用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 其實,高中為DSE一戰而補習,這鼓力能幫助哪兒? ...
樓主: YmOra
go

其實,高中為DSE一戰而補習,這鼓力能幫助哪兒? [複製鏈接]

October. 發表於 19-4-10 19:54
我仔話補習社老師(唔係天皇)係教得好啲,搞笑又易明,佢未考DSE,但學校成績就提升咗,由初中數學穩定8X ...

好大嘅鼓勵呀!係咁!需唔需要揀真人上堂班會好D呀?thx.thx.

Yanamami 發表於 19-4-10 20:15
数已經係最易见效既—科了,语文仲渺茫……

意思中文或英文難有好補習老師嗎?thx.thx.

October. 發表於 19-4-10 19:54
我仔話補習社老師(唔係天皇)係教得好啲,搞笑又易明,佢未考DSE,但學校成績就提升咗,由初中數學穩定8X ...

請問可否講邊間,數真係要操下。

YmOra 發表於 19-4-10 21:12
好大嘅鼓勵呀!係咁!需唔需要揀真人上堂班會好D呀?thx.thx.
...
我仔係對住電腦上堂,有導師係道,隨時可以問野,我仔唔係補底係想提升摘星,好少需要阿SIR教,佢對住電腦已聽得明,再操下練習咁,測考前阿SIR會俾EXAM REV. & EXAM MC佢地做。

October. 發表於 19-4-10 21:36
我仔係對住電腦上堂,有導師係道,隨時可以問野,我仔唔係補底係想提升摘星,好少需要阿SIR教,佢對住電腦 ...

你叮咗我一聲!謝謝你呀!一個好好嘅要點,如果以"摘星"為目標,這種提升可以以睇片為學習方法呢!thx.thx.

YmOra 發表於 19-4-10 21:14
意思中文或英文難有好補習老師嗎?thx.thx.
意思係語文需时间年月去浸,補習只可以補到答題技巧。

Yanamami 發表於 19-4-10 22:05
意思係語文需时间年月去浸,補習只可以補到答題技巧。

明白。你對,語文的確需要浸、浸、浸。

October. 發表於 19-4-10 21:36
我仔係對住電腦上堂,有導師係道,隨時可以問野,我仔唔係補底係想提升摘星,好少需要阿SIR教,佢對住電腦 ...

請問係咪K字頭果位天皇?因為想升呢⋯⋯

csy_ma 發表於 19-4-8 11:00
又未必?阿囡話老師講過一例,話有個native去考英文,成績唔及本地生,雖然評卷員睇得出個native係明白篇卷 ...

文科其實唔係估個考官要咩,因為只要你細心鑽研下past paper同考評報告,其實考官要咩寫得好清楚,萬變不離其宗

王家爸爸 發表於 19-4-8 11:27
老師講得太神啦,其實唔係答題潛規則,只要買本考試局出既試題,認真睇下啲marking scheme,就知道要求係點 ...

無錯! 我成日同學生講:

1) 看marking scheme同考評報告你咪知個marker想點囉

2) 唔識答?望真條題目同仔細看篇文未呀? 看左?你讀一次出黎丫?(讀讀下,學生就知道自己讀左個答案出黎,就會對住我傻笑)

shannon_fky4186 發表於 19-4-12 11:48
文科其實唔係估個考官要咩,因為只要你細心鑽研下past paper同考評報告,其實考官要咩寫得好清楚,萬變不 ...
正常學校老師都會鑽研past paper同考評報告,然後,上堂會教埋俾學生,我記得當年我女上英文堂唔聽書睇小說,攞成績表時班主任話過,依家(高中)主要都係教DSE要考既野,學生要聽書。現在諗返,老師應該都有教考試技巧既,不過,唔會好似出邊天皇咁刻意強調,如果學生上堂認真聽書,多少都有收獲。

October. 發表於 19-4-12 12:02
正常學校老師都會鑽研past paper同考評報告,然後,上堂會教埋俾學生,我記得當年我女上英文堂唔聽書睇小說 ...

我幫人補習都有1X年喇,學校老師要求學生做past paper係有,但講緊將5年以上既past paper、marking scheme同考評報告做比較,歸納既,我自己既老師無、學生既老師都無。

如果你幸運地學校老師有,咁恭喜你先!因為你呢個咁好既老師先“唔正常”

shannon_fky4186 發表於 19-4-12 12:07
我幫人補習都有1X年喇,學校老師要求學生做past paper係有,但講緊將5年以上既past paper、marking scheme ...

唔係我上堂,我唔知學校老師有冇教,我係以班主任言論推測啫,因為佢強調高中教緊DSE啲野,要聽書。

課本當然係首要,但係各校都竟爭緊公開試成績既情況下,學校唔重視marking scheme 幾奇怪呀。DSE後,學校有叫5** 同學買卷返來睇。

October. 發表於 19-4-12 12:27
唔係我上堂,我唔知學校老師有冇教,我係以班主任言論推測啫,因為佢強調高中教緊DSE啲野,要聽書。

課本 ...

老師會叫同學做past paper,會用marking scheme對答案,甚至派俾同學。

但大部分都僅止於此。
‹ 上一主題|下一主題