用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B,York VS Zenith
樓主: ginia_ng
go

細B,York VS Zenith [複製鏈接]

fadgare 發表於 19-4-23 16:48

每間學校的優點也不一樣, 有些人著重名氣, 有些人著重學術, ...

我有時間陪佢,但真係唔識有系統去安排學術啊 ,可以話幾零零碎碎堆砌埋一起呢

好多謝您指點啊 fadgare!你解釋得詳細讓人好易明白啊

fadgare 發表於 19-4-23 16:56
大家交流, 不要客氣, 最重要不用因為小朋友考不到名幼就不開心或憂慮, 人生路很長. 我小朋友雖然不是讀什 ...

感謝您無私既分享啊,你既分享幫到好多媽媽呢

ginia_ng 發表於 19-4-23 17:49
我有時間陪佢,但真係唔識有系統去安排學術啊 ,可以話幾零零碎碎堆砌埋一起呢  

好多謝您 ...

不用客氣
我覺得考小一(直私)睇重中英, 中文要認得字, 可以自己讀圖書, 英文要掌握拼音. 要同佢多閱讀. 數學要識20內加減, 如果佢掌握到可以教更多. 表達能力要好, 要識講下故事( 看圖) 要主動舉手答問題, 有禮貌. 做事要專注. 你揀一間學校可以幫到你某些部分, 其他部分可以自己教或者外補. 考到私校抽獎也可比較進取( 如果諗住抽獎)

ginia_ng 發表於 19-4-23 18:34
感謝您無私既分享啊,你既分享幫到好多媽媽呢

不用客氣, 我自己也是細b媽媽, 的確細b準備時間比較少, 花的心力比較多, 但不會做不到. 同時也訓練到我們要不斷努力, 看到成果也是滿足. 上到k2 見到佢 進步許多, 學術上更加是可以跑贏. 身邊其他細b同學考小一也有不錯的成果, 所以真的沒有絕對, 努力培養孩子才是需要做的, 加油

fadgare 發表於 19-4-23 19:11
不用客氣
我覺得考小一(直私)睇重中英, 中文要認得字, 可以自己讀圖書, 英文要掌握拼音. 要同佢多閱讀.  ...

嘩,好詳細啊!謝謝您分享得咁詳盡啊!
聽完覺得難度好高呢 我要抄底,好有用啊!

fadgare 發表於 19-4-23 19:16
不用客氣, 我自己也是細b媽媽, 的確細b準備時間比較少, 花的心力比較多, 但不會做不到. 同時也訓練到我們 ...

感覺你好堅呀
在您身上真係感受到為母則強呢句話,我都要努力

ginia_ng 發表於 19-4-23 21:38
感覺你好堅呀  
在您身上真係感受到為母則強呢句話,我都要努力
...

你太客氣了 加油 大家一起努力

回覆樓主

我都是細b媽媽,所以都很想為其他已決定做細b的媽媽打氣加加油!
讀名幼看似戰績很好,但真心親眼見到很多考小一好戰績的不只因爲名幼,而是加埋外補成效居多(當然不排除有小朋友不需外補);真的看見不少名幼也是直私零offer。
加上名幼一般考直私較進取會報考比較多直私,但最終其實也會放位,到final round 大家都還有很多機會

不過宜家真的太多人支持做超大b, 所以我不敢說做細b 一定好,大家各有想法,沒有對與錯

sushimama 發表於 19-5-1 22:55
我都是細b媽媽,所以都很想為其他已決定做細b的媽媽打氣加加油!
讀名幼看似戰績很好,但真心親眼見到很多 ...

謝謝 sushi ma 分享,有你地既分享教導,讓我明白多了都無再咁迷茫,好感激您

ginia_ng 發表於 19-4-15 01:24

york幾好的。只要唔介意比學費

vickling 發表於 19-5-13 04:24
york幾好的。只要唔介意比學費

謝謝您,咁我安心了

回覆樓主:

York 比 Zenith 好,小兒兩間都有offer, 最後揀左York,因為York英文較好。
參加過兩間playgroup,發覺兩間嘅教學質素差別都几大,York嘅playgroup我個人覺得攪得几好,攪好有心機,不但只play 仲会從中教你日常事物,真係做到活動教學,所以對佢嘅PN班都有信心。
而Zenith嘅playgroup就比較hea,參加完佢個playgroup就不想給小兒讀PN班了。

kwanli 發表於 19-5-13 23:17
York 比 Zenith 好,小兒兩間都有offer, 最後揀左York,因為York英文較好。
參加過兩間playgroup,發覺兩間 ...

謝謝 kwan
我無讀過 york 既 pg 啊,但前排報了 york pn 去了 interview,見到佢 pg 形式去 in 小朋友, 明白你講的從遊戲中學習啊!

謝謝您分享,我可以安心決定去 york讀了,謝謝您
‹ 上一主題|下一主題