用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B,York VS Zenith
go

細B,York VS Zenith

細 B(11月)
請問 york vs zenith 邊間比較好?

回覆樓主:

York 會較好

YORK

ho1842 發表於 19-4-8 07:45
York 會較好

謝謝您(emoji)‍♀️

chinglong231 發表於 19-4-8 10:22
YORK

感謝您

回覆樓主

n班嗎?
n就york; 如困k就試下再找其他幼稚園啦,可以有其他更好的選擇

sushimama 發表於 19-4-13 17:32
n班嗎?
n就york; 如困k就試下再找其他幼稚園啦,可以有其他更好的選擇

係啊n 班啊,
因為細B關係,好多比較好既都唔收
你係咪覺得呢兩間都麻麻啊?
k 係咪要做超大B才可入到比較好既幼稚園呢?

想請教下,
見到d人話,細B 如果今年 N 入唔到,下年再直接考 K
但唔係好明白,細B 直按考 K,認知同能力上一樣同大B差好大距離,n 嗰時已經唔收,做細B考 k 唔係都好大機會唔收咩?

ginia_ng 發表於 19-4-15 01:24

有很多幼稚園是沒有n班,所以k是沒有n 那麼大競爭
加上私幼現實,細b要十一/十二月足兩歲才可上學,私幼唔會收少學費啦,但k沒有這問了

眼見和親身經驗,細b  也有很多考到k 的,一線也有,但的確沒有大b容易,但相對n 班的例子多很多

考直私也一樣,也見很多細b都考得唔錯

sushimama 發表於 19-4-15 07:16
有很多幼稚園是沒有n班,所以k是沒有n 那麼大競爭
加上私幼現實,細b要十一/十二月足兩歲才可上學,私幼唔 ...

好多謝您啊 sushi mama   謝謝您細心講解,真係明白多了

細 b 考唔到N好大原因係因為要足2歲返學.. 私校會收少左學費/卷校亦好少會吉左個位幾個月等你...
到K就無呢個限制...
各憑本事 lor..

讀邊間k對考咩小學冇咩實際幫助... 所以唔需要太在意細b考唔考到k, 反而睇下而家讀緊嘅學校畀唔畀到你需要你嘅野就夠. 同埋唔使為咗考k去repeat, repeat左對考小學也沒有特別實際幫助 , 好多人repeat咗也沒有心儀offer, 不如細b博左先

tyyho1 發表於 19-4-17 12:09
細 b 考唔到N好大原因係因為要足2歲返學.. 私校會收少左學費/卷校亦好少會吉左個位幾個月等你...
到K就無 ...

明白多了,私校呢樣又的確好實在既間題

fadgare 發表於 19-4-21 19:02
讀邊間k對考咩小學冇咩實際幫助... 所以唔需要太在意細b考唔考到k, 反而睇下而家讀緊嘅學校畀唔畀到你需要 ...

謝謝你意見啊
之前以為做超大B先有出路,加上我個係仔發展較慢,所以以為直接細B考k會更加唔收呢

fadgare 發表於 19-4-21 19:02
讀邊間k對考咩小學冇咩實際幫助... 所以唔需要太在意細b考唔考到k, 反而睇下而家讀緊嘅學校畀唔畀到你需要 ...

意思係咪,只要搵一間合適既 k 俾佢讀,一樣可以扣門搵到好既小學。

扣門搵小學,k既學校名氣不重要,係咪這個意思啊?

ginia_ng 發表於 19-4-22 02:28
意思係咪,只要搵一間合適既 k 俾佢讀,一樣可以扣門搵到好既小學。

扣門搵小學,k既學校名氣不重要,係 ...

直私也是, 睇小朋友本身, 不是看你讀什麼幼稚園. 不過你話出名嗰啲幼稚園因為本身已經篩選得好犀利所以可能已經揀中比較適合嘅人入名校, 其實本身同幼稚園冇乜關係. 你最緊要搵一間合適嘅幼稚園俾你小朋友學到想學嘅嘢, 有咩唔夠你自己額外教或者出去補習也可. 叩門學校偏重學術, 直私則大部分喜歡健談、主動的小朋友(除了學術型學校)

ginia_ng 發表於 19-4-22 02:18
謝謝你意見啊  
之前以為做超大B先有出路,加上我個係仔發展較慢,所以以為直接細B考k會更加唔 ...

細b考k 的確冇咁著數, 但其實考k 不太重要. 什麼k 對考小學沒有直接關係. 有些人以為超大b考小學就有著數, 但好多其實做咗超大b也考不到心儀, 沒有絕對, 主要是看小朋友的. 你肯教肯培養細b一樣可以好好. 超大b優點就是比較多時間學嘢, 不過自己衡量吧

不過有個情況有些幼稚園是有連繫小學中學,  有些人會為咗這類型的k去repeat, 諗住一條龍, 自己看看那些學校是否適合再作決定吧

fadgare 發表於 19-4-22 09:45
直私也是, 睇小朋友本身, 不是看你讀什麼幼稚園. 不過你話出名嗰啲幼稚園因為本身已經篩選得好犀利所以可 ...

好多謝您既分享啊! 好清晰啊!!原先誤會以為佢地套教學方法此較好呢

我仔宜家上 pg 都唔可以全程坐定,而且又唔係特別叻,所以其實我好冇信心入到出名既幼稚園,因為好似佢地都喜歡坐定定既小朋友呢
想請敦您,應該何選擇才可簡到合適既幼稚園呢 [/sm [/smil

fadgare 發表於 19-4-22 09:49

細b考k 的確冇咁著數, 但其實考k 不太重要. 什麼k 對考小學 ...

好感謝您既指點啊!! [/
有您指點,令我明白多了,有方向去搵資料了!

ginia_ng 發表於 19-4-23 01:59
好多謝您既分享啊! 好清晰啊!!原先誤會以為佢地套教學方法此較好呢

我仔宜家上 pg 都唔可 ...

每間學校的優點也不一樣, 有些人著重名氣, 有些人著重學術,看你自己需要.當然細b 選擇也不會很多, york就英文好, 不用另外搵人補習oral和phonics( 因為出去請net好貴), net大部份專業, 其他學校也有其他優點

簡單說就是 如果學校畀唔到嘅嘢你就要自己出去搞掂, 没有一間是十全十美所以都係看你自己家庭的配合和需要

例如如果你根本沒有時間或者不懂如何安排小朋友學術, 就不要選擇happy school

ginia_ng 發表於 19-4-23 02:09
好感謝您既指點啊!! [/
有您指點,令我明白多了,有方向去搵資料了!
...

大家交流, 不要客氣, 最重要不用因為小朋友考不到名幼就不開心或憂慮, 人生路很長. 我小朋友雖然不是讀什麼出名的幼稚園, 但是小一也考的不錯, 不用灰心, 加油