用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1女生
樓主: slky1212
go

油尖旺B1女生

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
奥脫福 發表於 19-4-15 23:19
咁你個排法就唔係邊緣人應有的排法吧。。。
冇錯, 我覺得我當年唔夠勇, 反正 其實派唔到, 我都會叩門, 當時都好有信心,會叩到乙二, 就算計緊個女嘅名次跌咗, 後佢二三十名嘅同學, 都會扣到李國寶, 我哋都唔介意畀錢, 當年就應該 盡排曬, 諗返起自己都太蛇呱
  數學是不完美現實的完美呈現

Ktfk 發表於 19-4-15 23:18
咁依家循道讀得稱心嗎?
個女當然開心, 佢本來就係英文非常好但中文差, 而家各科用英文 教,基本上除咗中文, 各科都係全級頭幾名。 雖然 當初未必係首選, 至少而家又唔使擔心佢 升中四揀科比中文拖累, 佢亦讀得好有自信心。

Ktfk    發表於 5 天前
Ktfk    發表於 5 天前

Chowying 發表於 19-4-15 23:37

個女當然開心, 佢本來就係英文非常好但中文差, 而家各科用英文 教,基本上除咗中文, 各科都係全級頭幾名 ...

KL3今年有兩個循道他區位,我估好多人都唔為意,分分鐘又係執雞精選。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
看 血在流反映愛沒保留  持續不死的愛到萬世不休

惟求奉上生命全歸主所有  要將一切盡獻於我主的手
我已決定今生再沒所求  惟望得主稱讚已足夠

奥脫福 發表於 19-4-15 23:19
咁你個排法就唔係邊緣人應有的排法吧。。。
請教油尖旺邊沿人應有排法

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
奥脫福 發表於 19-4-15 23:44
KL3今年有兩個循道他區位,我估好多人都唔為意,分分鐘又係執雞精選。

...

但.......循道近兩年成績連丘中也不如,B1學生無需捨近取遠

Lingfung813    發表於 前天 11:02
Lingfung813    發表於 前天 11:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Chowying 發表於 19-4-11 16:37
不是呢,係信義

所以又要折騰一輪去叩門,叩返乙二,好彩,辛苦死

就算是band2 乙四填信義都可以入到

kmb2015ltd 發表於 19-4-16 09:22
就算是band2 乙四填信義都可以入到
或者是,不過,當年大抽獎開彩結果,後我地10 名仍有女仔抽入伊利沙伯, 除非你話 band2都可以抽到伊利沙伯啦

Chowying 發表於 19-4-16 11:36
或者是,不過,當年大抽獎開彩結果,後我地10 名仍有女仔抽入伊利沙伯, 除非你話 band2都可以抽到伊利沙伯 ...
即係話你女是B1 , 但因no唔靚再加上早填B2校 , 所以乙四派到信義~

bbforever 發表於 19-4-16 11:40
即係話你女是B1 , 但因no唔靚再加上早填B2校 , 所以乙四派到信義~
我冇深究,當時以為自己唔好彩跌左落 band 2, 後來 hkpapa852 有回覆我,band 2 乙四不會派到信義的。 其中係點我都唔理呀, 反正本來都預咗 乙一容易做,入到乙二就很滿足。
你做咩咁擔心呀, 而家學校話你哋係邊緣人??

Chowying 發表於 19-4-16 12:06
我冇深究,當時以為自己唔好彩跌左落 band 2, 後來 hkpapa852 有回覆我,band 2 乙四不會派到信義的。 其中 ...

係呀!我排咗頭3間區內英中,想乙四搏他區英中(2位), 學校已經叫4選3....

bbforever 發表於 19-4-16 12:15
係呀!我排咗頭3間區內英中,想乙四搏他區英中(2位), 學校已經叫4選3....
你再想吓叩門既實力同 你介唔介意畀錢, 否則好似我上面咁寫, 其實當年唔夠勇,就算派得再差 d ,都會叩得返某類學校,唔想咁早放棄, 一世人得一次升中派位。

回覆 Chowying 的帖子

如果講是叩直資李,我覺得今年未必容易叩到。特別係邊緣位

babywoman 發表於 19-4-16 12:44
回覆 Chowying 的帖子

如果講是叩直資李,我覺得今年未必容易叩到。特別係邊緣位 ...
所以我寫左要 想吓自己嘅實力

各人有各人自己嘅原因最終成為邊緣人

如果你長期都係邊緣人範圍徘徊咁你要咁揀, 風險都係要你自己去承受

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Chowying 發表於 19-4-16 12:06
我冇深究,當時以為自己唔好彩跌左落 band 2, 後來 hkpapa852 有回覆我,band 2 乙四不會派到信義的。 其中 ...

想請教點樣b2未必會派到乙四?b2頭應該點填,煩惱!

水晶球 發表於 19-4-18 01:37

你認為信義仲有冇位留到去俾B2既乙4呢?

區內B2學生主要選擇得2間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我都想問下,油尖旺Band2女有冇機會博到band 1 c?
url=http://www.TickerFactory.com/]

tammyhw 發表於 19-4-18 09:44
我都想問下,油尖旺Band2女有冇機會博到band 1 c?

有難度喎,油尖旺區女生 band 1 位都未必夠派

tammyhw 發表於 19-4-18 09:44

係冇機會。 咁填同放棄2間band 2中學無分別, 直去band 3中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶球 發表於 19-4-18 01:37
唔係100 都99% 喇, 本身 band 1 女唔夠位,會 牙左 d Band 2位, 相信band2 中後嘅人應該一早就已揀哂果兩間,band 2 頭既女仔係呢區係 慘絕人寰, 要盡早繆 間直資或者 轉區,好難攪的

Chowying 發表於 19-4-18 17:28
唔係100 都99% 喇, 本身 band 1 女唔夠位,會 牙左 d Band 2位, 相信band2 中後嘅人應該一早就已揀哂果兩 ...

師姐
其實都唔一定
我仔舊年有b2女同學派入聖瑪利,當我經歷左我仔舊年之後,到底派位個機制系點只有教育署先知,諗反起我應該博盡,好彩叩後入乙一,而家仔成績仲好過派入果啲同學,証明自己個仔系有實力.
哲哲寫真 哲哲私相集
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊