用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 他區中學位DEL
樓主: babyhazel106
go

他區中學位DEL  

回覆 KEROROBB 的帖子

Yes, 外甥女

回覆 babyhazel106 的帖子

外甥女30, 都一定B1的. 都要甘保守 !?

KEROROBB 發表於 19-4-10 13:20
回覆 YmOra 的帖子

老師只係講最差一個入WFN. 銀禧, 丘中 6X.

唔講那個最差派到B1吖!因為無再進一步資料肯定該名學生前面如50幾有人派到B1,你只可以作零聲嘅例子好了,問題係你的孩子級44名,學校定為B1學生,但比較邊緣就要好小心,以免學校估錯Band,加埋今年有新數據下""邊緣人""要份外小心。

奥脫福 發表於 19-4-9 19:15
計埋香島,男仔可以填的「B1學校」應只有18間。

唔該還返迦密主恩、宣基、將官俾我!:ange ...

香島不是直資嗎?

回覆 goodboy1 的帖子

今年已經甘嚴峻, 下年

little_yolky 發表於 19-4-8 13:27
如果肯定自己係B1, 我覺得你都唔係好搏啫, 我仲打算除咗男校, 全部B1填晒落去添。

BTW, 今年個學 ...

⋯⋯

BBCoffee 發表於 19-4-10 16:32

香島不是直資嗎?

派位直資。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

babyhazel106 發表於 19-4-8 13:22
「可供選擇的他區中學 」 是不是年年不同 ?
Kln3,  B1B 女仔
1迦密
係喎, 雖然話你唔係好搏, 但記得乙6之後填3-4間都幾好既B1, 再填3-4間B2打底喎, 唔好只填一間。你知啦, 人黑無極限, 例如你點知今年會唔會乙6填九真, 點知人哋今年大抽奬收晒B1生, 始終今年人多, 唔係話100%無可能就唔好搏, 起碼填多幾間, 填埋培道、何官、胡兆熾, 咁就包無撞板。雖則你派去B2都會叩門, 但總好過唔填B2, 派去B3嚟叩門, 個心會踏實好多。

祝你馬到功成!

sukitelfold 發表於 19-4-10 17:04

⋯⋯
做乜省略號我啫, 填晒全部B1, 緊唔係依熱門程度排, 係依可派機率排啦, 之後再塞晒D B1落去, 其實重點係頭5, 2X之後排多3-4間B2, 最差都應該可以入到乙2X聯中的, 我計過。阿女話, 入到聯中就叩門, 其他入到任何一間B1都唔叩了。其實我覺得入到聯中都唔駛叩門。

睇錯你寫嘢,絕對同意你說法

回覆 little_yolky 的帖子

多謝提醒暫時,乙1~10 本區B1

babyhazel106 發表於 19-4-11 09:29

聖羅撒排咁後?唔中意女校?定嫌遠?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

babyhazel106 發表於 19-4-11 09:29

不過,你要留意,丘中放咁前會無乜機會落到去抽"他區B1中學"。

奥脫福 發表於 19-4-11 09:36
聖羅撒排咁後?唔中意女校?定嫌遠?

不過,若然孩子喜歡或適合孩子成長嘅話,丘中放那兒都OK。

KEROROBB 發表於 19-4-10 12:51

上年真係6X仲有人入WFN. 銀禧, 丘中.

我哋學校情況差不多,此三間band 都有份,既然band 1一定派到。
我既陣式係乙1,2 band 1A, 乙3-15, 每三間他區/本區(有保留位既)就質一間本區band 1C. 乙16之後入band 2
大家比啲意見,咁會唔會累個仔入band 2?!因為大部份band 1人呢三間放三至五位置。

聖羅撒唔鐘意? 太遠嗎? 好好的學校喎。我同你差唔多, 不過, 我無填何官同胡兆熾, 今晚都係填返落去好。

little_yolky 發表於 19-4-9 17:21
乙2X

KL3有咁多間B1學校嗎?可以將band2排到2x咁後

POWAHBB 發表於 19-4-11 14:57
KL3有咁多間B1學校嗎?可以將band2排到2x咁後

有呀!連埋"他區"位有20幾所。