用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人可以分享下幾間港島區津貼女校扣門情況 ...
樓主: ruudi82
go

請問有冇人可以分享下幾間港島區津貼女校扣門情況   [複製鏈接]

ruudi82 發表於 19-4-8 12:35
小女有港島區私校女校收左, 但因兩個小朋友都讀私校, 學費好甘下(仲要兩間都加學費), 所以都想試下扣門女津 ...

學術淺-好難叩到女校的

如果真的經濟困難,退一步,考慮叩男女校,你會多d 機會和選擇

可否分享有什麼男女校會易扣啲呢?

回覆 ruudi82 的帖子

除Marymount 外,那些女校及男女校都是中文小學,比你叩到,到時又會糾結於是否讀英私小好些呢?(一到放榜,就見好多選擇困難vs post)
諗下自己需要才去叩,否則不如早d買機票暑假去旅行。

雲牛 發表於 19-4-9 09:37
回覆 ruudi82 的帖子

除Marymount 外,那些女校及男女校都是中文小學,比你叩到,到時又會糾結於是否讀英 ...

你真係講中晒....都煩惱緊...4000幾學費英小同免費但水平高中文小學選擇中 (其實都未到我選...聽完D意見好似機會非常細)

回覆樓主:

係㗎,你當初叩入sc幼稚園都知小學私校啦,讀左幾年而家先唸轉呔,比你叩到其他,又會唸補習英文條數

叩門睇學術,談吐要淡定

ruudi82 發表於 19-4-8 12:35
小女有港島區私校女校收左, 但因兩個小朋友都讀私校, 學費好甘下(仲要兩間都加學費), 所以都想試下扣門女津 ...

灣仔嘉諾撒聖方濟應該比較易叩到

ruudi82 發表於 19-4-9 10:27
你真係講中晒....都煩惱緊...4000幾學費英小同免費但水平高中文小學選擇中 (其實都未到我選...聽完D意見好 ...

英小:唔一定英文語境好
中小:英文都可以好好

你問清楚你小學部用家情況,睇下係唔係你想要既「英小」(fans唔好打頭)

回覆樓主

11、12網女校乃兵家必爭之地,好多叻女手持神校offer去叩,我朋友已有DG offer,但為左個細女都會去叩。

東區嘉諾撒會唔會考慮?競爭相對無咁激烈

pekovian 發表於 19-4-9 13:07
11、12網女校乃兵家必爭之地,好多叻女手持神校offer去叩,我朋友已有DG offer,但為左個細女都會去叩。

...

地區一線其實無一個1, 未必有得見。Canossa 以往都考學術,有乘數。樓主想要無學術叩門試,又要唔谷過自己間私小,可以話無選擇

考乘數

St Francis 其實相對易扣, 傾下計, 一round過, 唔太考學術, 應該係教養、禮貌、待人接物最重要。不過, 要考慮下St Francis好多功課, 每日閒閒地7-8樣, 係咪搞得掂先?

St Paul Cath in 3 round, 眼見考入的有KV, St Cat, 聖心都有, 因為好多人扣, 所以佢揀的多數係學術強+斯文有禮的女仔, 扣門入的通常亦都係小一成績最top果浸, 可想而知佢點揀。

MPS聽過幾個朋友分享, 111有部份有得見, 通常越派得差越有得見, 但好少人扣到。而我知有人扣得入的, 係因為識人, 唔關學術、宗教、品德事。

St Stephen's Girls只會俾幼稚園生扣, 又或者識人, 但後者通常好低調, 唔會唱通街。

總之一句, 唔叻、唔突出、無connection嘅, 比考私校直資更難。

回覆樓主

想請教Paul cat website 話叩門要有1

但不少人講過000有得in

其實000係咪真係有機會?

picalo 發表於 19-4-9 16:35
想請教Paul cat website 話叩門要有1

但不少人講過000有得in
St Paul's Catholic mentioned on website : "曾於自行分配學位階段報讀本校或在統一派位階段(甲部或乙部)選擇本校為首志願者,將獲優先面試的機會;如再有空缺學額,校方才會處理其餘的申請。" .  我覺得有心的照試, 可能首批接見的睇唔啱會有位剩,或有人有其他offer放位。

pekovian 發表於 19-4-9 13:07

...
DG都扣門?? 佢憑手上封OFFER LETTER 應該大部份學校比佢直入....IN 都係做下樣

bj1315 發表於 19-4-9 13:55
地區一線其實無一個1, 未必有得見。Canossa 以往都考學術,有乘數。樓主想要無學術叩門試,又要唔谷過自己 ...
乘數? 小2 LEVEL WOR....跳級考?? 呢個真係好誇張

好多謝幾位家長好詳細回覆, 我經過大仔小一扣門都知道唔易...(佢扣盡十幾間津小都冇間收...仲要阿女弱過阿仔..同年齡黎講)
我都要返去諗清諗楚...呢個貼相信對往後港島女仔家長都可以參巧一下

ruudi82 發表於 19-4-9 17:53
乘數? 小2 LEVEL WOR....跳級考?? 呢個真係好誇張

K3 都有部分同學已經背咗乘數表。

Kg 有外補的同學,學術都幾強。

mykate 發表於 19-4-9 18:08
K3 都有部分同學已經背咗乘數表。

唉, 香港小朋友真係好辛苦

bj1315 發表於 19-4-9 13:55
地區一線其實無一個1, 未必有得見。Canossa 以往都考學術,有乘數。樓主想要無學術叩門試,又要唔谷過自己 ...

Marymount ~~~
‹ 上一主題|下一主題