用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔乙一選鄧肇堅
go

灣仔乙一選鄧肇堅

請問灣仔區男生乙一選鄧肇堅是否9成9會入呢?
乙二還有什麼學校可填?華仁?高主教?

小朋友是否band 1 ?如是band 1 的話,應該好大機會入。

是band 1, 但博鄧肇堅的話就要放棄顏寶玲, 所以心大心細

回覆 Silverhawk 的帖子

成績兩間差不多,成績穩定性應該聖鄧

Silverhawk 發表於 19-4-8 00:02
請問灣仔區男生乙一選鄧肇堅是否9成9會入呢?
乙二還有什麼學校可填?華仁?高主教?
如果係灣仔區B1學生, 乙1 TSK 可以話係100%必入

王家爸爸    發表於 19-4-9 09:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 08:37
如果係灣仔區B1學生, 乙1 TSK 可以話係100%必入

如果學校只係公佈全級排名係41-45/130, 唔講band幾, 而學校又話60%派英中, 咁應該當band 1定band 2呢?又如果呈三跌左,有機會係46-50,會唔會唔再係band 1 pool?

imkaren 發表於 19-4-8 21:01
如果學校只係公佈全級排名係41-45/130, 唔講band幾, 而學校又話60%派英中, 咁應該當band 1定band 2呢? ...
有130人,屬大校,你真的可用1/3 B1, 1/3 B2, 1/3 B3 去推算。
當然,主動問清楚學校最好

2jkidsfather 發表於 19-4-9 08:40
有130人,屬大校,你真的可用1/3 B1, 1/3 B2, 1/3 B3 去推算。
當然,主動問清楚學校最好。

似乎係,聖雅各~~~

如果學校只係公佈全級排名係41-45/130, 唔講band幾, 而學校又話60%派英中, 咁應該當band 1定band 2呢? ...

有機會係邊緣人~~~

都係問清楚學校取指示較佳~~~

如果係St James, 你地今年變數好多

如無記錯, 今年係第一年由4班轉5班, 即使過往有40%B1, 但今年係人數多咗後, 比例有機會低咗 (因每人既Pre-S1配對又再細分咗).

相信你係邊緣人, 乙1 TSK 係較安全既選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-9 09:30
如果係St James, 你地今年變數好多

如無記錯, 今年係第一年由4班轉5班, 即使過往有40%B1, 但今年係人數多 ...

我係怕TSK放第一入唔到,乙二都唔知可以再填咩學校!
多謝你意見!

imkaren 發表於 19-4-9 09:50
我係怕TSK放第一入唔到,乙二都唔知可以再填咩學校!
多謝你意見!
灣仔區B1/B2邊緣男生, 其實最差都只派去鄧鏡波.

反而可以搏一搏, 先選TSK, 港華, 高主教呢三間或其中兩間, 最後補番鄧鏡波