用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區band 2
樓主: angelist
go

中西區band 2 [複製鏈接]

hellocat 發表於 19-4-8 19:55
可能我表達不清楚。

本身是九龍城band 2仔,因知本區band 2位不足,考慮甲部選外區band 2搏一搏,及乙部 ...
九龍城B2位係不足,但係B1位多,所以B1位加B2位基本上大約係B1學生加B2學生既數目。九龍城B2仔,如果甲一同乙一都放陳瑞祺喇沙或者何官,只要唔好太心雄,其實唔會派得太差。

mcl203 發表於 19-4-9 09:22
若你打算乙1搏B1女校,甲部放B2中學,一旦成功派位就去唔到乙1了~~~

中西區兩間女校今年既直屬位應該 ...

今年d報導講到唔夠位, 要爭, 又話唔好放英中係前面, 真係好驚唔知點填

angelist 發表於 19-4-8 11:17
中西區band 2 女仔應該點揀學校好?
進取既, 偷雞乙1搏吓 St Clare 或者聖公會呂明才

穩陣既, 考慮以下中學:

金文泰, 培僑, 何東, 維官, 鴨真, 培德

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-9 10:53

如乙一二已放培德、鴨真,請問乙三-五仲有咩可選擇?謝謝

MMMaMa12 發表於 19-4-9 16:14
如乙一二已放培德、鴨真,請問乙三-五仲有咩可選擇?謝謝
如乙一二已放培德、鴨真,乙三~五只好放比培德、鴨真更唔熱門既學校。

回覆 mcl203 的帖子

請問你講的係唔係ST CLARES和SSGS? 但唔知為何今年ST CLARES只有7個抽獎位咋! 以往有40個位以上 ... 令我地有D亂左陣腳!
耶和華是我的牧者,我必不致缺乏.(詩篇:23:1)

各位家長, 我地中西區的, 女兒係BAND 1, 即係唔係點都一定揀到BAND 1中呢?

ice_blue 發表於 19-4-9 17:16

請問你講的係唔係ST CLARES和SSGS? 但唔知為何今年ST CLARES只有7個抽獎位咋! 以往有4 ...

上年2018 SCGS非保留位都係得6個位~~~

我指呢2間中學都未用盡85%限額,即代表現有直屬位已覆蓋100%學生,當中一定會有B3生和自行離場,用唔盡現行限額~~~

王家爸爸 發表於 19-4-9 16:53
如乙一二已放培德、鴨真,乙三~五只好放比培德、鴨真更唔熱門既學校。

請教有邊間可以再填?因為我是跨區,唔太熟表中學校

ice_blue 發表於 19-4-9 17:18
各位家長, 我地中西區的, 女兒係BAND 1, 即係唔係點都一定揀到BAND 1中呢?

B1女仔機會極大啦~~~

hkpapa852 發表於 19-4-9 10:53
但呂明才係男女校, 一定大把B1男仔簡, 搏其他女校好d.

幾年前係有40幾個位的, 應該係這2-3年有變動, 我都係剛剛收到UPDATED的LIST先知 ...

好在女兒都入到BAND 1的POOL, 都有得揀 ...

請教一下, 既然中西區BAND 1學位足夠派比BAND 1生, 咁肯定自己係BAND 1, 係可以揀哂區內的所有BAND 1中學, 一定可以入到其中一間, 對嗎?

ice_blue 發表於 19-4-9 17:16

請問你講的係唔係ST CLARES和SSGS? 但唔知為何今年ST CLARES只有7個抽獎位咋! 以往有4 ...
明顯你唔瞭解情況.

St Clare以後直屬位用得少, 因為小學部人少. 早幾年一級得一班自然大把位淨

但隨著幾年前小學生人數上升, St Clare小學部個別年級已有1XX人一級, 自然用盡直屬位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ice_blue 發表於 19-4-9 17:59

幾年前係有40幾個位的, 應該係這2-3年有變動, 我都係剛剛收到UPDATED的LIST先知 ...

E, sorry,睇錯左,SCGS已經用盡85%限額,或許未必有多餘位放出街~~~

hkpapa852 發表於 19-4-9 18:03
明顯你唔瞭解情況.

St Clare以後直屬位用得少, 因為小學部人少. 早幾年一級得一班自然大把位淨

好彩睇到你個po, 成日以為SCGS全級144人,原來自己搞錯左~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

是的, 這個我真的冇留意, 係今年自己揀先認真睇

但想想, SCGS收多左直屬, 即是抽的人也小了一大批

請問佢地話7個位比中西區, 這個是否不會再作出調節呢?

mcl203 發表於 19-4-9 18:11
E, sorry,睇錯左,SCGS已經用盡85%限額,或許未必有多餘位放出街~~~
St Clare 今年小六只有7x幾人,應該有位多

睇牌面相比之下好似入英華仲多機會, 有85個位, SSG就有13個位

1209yoyo 發表於 19-4-9 18:22
St Clare 今年小六只有7x幾人,應該有位多

Thx, 即係仲應該有位放出街了~~~

回覆 1209yoyo 的帖子

SCGS今年直屬位有71個
‹ 上一主題|下一主題