用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【九龍城區】乙幾就要填邊間B1中學深探。。。 ...
樓主: YmOra
go

【九龍城區】乙幾就要填邊間B1中學深探。。。 [複製鏈接]

STee 發表於 19-4-12 13:13

來年升中,當自行結果在三月公佈後,咁要大抽獎的學生,可否跟 ...

明你意思,十分細嘅細節還未出台好難講。不過,我都認為可以作為學生Banding上的指標,會比現在估估下準好好多。

STee 發表於 19-4-12 13:13

來年升中,當自行結果在三月公佈後,咁要大抽獎的學生,可否跟 ...
1. 咁你先要有辦法知道D同學既結果.
2. 知道咗結果, 都可能會被誤導. 正如B2頭學生可能會同時被兩間B1尾中學取錄, B1B學生亦可能同間被兩間中學reject

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-12 14:11
2. 知道咗結果, 都可能會被誤導. 正如B2頭學生可能會同時被兩間B1尾中 ...

仲可能出現D現存在既報考直資既方式,去試水溫獲派自行位又放棄番~~~

hkpapa852 發表於 19-4-12 14:11
2. 知道咗結果, 都可能會被誤導. 正如B2頭學生可能會同時被兩間B1尾中 ...

1 我諗小學會知,否則就不知道誰要交大抽獎表格
2 係有變數,但總比現在靠估的更有依據吧

STee 發表於 19-4-12 15:07
1 我諗小學會知,否則就不知道誰要交大抽獎表格
2 係有變數,但總比現在靠估的更有依據吧
...
如果按早前EDB既建議, 係由中學自行通知取錄既學生, 家長唔講小學係唔會知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-12 15:37
如果按早前EDB既建議, 係由中學自行通知取錄既學生, 家長唔講小學係唔會知

咁自行唔成功的小朋友咪好慘,見到同學開心,但老師又幫唔到手,更不知有冇漏交大抽獎

STee 發表於 19-4-12 15:59
咁自行唔成功的小朋友咪好慘,見到同學開心,但老師又幫唔到手,更不知有冇漏交大抽獎
...
所以我咪話, 如果EDB個建議唔改善吓就實行, 仲多麻煩, 只會變成好心做壞事

yauling 發表於 19-4-9 22:29
咁其實有無機會派到無填選嘅學校?
有,如果你是B1生,全部意願都冇成功派得學位就會係剩下的學位裡隨機派一個給你。有B1生這樣填派了去B3

樹熊MA 發表於 19-4-12 16:36
有,如果你是B1生,全部意願都冇成功派得學位就會係剩下的學位裡隨機派一個給你。有B1生這樣填派了去B3 ...

明白

呢個post好有用
多謝hkpapa852

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574 【升中統一派位填表策略簡述】

如果唔將可以填既志願填晒

又唔加番D保險線既學校, 係有機會派位去無選過既學校.

所以唔理機會高低, 都要盡填B1 (當然可以自己決定係咪提早投降), 之後再加番幾間保險學校

YmOra 發表於 19-4-9 17:35
集思廣益,結集過去經驗給煩緊填表嘅jm們作參考。

九龍城區B1中學
很值得參考,謝謝!

YmOra    發表於 19-4-16 09:10

點會唔會, 當有家生以為自己小朋友係b1A 生原來b1B , 咁佢頭七間神校再加幾間B1b 中學, 結果自行唔收去左大抽獎, number 好都重好, 如number 差咁頭七位已無到第八位d b1b 中學都所餘無幾, 之後如果落到十一位係佢睇乜學校有位就俾乜你, 所以應該band2 頭都要寫晒, 如果唔係去左一間好差的, 叩門時心情唔好又叩唔到, 到最後都唔知點算
‹ 上一主題|下一主題