什麼意思,故事情節精彩就可以。
我猜一些故事只為娛樂,不會涉及太多教悔,每每都説教,很辛苦,有時候,胡鬧一下也無妨,Frozen (emoji)的王子也是奸,青蛙被公主kiss後變王子,公主也可以變成青蛙....

Elenalan 發表於 19-4-15 06:57
因為我女問,所以我想知點樣解釋先啱
我女都會問,通常我問佢覺得點,拋返個波比佢,之後加多句:哦,原來你咁諗。就完。但就阿里巴巴例子(佢都問過我),我同佢提過口傳或民間故事,其實某程度係反映當時社會面向,好多時會誇張手法目的用來阻嚇想做壞事嘅人,未必係邊個啱邊個錯,故事有時會冇頭冇尾𠻹。我冇點解釋,佢又好似接受。

haihaimom    發表於 19-4-15 09:44

cal@wicked 發表於 19-4-15 09:38
我女都會問,通常我問佢覺得點,拋返個波比佢,之後加多句:哦,原來你咁諗。就完。但就阿里巴巴例子(佢都 ...

你呢個解釋幾好喎

回覆 bobbob 的帖子

我仔都從來唔會問故事嘅背後意義,我諗都係一個原因點解佢中文唔好。佢只會問我故事嘅歷史背景,歷史故事。睇緊射鵰就追問倚天

回覆 Elenalan 的帖子

我覺得點都應該要有一分。不過你女手字真係幾靚

Elenalan 發表於 19-4-15 09:20
例如呢份閱讀理解功課,文章開首第一句係「天晚了,媽媽還未下班回家,冬冬坐在門口等媽媽」。

然後問題1 ...
你女梗係冇錯。我女都成日因為答案短而精而被扣分。有一次我問佢講覺得點,佢話:你唔洗理啦,老師有老師諗法,你有你諗法,我考試會答多小小。

Ps 但呢題全扣又確係狠啲⋯

haihaimom 發表於 19-4-15 09:45
回覆 Elenalan 的帖子

我覺得點都應該要有一分。不過你女手字真係幾靚

我女唔會接受老師只俾1分,佢根本覺得老師錯,佢話全篇文章係講冬冬有幾愛媽媽,如果唔係想念媽媽又點會坐在門口等媽媽下班回家? 如果係其他人下班回家,冬冬唔會咁做。又如果冬冬唔鍾意媽媽,亦唔會咁做....blablabla...下删N個字,佢每次遇到呢d扣分都好唔憤氣

MrBeast 發表於 19-4-15 06:25
好似係hitler 講過,任何野只要repeat 講多次d人就會信,是否因為咁所以流浪地球都有n億票房呢? ...
有個講法,謠言可以催毀一個國家呀。
所以叫細路認真睇正史,亦要開心睇野史;睇經典之餘,都要明白通俗嘅可愛。

cal@wicked 發表於 19-4-15 09:48
你女梗係冇錯。我女都成日因為答案短而精而被扣分。有一次我問佢講覺得點,佢話:你唔洗理啦,老師有老師諗 ...

係架,唔知係咪初小先咁樣,學校d閱讀理解係只要求「閱讀、配對」或「供詞」、「供句」咁樣做,總之要以原文用句用字作答,唔好理解和反思背後意思,除非講明係「思考題」 ,諗多左就做錯了。

Elenalan 發表於 19-4-15 10:15
係架,唔知係咪初小先咁樣,學校d閱讀理解係只要求「閱讀、配對」或「供詞」、「供句」咁樣做,總之要以原 ...
唔係初小係咁樣,係香港係咁樣。我同我女講:閲讀同閲讀理解嘅實際距離,有大約地球同冥王星咁遠,你不妨加少少幽默感去中和吓你女對制度嘅不滿,佢日子會好過啲。

醒目開學勳章

然後問題1 ...
小1可能要求直接原因,到高小反而要答內裡原因,下次2樣答晒就無死。
所以話dse中文咁難係因為要揣摩出卷員諗乜,可能連文章原作者都會答錯。

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-15 09:43
回覆 bobbob 的帖子

我仔都從來唔會問故事嘅背後意義,我諗都係一個原因點解佢中文唔好。佢只會問我故事嘅 ...

可能男仔係咁,留意實際事實多過含意感想

Elenalan 發表於 19-4-15 10:15
係架,唔知係咪初小先咁樣,學校d閱讀理解係只要求「閱讀、配對」或「供詞」、「供句」咁樣做,總之要以原 ...

我覺得你女應該都係非池中物

bobbob 發表於 19-4-15 11:09
小1可能要求直接原因,到高小反而要答內裡原因,下次2樣答晒就無死。
所以話dse中文咁難係因為要揣摩出卷員 ...

學校要求要精準,答多咗都冇滿分

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 19-4-15 12:29
學校要求要精準,答多咗都冇滿分
咁起碼有1分掛

cal@wicked 發表於 19-4-15 10:01
有個講法,謠言可以催毀一個國家呀。
所以叫細路認真睇正史,亦要開心睇野史;睇經典之餘,都要明白通俗嘅 ...
咁正史又唔一定正確(因爲都是人寫),野史又未必老作,最重要係有智慧唔被人老點

Elenalan 發表於 19-4-15 09:57
我女唔會接受老師只俾1分,佢根本覺得老師錯,佢話全篇文章係講冬冬有幾愛媽媽,如果唔係想念媽媽又點會坐 ...

我覺得你女的答案很好喎

picamama 發表於 19-4-15 16:17
我覺得你女的答案很好,無奈本地DSE之下產物就只有一個標準答案,而及本地老師的mindset亦不夠open。
認真 ...

我女從來都唔用直式計數,佢又係計完先補番條橫式,再補番條直式,所以d功課成日漏直式。好彩係考試佢又會小心d嘅因為怕扣分。

冇經濟條件去IS, 但有認真留意其他學校,不過轉校都有好多考慮

然後問題1 ...

呢題明顯係罐頭答案既問題...

似乎標準答案係想大家習慣"對字仔"