用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 其實,高中為DSE一戰而補習,這鼓力能幫助哪兒? ...
樓主: YmOra
go

其實,高中為DSE一戰而補習,這鼓力能幫助哪兒?

王家爸爸 發表於 19-4-8 12:25
睇嚟為咗早啲有孫抱,都應該鼓勵小朋友去補習。
咪儍,咪嚇人

csy_ma 發表於 19-4-8 10:45
回覆 YmOra 的帖子

補習社補習是填鴨式的,短時間入大堆資料畀你(我囡唯一一次補習經驗,補習社老師唔畀 ...

係!所以,依加補習好似不能保証必有收獲,成績必定有提升。我唔係咁諗嘛!無得提升嘅話,我唔想浪費金錢浪費時間呀!

scooper 發表於 19-4-8 11:02
現在連一些‘神’學生和資優生都去補習,玩到差不多到全民皆補的地步,已很難判斷補習可唔可以使強變更強了 ...

我就係想知他們是否有能力扶班拔尖生一把,使學生多粒星星。

YmOra 發表於 19-4-8 12:35
我就係想知他們是否有能力扶班拔尖生一把,使學生多粒星星。

同睇醫生一樣,人夾人啫?
我囡師兄英文有straight5**,佢走上我屋企分享,講佢補習社阿Sir有幾勁,話自己唔鍾意睇書,都攞到好成績……佢醒咗張幾百蚊coupon我囡,但我囡一聽話阿Sir粗口橫飛,就死都唔肯去。但可能有人因為阿Sir夠「真」而欣賞?
因為阿囡英文想攞**,中四就叫佢補習。佢去咗一次咁多,因為頂唔住阿Sir自我吹噓打死唔肯嘥時間再去上課,情願從零用中畀返剩下三堂既補習費我(我話,幫佢報補習係得佢同意既,咁畀咗四堂錢,佢唔去要自己負責)。
佢今年DSE,冇為英文特別溫過書。mock後,同學自願交作文畀老師改,其他人交5篇,佢交咗2篇。但有特地去聽英文電台,仲聽出興趣。今年DSE無論卷一定卷四都共識係比較深既,尚有卷四口試未考,佢都有一定信心話應該4或以上,但*那麼遙遠,誰也沒法保證。在考場遇見同學,同學話補習社都會考前卷畀學生做,預估埋成績,不過我囡就冇特別操英文卷。

其實,學校老師如教得好,又肯改文,咁一定好過唔識你既補習社?問題係,遇唔遇到好/夾到既老師,在學校係睇運既,而畀錢既補習社,係學生自己揀既,而矣?

csy_ma 發表於 19-4-8 13:40
我囡師兄英文有straight5**,佢走上我屋企分享,講佢補習社阿Sir有幾勁,話自己 ...
個攞到5**既師兄係自己同同學搵到個補習名師,仲要花來回兩個幾鐘車程去上真人班。我認為,假如囝囡有咁神心,肯上課,就一定資助佢上。但假如係父母安排既,就好似我之前咁,盞搞?
呢哟嘢,留返畀佢地決定啦?

係勒,今日考數。囡叫我陪佢睇醫生,碰面就話已知佢有最少4題MC係唔小心睇錯而錯……e啲由細到大既不小心低級錯誤,究竟可唔可以藉補習就改善到?補習社操同自己操會有咩分別?

回覆 王家爸爸 的帖子

我沒有錯覺,我識很多名校生、資優生不單去mock,也有去補習,但他們是否因為補習而成績有所提升,我就唔敢妄下判斷了。

王家爸爸 發表於 19-4-8 11:14
你囡個老師犯咗唔少香港人既錯誤,以為native既英文一定好啲。Native只係口語有優勢,其他都無優勢,你睇下 ...
認同,就好似我地識普通話考埋試可去外國教普通話一樣。今年遇到外籍老師教英文…

YmOra 發表於 19-4-8 08:22
孩子將要升上高中了,正想緊補習的見效性。

。有的因為對課本內容未完全明瞭而出外求知

對於第一種,補習唔係唔太有效既,尤其大班補習果種。阿囡昨日考四核心最後科數,今早只聽歌同玩candy crush,話晏啲會去自修室。佢話有個predict 1既同學經常問佢黎緊考果科,同學就係只操補習社畀佢既卷,但補習社只提供答案,佢搵唔到人問,惟有問阿囡。
其實呢科阿囡predict都唔高,佢仲慘在唔知自己唔識啲咩,好多時係唔小心錯。多得同學之前會問,令佢打算集中溫核心科時會兼睇吓呢科。

成績唔好而畀錢去補習,有時,對學生/家長來說,是一種姿態?同自己交代:我有想辦法去改善,仲想點啫?人在,心不在,這就是日常生活吧?

所以高中選科,先協助子女搞凊什麼是他們真正所喜,哪裡是他們舞台所在,這較成績遠為重要?

現在大部份的老師也不曾考過 DSE, 而且一般學校著重全科教學, 不會因為 DSE 而專攻攞分。 補習老師的 KPI, 是分數, 所以目標有點不一。而有些叻的補習班, 令到內容超多的 DSE 変得有趣及無痛苦。

補習成效如何,有點是取決於學生是被動或主動,我仔今年dse,中四下學期開始全面補讀7科,補6科,是他自己主動要補,他自己去找補習老師,吾啱就換,中五終於找到啱的老師,他當時的成績級3x名,地區1A校,我有想過其實有補的需要嗎?行動上都是支持他。整個中五升中六暑假基本無放過假,我都替他累,見他的note多到,他話note有用過學校的課本和練習,真心覺得他中咗補習毒,不過都是要支持他。昨天考完數他mc卷全對,卷一也錯很小,他自己有信心摘星,他話做曬補習社的卷俾到他十足信心,連其他選修科都顯得信心滿滿,所以在我仔身上,我覺得補習有一定作用。

October.    發表於 19-4-9 20:58
csy_ma    發表於 19-4-9 19:13

csy_ma 發表於 19-4-8 13:40
我囡師兄英文有straight5**,佢走上我屋企分享,講佢補習社阿Sir有幾勁,話自己 ...

係,學校也好出面也好都要講夾唔夾?!

Jepa 發表於 19-4-9 15:50
現在大部份的老師也不曾考過 DSE, 而且一般學校著重全科教學, 不會因為 DSE 而專攻攞分。 補習老師的 KPI,  ...

其實,補習老師嘅技巧教授係好,但我未明是否能夠可以幫助到孩子提升一個升級成績,例如成績從3級升上4級或更高。

IloveJJ 發表於 19-4-9 23:12

試下囉!試下就知。

會。我多數會試補下,只是想緊成效問題而矣!

YmOra 發表於 19-4-10 10:32

補習要投放錢和時間,每星期要放一兩個鐘於一專科,已不錯吧?肯去,自己主動要去,已成功一半。加油

YmOra    發表於 19-4-10 17:31

YmOra 發表於 19-4-10 10:30
其實,補習老師嘅技巧教授係好,但我未明是否能夠可以幫助到孩子提升一個升級成績,例如成績從3級升上4 ...

我仔話補習社老師(唔係天皇)係教得好啲,搞笑又易明,佢未考DSE,但學校成績就提升咗,由初中數學穩定8X到中4統測及期考都9X分,補習幫到佢,如果只聽唔操,我諗作用不大。我依家叫過佢唔洗去補CORE數啦,佢都唔肯,佢係心甘情願去。

女都補數學,佢同樣花時間操數,9個月時間,由中3數學起,由學校唔合格到DSE取5。補習要提升成績,唔係話去聽下就算補咗習,係要俾心機去做。

YmOra 發表於 19-4-10 10:32
数已經係最易见效既—科了,语文仲渺茫……

csy_ma 發表於 19-4-8 18:00
係勒,今日考數。囡叫我陪佢睇醫生,碰面就話已知佢有最少4題MC係唔小心睇錯而錯……e啲由細到大既不小心低 ...

前日考DSE數,昨天我仔返來話 數學老師一踏入課室就即刻派DSE數俾佢地(當然係教過既),幾快速。如果話高中2.5年學生學啲咩?我諗大多數本地學制學生,真係全力學習點樣迎接DSE.

對數學而言,補習操練多啲,熟能生巧,多少都可以改善到唔小心,我諗。

其它科,屋企倆個都未補過,未有得分享,我肯定我仔考DSE前,會盡全力叫佢去補習,驚唔夠時間及太累,科科補都唔拘。