用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2A沙田男生,點填統一派位好?
樓主: 3625
go

B2A沙田男生,點填統一派位好? [複製鏈接]

3625 發表於 19-4-11 09:04
乙—鄭榮之
乙二基督
乙三馬崇
乙—鄭榮之
乙二基督
乙三馬崇胡忠聖若瑟以外的band two

回覆樓主:

Ok, thanks

hkpapa852 發表於 19-4-9 11:48
進取就以下其中一間放乙1:

沙官, 郭得勝, 鄭榮之, 聖母無玷聖心, 林漢光, 之後排B2

請教一下:
東區B2頭男生,甲一聖母無玷聖心有機會嗎?

因為東區B2較心儀要去到小西灣,為住屋問題想轉軚甲部全攻沙田,但朋友話聖心係B1又多人爭所以冇機,是否屬實&太搏?

superb8868 發表於 19-4-24 09:25
請教一下:
東區B2頭男生,甲一聖母無玷聖心有機會嗎?
B2甲部冇機會, 除非你全港排名升 B1,沙田聖心B1唔多人首選, 但B2乙部好難博到,
因為附近有幾條大屋村, 學生人數多

mch411 發表於 19-4-24 10:11
B2甲部冇機會, 除非你全港排名升 B1,沙田聖心B1唔多人首選, 但B2乙部好難博到,
因為附近有幾條大屋村, 學 ...

謝謝mch的回覆!

咁請教沙田B2 有邊幾間中學校風較純樸?有邊間較有關愛?

計 教學質素: 鄭榮之,林漢光,郭得勝,聖心 比一般 band 2 學校好, 而且 校風唔錯.

而 基督,馬崇,胡忠,聖若瑟 都係 band 2 好選擇 ... 胡忠,聖若瑟 教學質素 略勝 ... 計 校風, 基本上 呢幾間校風 都 ok, 但 基督書院 校風 係 超好.

superb8868 發表於 19-4-24 10:38
謝謝mch的回覆!

咁請教沙田B2 有邊幾間中學校風較純樸?有邊間較有關愛?
沙田B2 大熱 胡忠, 馬崇, 基督, 聖若瑟,4間睇過, 胡忠, 馬祟 經常成績掛係口邊,
基督, 聖若瑟,冇甘提成績, 令人感覺好D

好似好少提"陳震夏",現在是否無咁好了?

mch411 發表於 19-4-24 10:11
因為附近有幾條大屋村, 學 ...

再睇返你嘅回覆,我有啲唔明 .....

B2甲部冇機會
正如你話:B1沙田大把選擇,理應3甲唔會揀聖心?除非 .......一係聖心屬B1, 一係B1生都熱門揀呢間甲3做保險,定係B2會好多放呢間落甲部?
因為我乙部冇得填,只有甲部鬥彩數,照計甲部同其他沙田B2生機會均等?

wccfgoldcard 發表於 19-4-24 11:27
計 教學質素: 鄭榮之,林漢光,郭得勝,聖心 比一般 band 2 學校好, 而且 校風唔錯.

而 基督,馬崇,胡忠,聖若 ...

Thank you!  資料好有用!

另外可否 comment一吓 楊葛小琳係點?

superb8868 發表於 19-4-24 11:54
再睇返你嘅回覆,我有啲唔明 .....

B2甲部冇機會
少人選唔代表冇人選, 聖心甲部7個位,選乙一, 正常會選埋甲一, 沙田區千幾個BAND1生,
搵7個人填聖心甲一唔難, 問題在於你BAND2,
如果你全港排名BAND1, 中甲一梗係大機會好多

superb8868 發表於 19-4-24 12:12
Thank you!  資料好有用!

另外可否 comment一吓 楊葛小琳係點?
楊葛小琳 肯定 教學質素 冇之前幾間咁好, 不過 重點 係 呢間野 以前 係 飛仔學校, 校風 幾差下.

回覆樓主:

聽完你咁講,好驚,排咗楊葛係乙五
‹ 上一主題|下一主題