用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人可以分享下幾間港島區津貼女校扣門情況 ...
樓主: ruudi82
go

請問有冇人可以分享下幾間港島區津貼女校扣門情況  

mcl203 發表於 19-4-9 18:57
Marymount ~~~

Mps 叩門,如有幸選中去見,請問知唔知面試形式係點架❓
thanks

ruudi82 發表於 19-4-8 18:40
同埋有冇家長SHARE 下呢幾間, 算唔算超谷? (如果超谷可能我都唔扣了) ...
當然我知呢幾間全部一線...除左M ...

Marymount 6年都唔算谷,去到中學如是。反為,要擔心吓太輕鬆岩唔岩自己~~~

mykate 發表於 19-4-9 18:08

K3 都有部分同學已經背咗乘數表。

係,我囡k3細b, 教緊佢乘數表

貝兒妹妹 發表於 19-4-9 21:42
係,我囡k3細b, 教緊佢乘數表

其實背乘數表,明左後面數概未?

bj1315 發表於 19-4-9 21:53

佢都明嘅,加減數以經計得幾好,佢叫我教佢乘數佢都知係相同數目連加上,唸左乘數表計快d

bj1315 發表於 19-4-9 21:53

唔洗明,念口黃先,學校教到時就識應用。

講到數學,當年睇post有家長分享叩天神,考數學三位加數,兩位減數,當時仲驚嘆緊一個K3細路點會識?但原來當個女上到K3,已經做緊四位加數,三位減數.......
原來宜家幼稚園學術真係咁超前

pekovian 發表於 19-4-9 22:05

講到數學,當年睇post有家長分享叩天神,考數學三位加數,兩位 ...

明左用直式計逢十進一, 3位,4位都係咁計出嚟

pekovian 發表於 19-4-9 22:05

講到數學,當年睇post有家長分享叩天神,考數學三位加數,兩位 ...

因為念口璜,文字題即現形。

貝兒妹妹 發表於 19-4-9 21:58
佢都明嘅,加減數以經計得幾好,佢叫我教佢乘數佢都知係相同數目連加上,唸左乘數表計快d
...

識計加減乘數,係指word problems定係drills? 如果真係識solve word problems先係明個concept

Elenalan 發表於 19-4-9 22:23
識計加減乘數,係指word problems定係drills? 如果真係識solve word problems先係明個concept
...

我吾係太明白你意思,不過我囡係明白加減乘嘅concept,我地成日玩遊戲去學concept,玩下買賣野,找錢,佢數口都精

貝兒妹妹 發表於 19-4-9 22:34
我吾係太明白你意思,不過我囡係明白加減乘嘅concept,我地成日玩遊戲去學concept,玩下買賣野,找錢,佢 ...

你女係計英文數嗎? word problems即文字題/應用題,math drills係數式運算唔使解題。如果加減乘嘅應用題都計得掂就真係清concept喇

Elenalan 發表於 19-4-9 22:39
你女係計英文數嗎? word problems即文字題/應用題,math drills係數式運算唔使解題。如果加減乘嘅應用題都 ...

噢,其實佢學校只係學緊10以內嘅加減數,解題佢自己攪掂哂,我冇比另外練習作做word problems嘅數,我地只係玩生活上,真係應用緊加減乘數,佢計到,我吾覺佢吾明concept啊,

bj1315 發表於 19-4-9 22:21
因為念口璜,文字題即現形。

如果自細有做開,文字題難度唔大。要K3小朋友背乘數表既父母,應該都有盤算。

貝兒妹妹 發表於 19-4-9 22:10
明左用直式計逢十進一, 3位,4位都係咁計出嚟

係,最緊要小心,練習點樣快而準

如果有聖心私校offer,應該其他嘉諾撒小學都唔會比叩門喎,唔係咩?

^GGmami^ 發表於 19-4-10 06:10
如果有聖心私校offer,應該其他嘉諾撒小學都唔會比叩門喎,唔係咩?

我都想知,我估私小應該無問題,好多聖幼生也叩津小,因為始終要畏錢的,若中了嘉諾撒會津校就唔可以。

有細跟尾真的考慮多啲

NatalieBaby 發表於 19-4-9 17:50
St Paul's Catholic mentioned on website : "曾於自行分配學位階段報讀本校或在統一派位階段(甲部或乙部) ...

Thx

會試叩

雲牛 發表於 19-4-9 09:37
回覆 ruudi82 的帖子

除Marymount 外,那些女校及男女校都是中文小學,比你叩到,到時又會糾結於是否讀英 ...

Totally agree

yianleen 發表於 19-4-9 14:36
St Francis 其實相對易扣, 傾下計, 一round過, 唔太考學術, 應該係教養、禮貌、待人接物最重要。不過, 要考 ...

其實真係好想澄清下 sfcs並非每日7-8樣功課 只係星期五/放假前較多 平日連改正都係5-6樣到 如果小心做功課 無改正又少1樣  

我女係初小 每日返學都好開心 並非傳聞中咁谷 每日放學一個鐘內完成功課

yeekiu123 發表於 19-4-19 23:29
其實真係好想澄清下 sfcs並非每日7-8樣功課 只係星期五/放假前較多 平日連改正都係5-6樣到 如果小心做功課 ...

是否舊校長年代較谷,轉了新校長無咁谷?