用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問統一派位其實係咩玩法?
樓主: ferrari2007
go

請問統一派位其實係咩玩法?

YmOra 發表於 19-4-9 14:36

只要jm唔貪心求穏陣嘅話,把該兩校填前一格就可以了,即乙3的改填乙2,乙4的改填乙3。

咦?有d某退休副校長feel喎!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-9 15:15
聽退休校長講法, 都好過呢位校長老點:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190405&s=6996647&a=59449644

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sa1124 發表於 19-4-9 14:58
話雖如此,也只是以過去經驗而估計那些學校較受歡迎和次受歡迎,若今年家長也如此考慮,學校受歡迎程度也 ...

我唔太認為jm們的諗法會出現大洗牌大變動之情況。因為一所B1a中學應該比B1c中學受歡迎,若然肯把該B1c中學放响乙2,那麼就算你係""隨機號碼包尾王""都會頓時變成""第一位選校王""呢!

咩呀?!我唔明你講咩??

hkpapa852 發表於 19-4-9 15:24

聽退休校長講法, 都好過呢位校長老點:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190405&s=6996647&a=59 ...

切忌首5志願全填熱門中學

吓!我終於明你講咩啦!我以前無睇過那段片,我唔係抄佢,敢向"主"發誓。

YmOra 發表於 19-4-9 15:27

咩呀?!我唔明你講咩??

#趙榮德

#搏奕

YmOra    發表於 19-4-9 15:33

奥脫福 發表於 19-4-9 15:29
切忌首5志願全填熱門中學

其實,填幾多點策略好睇家長可承受的風險多寡。

YmOra 發表於 19-4-9 15:38

其實,填幾多點策略好睇家長可承受的風險多寡。

想當年抽小一:

仔甲一DPS,乙一忘記了。

女甲一MCS,乙一天神。

其他留空。

當然係有私小在手啦。

奥脫福 發表於 19-4-9 15:46
想當年抽小一:

嘩!堅呀!都係一策略也。有一心一意感覺。

奥脫福 發表於 19-4-9 15:46
想當年抽小一:

我認識嘅人中最少都係填到乙7就收工了。

係咪應該叫"退休前副校"啱D?

不過佢呢D應該叫退而不休

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 19-4-9 15:51

我認識嘅人中最少都係填到乙7就收工了。

人老左就會縮,心口再掛唔起個「勇」字,所以黎緊至少會填到乙20。

hkpapa852 發表於 19-4-9 15:51

係咪應該叫"退休前副校"啱D?

不過佢呢D應該叫退而不休

在大海航行幾時都需要明燈,有佢向迷途的羔羊引路,我地
呢d尚且識得自己行的,應該感到慶幸,值得感恩。

奥脫福 發表於 19-4-9 15:59
人老左就會縮,心口再掛唔起個「勇」字,所以黎緊至少會填到乙20。

...

啱!每填一個就多一分機會,莫論機會多少,盡填係啱嘅。