用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科唔知点好?
樓主: alicewong18
go

選科唔知点好? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-4-10 09:12
中學階段既經濟,數學成份唔多,所以對數有興趣,幫助未必大。反而BAFS既ratio analysis,M1/M2既高等數學 ...
請教一下,econ 數是否和phys 的不同,我有位朋友個仔(未期會考)pure maths 不錯,但阿媽要佢讀精算,最後因為d數跟唔到畢唔到業

alicewong18 發表於 19-4-10 09:48
年初老師有提及過佢唔適合選BAFS,而且仔話都冇興趣!m1m2最後先决定!
若果想phys, 佢知否要再努力一些先有機?事實數之後phys 是第二高分?咁focus effort on phys 都 make sense

MrBeast 發表於 19-4-10 13:49
請教一下,econ 數是否和phys 的不同,我有位朋友個仔(未期會考)pure maths 不錯,但阿媽要佢讀精算,最 ...
計量經濟學主要係研究empirical既經濟理論;精算主要係計算風險(長期)、出事既機率。兩種需要既數學知識主要係應用統計學(唔係統計理論),所以反而M1最相關性大啲。

王家爸爸 發表於 19-4-10 15:35
計量經濟學主要係研究empirical既經濟理論;精算主要係計算風險(長期)、出事既機率。兩種需要既數學知識 ...
咁即是probability, series ?   m1 m2 又点分,好似以前additional maths 咁

MrBeast 發表於 19-4-10 16:57
咁即是probability, series ?   m1 m2 又点分,好似以前additional maths 咁
基本既probability,其實喺M0都有教。M1有統計,M2有代數(M2有啲似Additional Maths)。

呢個成績只會係科選你.

Kawaii
‹ 上一主題|下一主題