用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK
樓主: nicolecho
go

維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK [複製鏈接]

回覆 boojiji 的帖子

SPK 係完全唔會考慮超細B? 同埋哥哥係SPK, 對妹妹真係會冇咩幫助?
聽到好多人話SPK語境差,其實係點?

其實我都好似你咁諗,留阿仔喺維記,阿妹今年讀住玫瑰崗PN先, 之後再報維記/ st clare/ 聖心/SPK等嘅K1,touchwood 全部唔收仲可以上玫瑰崗.....

想問下港島區仲有邊間好的女龍值得一報?
你個是仔仔定女女?讀緊SPK?

回覆 clawc 的帖子

我都好想知!!!!

nicolecho 發表於 19-4-10 17:14

SPK 係完全唔會考慮超細B? 同埋哥哥係SPK, 對妹妹真係會冇咩幫助?

語景好係因為有native speakers, 唔單止上堂,仲係平時去排洗,食茶點都會幫手,咁先易學多啲日常生活嘅英語/普通話用法。而spk得廣東話老師,所以除左英文堂時間,其他時間(到playground 玩/食茶點/去排洗/排隊放學等,都只有廣東話,少咗好多接觸英文同普通話嘅機會。

另外,爸爸係華仁小學舊生定中學舊生?如果只係中學舊生係唔計嘅!

nicolecho 發表於 19-4-10 17:14

SPK係完全唔會考慮超細B

港島女龍黎黎去去都係聖心/st clares/真光.... 但超細機會都係低....
我有女女, 但我冇幫佢報spk, 唔係我杯茶...

nicolecho 發表於 19-4-9 16:51
真心求意見.....
我個仔3歲現讀維記PN (PM), 剛收到SPK(AM) offer 讀K1.
有個妹妹1歲幾 (妹妹今年有玫瑰崗 ...
如果係我,我會哥哥留Victoria。妹妹自己考spk,真係好心儀嘅,今年唔得,做超大再黎過

回覆 poonmiss 的帖子

咁維記有雙班主任(1中1英)的而且確係好好嘅, 阿囝嘅語言能力喺讀pn後有明顯進步.爸爸係港華小學和中學舊生呀, 所以阿囝唔太擔心...
係驚阿囡乜都入唔到最後要大抽獎...
爸爸成日都話阿囝竟然入到SPK係中六合彩...所以想阿囝入去讀幫阿妹大D機會入SPK, (我係反對嗰個所以先上嚟開post 問下其他家長意見...)

多謝你意見呀! 我都仲係新手媽媽, 對幼稚園小學中學, 邊啲龍校邊間好都唔太認識, 好彩有家長分享一下意見.其實我另外擔心係阿囡都仲咁細就要佢上PN(玫瑰崗)我自己都15,16.....
佢入學個陣將會係1y8m咋...........哎...有冇超細B嘅家長可以分享下意見?....

nicolecho 發表於 19-4-10 20:49

多謝你意見呀! 我都仲係新手媽媽, 對幼稚園小學中學, 邊啲龍校邊間好都唔太認識, 好 ...

應該要足兩歲先可以開學。學校會話俾你聽開學時間。9-12月應該留位但未返得學住。

另外,你就要諗吓語景定spk ge聯系小學重要啲。

如果純粹為咗阿妹入spk,最後阿女入唔到spk, 又或者阿女入咗spk但係升唔返小學,你會唔會後悔俾阿仔讀spk? spk本身有自己嘅賣點(eg 宗教德育), 呢樣係咪你嘅心頭好?

最後,你咩校網?net 12對女仔幾好,net14又淨係得一間寶校,其他都算ok.

回覆樓主

其實兩間幼稚園定位好唔同,維記一向都係以雙語吸引家長,如果係女女,咁spk就吸引好多,比起上面嗰幾間龍校就更吸引,但哥哥喺度讀係唔會有幫助。

clawc 發表於 19-4-10 16:55
我反而好奇,如果樓主今年reject spk offer,出年會唔會影響妹妹(emoji)(emoji)

你認為學校要做幾多野至可以知學生的哥哥姐姐曾否拒絕過學校? 你覺得會唔會有學校願意用咁多時間去尋仇?

nicolecho 發表於 19-4-10 20:38

咁維記有雙班主任(1中1英)的而且確係好好嘅, 阿囝嘅語言能力喺讀pn後有明顯進步.爸 ...

其實銅鑼灣維記都好難入,又好多明星仔女讀。俾我一定揀維記,語文唔係咁易train, 愈細愈好。

有無諗過仔仔想唔想同識左一年既同學仔分開, just to facilitate his sister’s study path? is it fair to him?

nicolecho 發表於 19-4-10 20:49

多謝你意見呀! 我都仲係新手媽媽, 對幼稚園小學中學, 邊啲龍校邊間好都唔太認識, 好 ...
nono... RHS會叫你插班...足2歲先返得.

星星的後裔 發表於 19-4-11 05:19
你認為學校要做幾多野至可以知學生的哥哥姐姐曾否拒絕過學校? 你覺得會唔會有學校願意用咁多時間去尋仇? ...
其實如果D info入晒database, 應該一有新果張application, 一入, 就睇到啦... 唔難wor...

不如咁講啦...你同你c6講... 多謝晒佢係華仁生, 我地已經可以煩少一個仔喇.... 集中資源去train up個女啦... 只要佢做超大b, 你地花d心思培育, 我都幾肯定....佢會有女龍收....

又不如問下你c6, 如果到時女女做完超大都入唔到spk, 佢會覺得點?

其實女仔係港島都算著數, 有幾間女龍由k1可考之餘, 12區仲有幾間女校可抽....

unless你c6對格仔裙有種執著...其實真係唔係得佢一間好女校.

回覆 nicolecho 的帖子

我囡係細B,今年囡囡考K所有女龍全軍覆沒,只能夠話事實上2-3歲呢D語言爆發期差一兩個月都已經差好遠(你有大囝應該好清楚),特別係要自己入去interview o既龍幼(即係spk),你囡12月B即係1 月先開始返PN,到in SPK時你囡只係返咗個零月PN,你有冇信心佢自己入去interview可以叻過返咗半年(或一年半,如果係超大)o既小朋友?

朋友大囡SPN(not exactly SPK),細囡係細B,本身做咗超大讀緊K,要去到K2有男孩子咁啱退學,朋友又耐唔時同學校打下關係,細囡先好好彩咁call咗入去,正如樓上其他朋友所講如果spk係獨立睇每個application,咁相信妹妹就算想入都應該要等做超大...咁你又要考慮下值唔值得做超大...同埋哥哥等唔等到佢多一年...仲有你有冇咁多精力耐唔時同學校打下關係...兩位小朋友又適唔適合SPK...(特別係哥哥,vic同spk應該係兩個世界...)

吓?! 原來係 "9-12月留位但未返得學住" 架??真係唔知喎,因為學校未寄D開學資料嚟...係咪政府規定架?定間間學校唔同?阿女要到今年12月先足兩歲... 我仲超擔心佢開學時得1y8m 人仔就要搭校車返3 hours 好似好慘咁 :(

我係18校網呀...但可能12都得嘅..

我就係唔想比阿仔入spk.... (但老公同我意見不合)
如果阿仔入左去,但最後阿女入唔到spk (which 好大機會,除非中多次六合彩),我絕對會超級後悔當初放棄Victoria去博個機會 !!

回覆 星星的後裔 的帖子

都係嘅...其實上年我reject左RHS比哥哥的offer , 今年佢都有比妹妹offer我....

回覆 DengCK 的帖子

我都係客觀咁睇件事:
阿仔留victoria
(好處)
-語境好,名校,師資好
-幫阿妹入Victoria (好大機會應該)
- 阿妹讀完Victoria 考小一應該都唔差
-或者阿妹讀1年 PN 再考聖心/st calre 等
(壞處)
-學費貴

阿仔去SPK
(好處)
- 可能可以兩年後幫阿妹入SPK,然後阿妹直上15年唔洗憂 (但綜合大家意見,阿妹一定要做超大B,同埋哥哥帶歇阿妹入的機會真係唔知有幾多....)
- 學費平過Victoria

(壞處)
-要阿仔入女校
-  語境冇Victoria咁好
- 喺未知阿妹入唔入到SPK之前已經要放棄Victoria (阿哥退學阿妹都唔洗旨意再入)

其實我立場好清晰...我都希望老公明白....

插班? 我收到PN offer信,但冇提到係插班....請問你是RHS家長? 係政府規定一定要歲先可以上 PN 架?定間間學校唔同?

教育局規定要足歲先可以返幼稚園開辦o既PN課程,否則學校須要係幼兒中心

[p=18, null, left]幼稚園與幼兒中心有何分別?

[p=18, null, left]

幼稚園與幼兒中心都是為六歲以下的兒童提供學前教育和照顧。幼稚園是受教育統籌局規管,而幼兒中心則受衛生生福利及食物局轄下的社會福利署規管。幼兒中心包括育嬰園及幼兒園兩類服務機構,前者為初生至兩歲的幼兒服務;後者為兩歲至六歲的兒童提供服務。現時大部分的幼稚園只開辦半日制課程,計有幼兒班、低班及高班,分別為三至六歲兒童提供學習活動,亦有小部分幼稚園同時開辦全日制的高班及低班。幼兒園的服務也分全日制及半日制兩種,大部分幼兒園兒童是接受全日制的託管服務。

‹ 上一主題|下一主題