用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle 適合小一生嗎?
樓主: mimibama
go

Kindle 適合小一生嗎?  

MrBeast 發表於 19-4-11 18:56
其實買都要去書局(當然e加有網購),兒書看完之後又一樣要處理,有時借到一本全新的會特別開心 ...

網購有時仲平過去書展,平唔過都差唔多,送到屋企,唔駛抬。書店真係少幫襯,反而係打書釘多。

haihaimom 發表於 19-4-11 17:25
圖書館借又要等又要還又要續借,我寧願買咗放屋企(呢個做法我承認唔係最理想)噤補充練習都未必會做晒喇 ...

我家地方小,不能"任性"買書,只好去圖書館借,不過有些經典故事,家(emoji)不能沒有。美國有硏究,家中書(除了報紙和期刊外),愈多書,孩子成績愈好,信不信?

Cheeselover 發表於 19-4-12 23:42
我家地方小,不能"任性"買書,只好去圖書館借,不過有些經典故事,家(emoji)不能沒有。美國有硏究,家中 ...

有咩經典故事值得珍藏呀? 可以分享一下嗎?

我只有紅樓夢和郁達夫仲有幾套漫畫我係搬幾次屋都要keep的,其他書我都陸續捐/賣了,實在冇位放。

我女有一套fairytale & hairdresser由K睇到而家,佢當係寶,唔肯俾我賣。其他書通常睇完就放2手。

我以前跟旅行團見其他小朋友拿住本書睇,等車又睇,等飛機又睇,一個2星期旅程睇左2本Harrypotter都見過,我都幾羨慕人地阿媽。但到我自己小朋友會自行閱讀,去旅行時叫佢帶一本書去,發覺佢都係得個帶字。等車等食等飛機的時間,佢會周圍揾野睇,係酒店機場油站櫃檯取一堆地圖localtour景點介紹單張,仲帶埋返香港。有時就同小團友玩或追住導遊問所見所聞,結果本書真係全程無打開過。

我現在不再羨慕人地阿媽,因為自己孩子去到新地方,會觀察和去認識當地,也會爭取機會問最熟悉當地的人。果本書,留返唔好彩要滯留機場,地圖單張乜都睇曬先拿出來睇吧。

我家地方小,不能"任性"買書,只好去圖書館借,不過有些經典故事,家(emoji)不能沒有。美國有硏究,家中 ...

書放屋企可以返睇又返睇,第一次明唔曬,第二次又明多啲,第三次又再明多盷,借就唔可以曪。我仔唔一定鐘意睇經典故事,Harry Potter 佢從冇返睇,反而The Lord of the rings, Charles Dickens 啲書佢話好睇,真係估佢唔到。不過返睇最多嘅都係My Wired School

愈多書,孩子成績愈好,信不信?

Xxxx

通常這類研究是 regression analysis,即 scientific correlation ,沒所謂信不信。

但 correlation 沒因果關係,即不知道係成績好是因,還是存書量多是因,或是另一個沒有量度的 variable 是因。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-4-13 10:13
其實唔一定咩經典先可以珍藏架!總之一本書,佢睇一次之後仲會想翻睇,咪值得留囉!如果睇完就放二手,我寧 ...

我見大家係愛書之人,我有興趣想知有乜經典珍藏推介,我d珍藏係我自己睇,唔關呀女事呀,你誤會了。

我女都有佢自己鍾意嘅書佢會睇完又睇,所以我多數會買,佢想keep就keep, 唔keep就trade左佢。圖書館d童書太污糟(尤其係熱門多人借果d),亦有d系列係唔齊或冇得借,所有我prefer買(當然會去圖書館/書局試水溫先)。

IloveJJ 發表於 19-4-13 10:12
我羡慕你多啲喎!
我大仔咪係咁囉!去旅行掛住睇書,我唔想喎!我覺得認識世界都好重要, 不過佢性格係咁, ...

佢次次跟團,都係導遊的最佳聽眾。個個導遊都係叫佢做最多野問果個小朋友

仔系街見到有人睇kindle,話想要一部

我話屋企的書你都未睇,買kindle俾你只係浪費

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-4-13 06:54
我以前跟旅行團見其他小朋友拿住本書睇,等車又睇,等飛機又睇,一個2星期旅程睇左2本Harrypotter都見過, ...
2樣嘢都冇乜抵觸,可以睇地圖之餘又拿本書睇,我反而見啲細路就算唔睇書都係拿部電話打機多

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 19-4-13 10:08
愈多書,孩子成績愈好,信不信?

Xxxx
correlation is not causation 呢樣嘢阿仔都話過我

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-4-13 11:38
佢次次跟團,都係導遊的最佳聽眾。個個導遊都係叫佢做最多野問果個小朋友
...
我哋未跟過團,不過foresee到阿仔都係唔會聽導遊講嘢,因為響學校都成日俾老師話唔聽書

bobbob 發表於 19-4-13 13:11
2樣嘢都冇乜抵觸,可以睇地圖之餘又拿本書睇,我反而見啲細路就算唔睇書都係拿部電話打機多 ...

我哋自由行,阿仔通常一早問我攞行程,自己上網睇定資料,project mode上身。

Lingfung813    發表於 19-4-18 02:50
bobbob    發表於 19-4-13 23:05

bobbob 發表於 19-4-13 13:11
2樣嘢都冇乜抵觸,可以睇地圖之餘又拿本書睇,我反而見啲細路就算唔睇書都係拿部電話打機多 ...

系肯睇書的,點都挖到時間睇,返酒店等沖涼可以睇,起身等齊人吃早餐可以睇。唔想睇書的,等上機等一個幾鐘都可以行來行去逐個櫃檯拿野睇

LeeCC 發表於 19-4-13 13:55
系肯睇書的,點都挖到時間睇,返酒店等沖涼可以睇,起身等齊人吃早餐可以睇。唔想睇書的,等上機等一個幾 ...

所以廉航有廉航好,焗睇書

bobbob 發表於 19-4-13 13:12
correlation is not causation 呢樣嘢阿仔都話過我

的確好易引起自我聯想,但其實研究未有証明因果關係。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

haihaimom 發表於 19-4-13 13:58
所以廉航有廉航好,焗睇書

有次0晨點幾先land 局搭的呢
不過又真的局住睇書