用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問統一派位其實係咩玩法?
go

請問統一派位其實係咩玩法?

對於統一派位嘅玩法,我有一個疑問
我見教育局嘅網站係話統一派位,隨機No.越細就優先。咁我想知道究竟「派發」嘅過程係點樣?會唔會係咁⋯⋯
#1學生,當然係會派到第一志願,亦都係第一個獲得派位嘅學生;
#2學生,處理情況一樣;
之後嘅如此類推⋯⋯
#100學生,假設佢嘅第一志願學校(A)已經額滿,咁佢就會順理成章被派去佢嘅第二志願(如仍有位)。
往後嘅號碼亦諸如此類分配。
*如果係咁嘅派位方式底下,其實真係可能存在住:
#100揀A校為第一志願但唔入,但#30揀A校為第三志願入左

回覆樓主:

始終我對「第一志願」呢個詞語唔係太了解,亦越嚟越混淆。我一直以為第一志願就係「以學校為本」,即每間學校都會先收以該校為第一志願嘅學生(按隨機號碼排列優先次序),咁就唔存在選該校為第二志願嘅人被取錄而選佢為第一志願嘅人落空。
但今日再諗諗下又好似唔係咁!?教統局或其他網站亦表達得好含糊(或者係我自己理解問題),睇吓睇吓又好似係以學生為本,所以有以上嘅推斷(#1、#100)
其實有冇人可以話我知邊隻玩法
先謝

ferrari2007 發表於 19-4-9 01:24
我見教育局嘅網站係話統一派位,隨機No.越細就優先。咁我想知道 ...

如照你例子#30 A 學校放第三志願, #100放第一志願, 如果1-100都係B1 咁應該係100個入先

In2c68 發表於 19-4-9 02:26
如照你例子#30 A 學校放第三志願, #100放第一志願, 如果1-100都係B1 咁應該係100個入先
...

即是以第一志願選該校者為先?咁點解有聽到有d情況係B同學選A校為第二志願唔入,但C同學選A校為第三或更後志願入左?(呢啲情況係小學派位嘅時候聽得比較多)
thx

ferrari2007 發表於 19-4-9 06:49
即是以第一志願選該校者為先?咁點解有聽到有d情況係B同學選A校為第二志願唔入,但C同學選A校為第三或更後 ...

咁可能C同學和B同學可能不在同一band, 因為照我睇片了解係band1學生完晒至去band2

ferrari2007 發表於 19-4-9 01:24
我見教育局嘅網站係話統一派位,隨機No.越細就優先。咁我想知道 ...

玩法係全部同組別的第一志願派完,再派同組別的第二志願,同樣細號碼行先。

以你舉的例子,如果A校在第一輪(第一志願)已派曬,放在第二志願即使排頭位已入唔倒,放第三志願根本就無可能中。

回覆 1010mum 的帖子

即是「以校為本」?
原以為屬同一組別時,編號越細,便會先處理該學生,那怕他把學校放在那一位置。

反之,應是在處理A校的學位時,同一組別的,誰先選A校,誰便可得到A校的學位。
即細編號學生,若把A校放放乙四,大編號學生把A校放乙二,A校的學位便會派給大編號學生;
編號的作用是,當兩學生同把A校放乙二,細編號便先得到學位。
以上理解對嗎?

ohMcDonald 發表於 19-4-9 07:27
回覆 1010mum 的帖子

即是「以校為本」?

冇錯

1010mum 發表於 19-4-9 07:43
冇錯

我都明白了!謝謝!
另外今日喺阿仔學校睇咗一條短片,都完全明白個玩法了

In2c68 發表於 19-4-9 02:26
...

今日睇咗學校嗰個短片都已經知道係咩玩法,多謝你嘅分析

回覆樓主:

咁如果兩位band 1同學:
黃大文(隨機編號#12)選MCC學校做乙三
何惠惠(隨機編號#50) 選MCC學校做乙一
最終邊個入MCC學校的機會較大?

Ak112318 發表於 19-4-9 10:34
咁如果兩位band 1同學:
黃大文(隨機編號#12)選MCC學校做乙三
何惠惠(隨機編號#50) 選MCC學校做乙一
選間學校做乙1個位

相信你無睇EDB個Video

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁其實即係話細號碼吾一定百分百安全,也要視乎供應。假如間學校得10個位,若果我排第11,咁求過於供。排係我後面個堆BAND 1生假如有200個, 咁就比佢地撰晒架啦?  怪不得老師都叫要小心填。

唔該各位家長唔好咁懶, 睇吓 EDB 個Video先啦!

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... art2_clip3-CANT.wmv
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-9 10:41
選間學校做乙1個位

相信你無睇EDB個Video

明白晒,謝謝!

YnnMa 發表於 19-4-9 10:54
咁其實即係話細號碼吾一定百分百安全,也要視乎供應。假如間學校得10個位,若果我排第11,咁求過於供。排係 ...

策略還看運氣

回覆 sa1124 的帖子

睇完條片,相信這一回合是靠運氣了。   升中派位吾會好似抽居屋咁,抽到靚號碼,就任均選擇,選吾岩A單位就選B單位。

YnnMa 發表於 19-4-9 11:43
回覆 sa1124 的帖子

睇完條片,相信這一回合是靠運氣了。   升中派位吾會好似抽居屋咁,抽到靚號碼,就任 ...

係,看成績排了位(banding), 還要看同band 學生排校先後次序和隨機號碼,全港學生很難估計,只能看天意

sa1124 發表於 19-4-9 11:50
係,看成績排了位(banding), 還要看同band 學生排校先後次序和隨機號碼,全港學生很難估計,只能看天意
...

其實,又唔好俾個"隨機號碼"嚇到,只要透徹明白個遊戲點玩,jm們都一樣有機會話到事。

例如,過往習慣性唔填乙1就無機的就必定要填响嗰道,而一些中學在過往最盡只可以响乙3或乙4仍然有學生抽中的位置,只要jm唔貪心求穏陣嘅話,把該兩校填前一格就可以了,即乙3的改填乙2,乙4的改填乙3。

這策略對""隨機號碼""十分差嘅學生幾有利。

YmOra 發表於 19-4-9 14:36
其實,又唔好俾個"隨機號碼"嚇到,只要透徹明白個遊戲點玩,jm們都一樣有機會話到事。

例如,過往習慣 ...

話雖如此,也只是以過去經驗而估計那些學校較受歡迎和次受歡迎,若今年家長也如此考慮,學校受歡迎程度也重新洗牌了,仍受運氣影響吧!