用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想讀MBBS, 選 IB or DSE?
go

想讀MBBS, 選 IB or DSE?

仔今年中三,學校可選IB 或DSE.  如果佢大學想讀醫,選IB定DSE 好D呢?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

可能要睇小朋友係適合邊樣,曾經聽過一個例子,嗰小朋友中三成績級二,中四揀咗IB,讀咗一段時間,佢覺得唔適合,又轉返DSE。

回覆樓主:

ib or dse都要高分才可入医,ib近年收生分數越来越高,要43 or 44 out of 45, 今年dse 36分又通過面試可入港大医,3年後dse考生人數仍未回升,反而考ib 人數持續上升,自己評估一下。兩個制度不同,自己那個较有信心取高分?

poonseelai 發表於 19-4-10 08:24

ib or dse都要高分才可入医,ib近年收生分數越来越高,要43 ...

請問Dse 36分係計幾多科?m2又怎樣計thx

rubycourt 發表於 19-4-10 09:09

唔熟悉dse計分, sorry

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3746129&extra=page%3D1

978212 發表於 19-4-10 08:21
可能要睇小朋友係適合邊樣,曾經聽過一個例子,嗰小朋友中三成績級二,中四揀咗IB,讀咗一段時間,佢覺得唔 ...
咁大鑊,不過立即轉返係好事

HKU Medic, 36分計Best6, M2唔計入呢best6, 其中一個elective要chem. 以上有錯請更正.

考慮一下學生自己嘅個性同學習模式,是否較適合IB 課程,從中提升到學習能力,再比對返自己學校嘅IB 同DSE 嘅課程師資料,過往表現,瞭解清楚再決定,讀任何課程,入醫科都係要求好高,各自會面對不同競爭對手

回覆樓主:

有咩特質嘅學生較適合IB呢?
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

Mimichuchu 發表於 19-4-11 08:28
有咩特質嘅學生較適合IB呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498694&extra=page%3D1
回应13#

全篇可讀性都極高,橫跨了幾個年頭,如陳sir 及 武航兄提出的角度都值得去留心,加上家長們各自的不同情況和互動都值得去留意。
我原以為在EK對IB 有興趣的都自覺會去讀一讀,事實又不一定。

ABC-DAD 發表於 19-4-11 09:50
最好全篇看,橫跨了幾個年留,如陳sir 及 武航兄提出的角度都值得去留心,加上家長們各自的不同情況和互動 ...

當然有心做功課既家長要全帖研究。其实EK上“精华”收藏好多宝,無人去尋宝,只係想要懶人包……应該自己做好功課,唔明再引link问。

回覆樓主:

睇番陳sir 個 post, 12年我仲問緊language policy, 我细嗰個今年都畢業了,時間飛逝。當時ib仍未太多人認識,今天被視為捷徑,幾無奈

其實點解IB要收咁高成績,差不多滿分,因為好多人取高分?DSE越收越低,因為好少人取高分?個天秤兩邊平衡?所以選IB定DSE,都係睇返小朋友適合好的,因為個收分去選?....個分隨時年年變!...

Yanamami 發表於 19-4-11 09:53
當然有心做功課既家長要全帖研究。其实EK上“精华”收藏好多宝,無人去尋宝,只係想要懶人包……应該自己 ...
好多人都唔做功課架,open book 都幫唔到啲咩架,慣左就無左學習動機同興趣囉。

ABC-DAD 發表於 19-4-11 10:42
好多人都唔做功課架,open book 都幫唔到啲咩架,慣左就無左學習動機同興趣囉。

...
你講紧我?

ABC-DAD    發表於 19-4-11 11:13

ilyrd 發表於 19-4-11 10:21
其實點解IB要收咁高成績,差不多滿分,因為好多人取高分?DSE越收越低,因為好少人取高分?個天秤兩邊平衡?所以 ...

香港ib平均分和取滿分考生皆高於令球平均,相信仍会持續,除了考生人數多了,補習文化亦可能係原因,所以大學收生分數越来越高。dse相反,由而家到2004年(沙士後)出生人數减少,考dse人數少咗,港大医又公開承諾收75% dse學生,唯有降低收生分數。遲下考生多番,情況可能又唔同。樓主孩子今年中三,到佢考dse時,考生仍未回升。

從成績以外去睇。
我反而覺得DSE 學生開始對選擇出路睇法多左同全面左,亦注重學習生活同個人志趣發展;醫科嘅其他考慮因素包括中大醫學院、攞獎學金出國升學、對MBBS 頭2年嘅壓縮課程有自己嘅想法等等。
我覺得入學門檻高低跟供求有關係算是成立,對教學水平跟畢業生嘅水平就唔太有直接影響。
因過去實在定得過高。對爭奪尖子給出太多出格嘅條件。