用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【九龍城區】乙幾就要填邊間B1中學深探。。。 ...
樓主: YmOra
go

【九龍城區】乙幾就要填邊間B1中學深探。。。

yauling 發表於 19-4-9 22:29
咁其實有無機會派到無填選嘅學校?

我這個個案的jm就不會發生你說的情況,因為該孩子最差都係派去B2a嘅九真,jm就係把九真放响乙7。

補充少少:其實要肯定自己屬B1a、B1b才可以好肯定孩子屬B1組別,才可以填得咁少選擇。

goodboy1    發表於 19-4-10 08:04

YmOra 發表於 19-4-10 07:42
我這個個案的jm就不會發生你說的情況,因為該孩子最差都係派去B2a嘅九真,jm就係把九真放响乙7。
...

明白

YmOra    發表於 19-4-10 10:09

goodboy1 發表於 19-4-9 23:56
要唔要預先打電話去問間學校有無叩門位?同埋一日有無可能叩到兩三間呢?
...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3440050&extra=page%3D1

yauling 發表於 19-4-9 22:29
咁其實有無機會派到無填選嘅學校?

咁緊係有啦!好似上面JM個fd揀得5間,如果全部係熱門學校無set保險線,5間都派唔到,咪是旦同你loop一間落去lol。

YmOra 發表於 19-4-10 07:42
...

你最尾“補充少少”個句絕對係誤導。

補充少少:其實要肯定自己屬B1a、B1b才可以好肯定孩子屬B1組別,才可以填得咁少選擇。

派位只講運氣,運氣好只填一間就夠,運氣唔好唔Set保險線填盡2X間都無用。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodboy1 發表於 19-4-9 19:32
點解QES放到甲部第三志願
我都有同一疑問,第一志願已經無位,點解仲放喺第三志願!

hkpapa852 發表於 19-4-10 08:29
你最尾PS個句絕對係誤導。

派位只講運氣,運氣好只填一間就夠,運氣唔好唔Set保險線填盡2X間都無用。
我估佢既意思係,肯定小朋友係B1(唔係邊緣人)先可以填咁少間。原因係如果小朋友係邊緣人,家長按照B1學生填,真係可以派到好後。

讓我講多少少啦!以免其他家長誤會。

我認識一位jm,她有睇EDB那套關於升中派位程序嘅片,亦十分清楚玩法,我哋都明白,填得少嘅人會好容易被人誤會未明白遊戲玩法,但我這位jm朋友係好清楚點玩法點去佈置,她確信自己的孩子屬B1組別學生,而乙1至乙6已經盡填晒B1英中,乙7設下穏陣嘅保險線,她十分清楚B1組別優先分派學位才輪到B2組別學生。真的,她充分表現出她是看過錄影片而充分明瞭遊戲玩法才有咁嘅排法,這點我亦睇得出。其實,就算她瘨到只响乙1填B1a英中,乙2只填九真,亦可以表現出她人是十分明白片內所教嘅玩法。當然不太鼓勵只填兩間啦!

goodboy1 發表於 19-4-10 08:07
不過,尚有一個問題係要確定學校所屬Banding,因為教育局有幫學生分banding,但就無幫學校分banding,可能 ...

自身的Banding要靠小學提供,想更準確DD嘅就好靠jm們多八卦和向學兄學姊嘅媽咪取經。而中學的Banding係無分,但別忘記一所極受區內B1a學生歡迎嘅英中,响自行階段、响大抽獎階段、响叩門階段,不就是道明你知就算該中學沒有Banding之分,但已經有""競爭對手何許人""之分嗎?這校主要嘅競爭對手屬B1a學生為主嘅,那麼升中過程的所有策略不就是要朝向這作佈置和應對咩!

樹熊MA    發表於 19-4-12 16:49

王家爸爸 發表於 19-4-10 08:51
我都有同一疑問,第一志願已經無位,點解仲放喺第三志願!
QES 屬油尖旺,俾果两隻位KL3, 所以未必乙1有人禁勇敢填,呢d係傳闻中既執死雞?

Yanamami 發表於 19-4-10 16:40
QES 屬油尖旺,俾果两隻位KL3, 所以未必乙1有人禁勇敢填,呢d係傳闻中既執死雞? ...
乙部有可以係,但係佢講緊甲部。

QES 有5個位係KL3,呢一兩年沒見有中一要留班,換言之,有8個留班位可叩門用,並且沒有限制自行一定要選過才可叩。旅港講明叩門只收當初自行有選的學生。

QES 屬油尖旺,俾果两隻位KL3, 所以未必乙1有人禁勇敢填,呢d係傳闻中既執死雞? ...
所以, QES响KLN3一定要填乙一, 唔填乙一就唔好填。因為佢哋响KLN3有保留位, 保留位一定係填乙一, 入唔到聯繫既同學會出公海再抽一次乙一, 數量一定多於2人, 所以, 外人一定要填乙一, 爭取佢個編號早過晒「全部」不入聯繫位既聯小同學而入該兩個名額, 否則, 就是浪費原子筆墨水。

其他有聯繫位既他區學校同一情況。不過, 直屬位就可以放後一D, 因為正常正屬位可以入晒全部B1生, 出公海既都係B2生, 所以, 只要你係B1生, 就無需要同直屬位既B1拼, 只需要同公海既B1生拼, 就睇邊個放得前而已。

更正:QES有五個非保留學額俾KL3,詳見KL3選校表第11頁。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

想問,出年有自行結果後,大抽獎的 Banding 是否會明確些呢?

STee 發表於 19-4-12 00:31
想問,出年有自行結果後,大抽獎的 Banding 是否會明確些呢?

唔太明你的問題,不用等出年,今年7月就知自行結果。

YmOra 發表於 19-4-12 12:55
唔太明你的問題,不用等出年,今年7月就知自行結果。

來年升中,當自行結果在三月公佈後,咁要大抽獎的學生,可否跟據同學的自行結果,而更清楚自己的 Banding呢?因我相信大部份中學都會參考教局的次第來收生