用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗男仔 可以比d 意見嗎
go

深水埗男仔 可以比d 意見嗎  

男仔 甲一他區銀禧 甲二 長天 /
乙一同二都係咁樣 可以嗎?
乙3 瑪中
乙4 銘基

另外甲3 諗吾到 黃芴南?銘基?
可以比d 意見嗎
(深水埗區)老師話係band 1
填到吾識填啊

今年深水埗很多他區學校可以選擇,要視乎那些適合你。荃官、聖方濟、九龍華仁、銘基、旅港開平、喇沙、善德、安柱、林護等都是不錯的選擇啊!
poison

poison 發表於 19-4-9 08:07
今年深水埗很多他區學校可以選擇,要視乎那些適合你。荃官、聖方濟、九龍華仁、銘基、旅港開平、喇沙、善德 ...

想請教每間得兩個位呢D應該放前D定後D? 謝謝!!

回覆 BBCoffee 的帖子

他區位真係話唔埋,真係講彩數。本身ssp唔夠位,交通接受到就可以盡填。

聽聞大雄上年已經收唔少b1生,今年情況更緊張,記住擺多一兩間心水b2做保底。

pypy405 發表於 19-4-9 00:52
乙3 瑪中
乙二唔駛放長天, 浪費左個位.
乙一放長天都有人入唔到.  

王家爸爸    發表於 19-4-9 13:04

worldcat 發表於 19-4-9 08:28

他區位真係話唔埋,真係講彩數。本身ssp唔夠位,交通接受到就可以盡填。

B2 邊間

yaya_c 發表於 19-4-9 08:50

咁即係應該點好

pypy405 發表於 19-4-9 08:51

咁即係應該點好
乙一銀禧吾中就會入乙三瑪中,會吾會乙一長天乙二銀禧會好d

worldcat 發表於 19-4-9 08:28

有些學校教乙三乙四, 已經放band 2止蝕, 所以大雄收多左band 1唔奇.
我間學校都係咁教, 但我唔理佢.

kkhon 發表於 19-4-9 08:54

謝謝

pypy405 發表於 19-4-9 08:51

咁即係應該點好

長天一定要乙一, 如果唔係就唔好放.

其餘放心儀既band 1, 誇區既就睇埋返學路線, 夾到返學就照填, 最尾填多3間 band 2.

我上年就咁填, 中左乙二, 跟住叩返自一.

kkhon    發表於 19-4-9 09:06

pypy405 發表於 19-4-9 00:52
乙3 瑪中

今年好多band 1 男 選長天,競爭應該好激烈
你乙3用瑪中包底都好穩陣,因為唔多位所以反而小人留意,但身邊用家都話校風唔錯,老師也關愛。

yaya_c 發表於 19-4-9 09:04
長天一定要乙一, 如果唔係就唔好放.

其餘放心儀既band 1, 誇區既就睇埋返學路線, 夾到返學就照填, 最尾填 ...

請問你乙二放咩?自一本區定跨區?難叩嗎?

kkhon 發表於 19-4-9 08:54

瑪中是直屬 又怕萬一touch wood 乙一 二 吾中 乙3吾收 (其實吾多想入番瑪中)

pypy405 發表於 19-4-9 09:22
瑪中是直屬 又怕萬一touch wood 乙一 二 吾中 乙3吾收 (其實吾多想入番瑪中)
...
瑪中是B2嗎?你仔B1乙三無理由入吾到架,如果係我會填黃再加多幾間外區B1先填佢。

yaya_c 發表於 19-4-9 08:50
乙1長天入唔到? 幾時既事?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

man7099 發表於 19-4-9 09:22
請問你乙二放咩?自一本區定跨區?難叩嗎?

乙一長天, 乙二黃棣珊.  自一係誇區,

難叩呀, 我都有叩埋長天, 好多人.

hkpapa852 發表於 19-4-9 09:34
乙1長天入唔到? 幾時既事?

上年, 除左我仔同班都有3-4個放乙一都入唔到, 肯定係band 1.

銘賢返而少男仔揀, 我仔個班起碼半班男仔乙一揀長天.

kkhon 發表於 19-4-9 09:30
瑪中是B2嗎?你仔B1乙三無理由入吾到架,如果係我會填黃再加多幾間外區B1先填佢。 ...

瑪中好似依加係b2a
Yes my son is b1
黃 你指黃x南?冇比位我地區啊

yaya_c 發表於 19-4-9 09:38
上年, 除左我仔同班都有3-4個放乙一都入唔到, 肯定係band 1.
那你上年入到乙2的黃嗎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。