用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK
樓主: nicolecho
go

維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK [複製鏈接]

sugarbun 發表於 19-4-12 15:02
我識幾個舊年係3既情況,扣完最後都係收唔到call

聽聞係根本吾會call 翻waiting 嘅SPK 學生,所以冇收到offer的小朋友 ,要靠自己出去揾學校或大抽獎

storymum 發表於 19-4-13 10:28
聽聞係根本吾會call 翻waiting 嘅SPK 學生,所以冇收到offer的小朋友 ,要靠自己出去揾學校或大抽獎
...

以前有call, 係舊年無聽到有call...

boojiji 發表於 19-4-11 16:35
其實真係好奇想問下, 要有等派位果D, 係咪平時performance有問題 / 學校好早就會比佢地知佢地入唔返...etc ...

係小學部派出offer,無人知收生準則㗎

回覆 sw515 的帖子

我都係咁諗,用亞仔去博阿妹入(就算我唔介意細妹做超大B 遲一年讀..)個機會率都唔高... 更莫講話想阿女超細B入K1....要我放棄Victoria去博又真係好愚蠢... 好似要為一棵樹放棄整個森林咁

回覆 123candice 的帖子

你係女女收到K1 offer?大B? Congratulations!不過你個case好似易取捨D ...因為係個女...入SPK..其實個女讀完VIC 都係想入spk/ Marymount 個D,除非你想入VSA架姐..

至於個仔會唔會受家姐影響就真係冇人知....我都好想知....你個仔同個女相差幾年?
另我都好鐘意vic個環境,教學,家教聯繫等..

nicolecho 發表於 19-4-13 12:05
回覆 123candice 的帖子

你係女女收到K1 offer?大B? Congratulations!不過你個case好似易取捨D ...因為 ...

我女5月b
怕如果升唔上spc出去考唔到好直資
我另一target係hkuga

阿女阿仔差2年半 但阿仔12月 要做大b

123candice 發表於 19-4-13 14:22
我女5月b
怕如果升唔上spc出去考唔到好直資
我另一target係hkuga

咁你女女可以轉呀, 因為仔仔是超大, 佢比較容易自己考到好學校... 你預左SH唔會收返弟弟, 但好在分左家, 弟弟仲可以報CWB VIC 呀(如果你真係好鍾意VIC)

就算留返係VIC, HKUGA都係超難考... 所以我覺得同由SPK考冇分別 (如果你到時都仲係想考)

我唔清楚HKUGA有冇siblings priority

回覆 boojiji 的帖子

HKUGA 都好架?對呢間學校冇乜認識...

回覆樓主:

銅鑼灣維記好難考啊,考到吾好放棄,神校叩門都鍾意維記學生。港島咁多女龍,仲有高幼,蘇幼, 冇左雙飛易左好多,但要做超大b啊, 聽講堅真會易d, 但當然最理想考sh, spk啦,升小比抽獎。spk sibling 係獨立考核㗎,幫助不太,所以吾好犧牲哥哥啊。

我係SPK 畢業生. 腦中仲有小量當年記憶...一班得三四個男仔, 成班女仔嚮度講類似"果個男仔黎架, 唔好同佢玩"... (emoji)
我現在生了仔, 沒有考SPK, 但考到都唔會俾佢讀

俾我的話, 一定為個仔揀 Victoria.  因為睇過以往分享, 可以幫到個女入spk 係無乜根據加上spk 係傾向鍾意大b.... 再者, victoria , 在我而言, 絕對好過spk.   spk 只係勝在個名同埋最為趨之若騖嘅龍校. <- 此兩點好似完全跟哥哥沒關係. 加上可惜的,  係佢課程比victoria 淺. 英文/國語比重不大.  

阿仔放棄左victoria , 在我而言,  係剝削左阿仔三年黃金時間去搏一個只有少把握嘅機會..  

至於是否值得犧牲哥哥, 就係樓主兩公婆嘅價值觀了.

74869 發表於 19-4-30 10:03
俾我的話, 一定為個仔揀 Victoria.  因為睇過以往分享, 可以幫到個女入spk 係無乜根據加上spk 係傾向鍾意大 ...

多謝咁多位爸媽的意見, 我每粒字都睇過囇! 好感激大家咁樂於分享過往經驗同睇法
我同c6都決定咗會俾阿仔留返喺維記, 妹妹就會今年先再報維記K1同其他心儀學校. 咁樣對哥哥同妹妹都好啲

‹ 上一主題|下一主題