用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學統一排位-------點選好?
樓主: WilliamCheung05
go

中學統一排位-------點選好?

ferrari2007 發表於 19-4-10 21:29
真係?
但我仔間學校有老師話聯繫位唔中,即係乙一已經無行,從來冇提過會掉番落去同大圍一齊再抽過:scary …

或者俾一個好實質的例子(直屬位不受歡迎的情況)俾大家睇下:

KL5有一間天主教B2男校,好多男仔B2都唔敢放佢在乙一,因為只有
九個「非保留位」,得咁少好多人唔敢選。

不過事實係,7l個直屬位一向用唔哂;舊年小學部算入得人多都剩三十幾
個,所以唔想熱搶羅陳之類學校其實都可以諗下。

同樣情況也出現在KL3的一間天主教Bl女校,唔知係因為區內選擇多定
因為直中在沙田太遠,佢的非保留位連B2同學都抽到!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-10 22:56

KL5有一間天主教B2男校,好多男仔B ...

我呢間係KL5 B1男女校,16個聯系位,56個非保留~
班主任老師A只話乙一大機會,按阿仔嘅排名唔guarantee必入~佢又話根據過往嘅經驗排名越前入到嘅機會越大,從而你攞咗二究竟係咩玩法?唔係隨機No.咩?另一個老師B甚至話聯繫位入唔到,大圍嗰五十幾個位係唔關你事!搞到我勁擔心
老師A建議1.聯中,2.蒙民偉,3.呂郭(保險線)
但我自己就想3&4揀兩間區外B1,呂郭擺第5,會唔會太冒險
*當佢話聯中只係抽一次,我有諗過反正都係搏不如觀瑪

ferrari2007 發表於 19-4-10 23:17

我呢間係KL5 B1男女校,16個聯系位,56個非保留~
班主任老師A只話乙一大機會,按阿仔嘅排名唔guarantee必入~佢又話根據過往嘅經驗排名越前入到嘅機會越大,從而你攞咗二究竟係咩玩法?唔係隨機No.咩?另一個老師B甚至話聯繫位入唔到,大圍嗰五十幾個位係唔關你事!搞到我勁擔心
老師A建議1.聯中,2.蒙民偉,3.呂郭(保險線)
但我自己就想3&4揀兩間區外B1,呂郭擺第5,會唔會太冒險
*當佢話聯中只係抽一次,我有諗過反正都係搏不如觀瑪

兩間官小聯繫一間官中。。。我諗你先要清楚:自己的確實Banding,B1
、邊緣人定B2?自己學校有幾多B1生,另一間官小又有幾多?

聯繫位的玩法就係要知有幾多潛在對手,進而評估自己的機會。由於聯繫官中並非
區內最大熱的中學,不排除1a生會放棄聯中,所以實際上對手應較兩校的B1生
為少。(我假設你小朋友係B1生,否則機會難以評估)

所以乙一應否放聯中,你要考慮你有幾心儀佢?還是觀瑪?當然如經評估後若聯中
機會不錯而自己唔抗拒佢的話,乙一是值得的。另蒙民偉放乙四都應該入到,你可
考慮在佢同乙一之間放下其他外區中學。至於呂郭,個人認為可以再放後d。

PS:強烈建議貴校老師應睇下隻派位光碟。。。

奥脫福 發表於 19-4-11 00:35
兩間官小聯繫一間官中。。。我諗你先要清楚:自己的確實Banding,B1
、邊緣人定B2?自己學校有 ...

仔校幾多個B1我就唔知,但睇過學校16-18派位分佈係14%B1、20%聯中+將官,老師講左佢係B1(級21),仔仔自己心儀聯中(16+56個位),老師亦講過仔校以往都攞到10零個聯中位,可能仔呢間係2線,另外嗰間聯小學校比較勁,志不在此~
1聯/2蒙/3呂係老師建議,但我覺得呂始終係B2校,放得咁前好似浪費左個B1學位?!所以我想3、4放2間區外B1,而同區B1除左蒙,如選其他機本上都難有著落,所以蒙放乙二我都「覺得」合理,不過以你嘅睇法,蒙放乙二應該都好大機會?
我自己就心儀觀瑪,但見阿仔堅持想讀聯中,我亦尊重佢決定,不過我將觀瑪放左喺甲一,同佢講如果幾個%都中,你只好認命

奥脫福 發表於 19-4-11 00:35
、邊緣人定B2?自己學校有 ...

我都好怕老師嘅建議係為咗自己做靚條數,因為琴日交俾學校嗰份draft,我本身係填左1聯2蒙3-5區外6呂郭,但佢都叫阿仔同我講將呂郭填番去乙三,話穩陣d
當下我第一個感覺就係:究竟份表係要填學校嘅志願定係學生嘅志願

ferrari2007 發表於 19-4-11 07:07

我都好怕老師嘅建議係為咗自己做靚條數,因為琴日交俾學校嗰份draft,我本身係填左1聯2蒙3-5區外6呂郭,但佢都叫阿仔同我講將呂郭填番去乙三,話穩陣d
當下我第一個感覺就係:究竟份表係要填學校嘅志願定係學生嘅志願

我估你囝囝應是B1中,乙一放聯中係正路之選,而除非你都心儀蒙,否則無必要
放咁前囉!不妨將有些不錯而位也不算少的區外學校放前d,入到的話也是比蒙更
好的選擇。至於呂郭,應有比她更好的保險線吧?!

有時要對自己的決定有信心。雖然KL5男仔填盡亦只有22間B1(女仔好似可
填足30間B1],但由於學位分散,只要部署得宜,分分鐘可以執到隻靚死雞!

奥脫福 發表於 19-4-11 09:14
我估你囝囝應是B1中,乙一放聯中係正路之選,而除非你都心儀蒙,否則無必要
放咁前囉!不妨將有些不錯 ...

請問,我仔係B1A呈3後排名級10,我琴日俾咗班主任嘅試填如下:

乙一   聖言
乙二   觀瑪
乙三   順天
乙四   官中

但老師否決咗,話只能四選一放乙一,乙四填呂郭,咁我應該點揀?

meeem 發表於 19-4-11 12:24
請問,我仔係B1A呈3後排名級10,我琴日俾咗班主任嘅試填如下:

乙一   聖言

個人睇法:
區內B1受歡迎程度:聖>順>觀>官(不計女校)
基本上如你將順放3真係好渺茫,多左女生爭之餘,佢亦係1C學生首選
結論係KL5英中位不足,你呢4個排序真係好進取~btw,你仔仔係B1A生,有資格搏,touchwood搏唔到都有能力叩門

老師的一句說話已經打沉咗我了

meeem 發表於 19-4-11 12:56
老師的一句說話已經打沉咗我了

我都係
但都係嗰句,B1A成績無得輸,叩門有優勢

meeem 發表於 19-4-11 12:24

乙一   聖言
乙二   觀瑪
乙三   順天
乙四   官中

但老師否決咗,話只能四選一放乙一,乙四填呂郭,咁我應該點揀?

乙四填呂郭。。。呂郭校長應該係第一個走出黎支持你!

不過我也同意頭四選一放乙一;我諗你可以放些他區的學校係前面,乙四、
五攝番蒙民偉,之後再放些他區的學校,然後放埋果「三大天皇」,最尾放
埋B2學校。

奥脫福 發表於 19-4-10 22:56

KL5有一間天主教B2男校,好多男仔B ...

請指教一下
KLN3 天主教 B1女校(沙田直中)

校長家長會有講直中會收番Band 1和Band 2學生(只要乙一填番直中)

校長亦提醒如果呈分排名100後入直中機會渺茫(今年全級114人)

意思是否100後就屬Band 3所以唔收?
咁1-100就屬Band 1/Band 2
有無方法可計到1-?屬Band 1呢?

謝謝!

yauling 發表於 19-4-11 16:08

請指教一下
學校唔你知無人可以幫到你.

睇吓師姐過住最後去到咩排名可以走到去其他B1中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yauling 發表於 19-4-11 16:08

請指教一下

我先有問題:

1校長明確講明可以全收B1和B2學生嗎?(條件只要乙1填番直中)
2校長又話級100名必能透過直中關係取錄?(條件只要乙1填番直中)

YmOra 發表於 19-4-11 16:35
我先有問題:

1校長明確講明可以全收B1和B2學生嗎?(條件只要乙1填番直中)

校長講明有兩個條件會收番
1)成績屬Band 1/Band 2
2)乙一要填直中
今年有93個位留比直小

另有講級100名後入直中機會唔大
我純粹個人認為亦即暗示100名後屬band 3

yauling 發表於 19-4-11 16:45
2)乙一要填直中

照佢講嘅條件下判斷,應該不會向學生道明學生是否屬B2學生,只透露名次而矣!

YmOra 發表於 19-4-11 16:52
照佢講嘅條件下判斷,應該不會向學生道明學生是否屬B2學生,只透露名次而矣!
...

只講排名
排名只透露20名一組
即你女屬於1-20/21-40/41-60/61-80......

yauling 發表於 19-4-11 16:45
2)乙一要填直中
我認為係咁既意思:

100名後會係B2/B3邊緣人同B3學生.

當中部份邊緣人可能實際係B2, 有機會透過直屬位抽入直中, 所以唔能夠講到話一定無機會入到直中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-11 17:10
我認為係咁既意思:

100名後會係B2/B3邊緣人同B3學生.

都可以咁講

始終家長唔會知自己個女banding

yauling 發表於 19-4-11 17:04

只講排名
排名只透露20名一組

其實仲有個好重要嘅關鍵動作,學校有無公言話級100名和前少少名次的同學需要自1揀佢才有保証必入,還是私底下只向這小撮人講自1要揀佢,如果無此動作又必定入硬好似怪怪地呢?!