用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我想了解學琴啲嘢
樓主: shirley2014
go

我想了解學琴啲嘢   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-5-5 17:13
可唔可以好似擺街賣唱咁用cd+喇叭?

考試比賽都要有現場伴奏

MrBeast    發表於 19-5-5 18:59

YamahaU1 要5,6萬一支入門yamaha flute係3,4千。。。差好遠喎
考試比賽係要伴奏。。確實又一筆。。。所以其實學到最抵架喇。。係部琴要預一張床位,但真係冇位放又可以去租琴練,彈性d
我細個都學到6級先買琴,之前都係去琴行租琴練

LeeCC 發表於 19-5-5 12:12
u1可以用到八級
聽學笛的小朋友的家長講,五級以後換的笛,價錢接近u1鋼琴,小朋友一個唔小心跌支笛落地 ...
我學到6級先換支478。。。大約一萬蚊,都唔係初階笛喇。。同u1都仲係相差好多喎

ho_yan2406 發表於 19-5-5 21:02
我學到6級先換支478。。。大約一萬蚊,都唔係初階笛喇。。同u1都仲係相差好多喎 ...

我見朋友仔媽咪話換一支都接近5萬呀,聲靚好多呀,佢老師提議的型號的

LeeCC 發表於 19-5-5 22:29
我見朋友仔媽咪話換一支都接近5萬呀,聲靚好多呀,佢老師提議的型號的
...

看老師要求,要求不高一般4系也可用到八級。樂器要幾貴都有,但貴笛更難吹,要有足夠技巧才能發揮到支笛。

LeeCC 發表於 19-5-5 22:29
...
咁貴。。真係好專業了。。。我考8級都係用4系咋!其實樂器既野,好似我咁俾唔起就要低d要求啦。。我鋼琴考演奏級時都係用部samick咋

ho_yan2406 發表於 19-5-6 01:06
咁貴。。真係好專業了。。。我考8級都係用4系咋!其實樂器既野,好似我咁俾唔起就要低d要求啦。。我鋼琴考演 ...

我都同佢講笑,你個個星期拎住5萬蚊出街去學笛啊

shirley2014 發表於 19-4-8 00:01
我小朋友小二,以前佢都經常提話想學琴,近日佢興起睇學校音樂書,對住電子琴自學彈書本嘅歌(自己摸索啲音 ...

如果你本身負擔到,希望你比佢試下,同佢set個goal, 唔好諗中學既野。我細個阿媽用同一理由reject左我學琴,要學跳舞,話個琴阻地方又「無用」,學跳舞可以改善走路姿勢。結果我唔開心左十幾年(當然唔係持續咁唔開心啦,但見同學彈得好好,自己屋企明明有能力都無得學,就唔開心)直至大個自己有能力比錢學,但已經好遲,聽力差好遠,手指靈活同小朋友無得比。

簽名被屏蔽

回覆樓主

初學學費好平啫,咪俾個小朋友學下囉~

其實讀書讀得好,讀埋大學都唔包揾到食架啦⋯⋯

培養興趣其中一個目的係陶冶性情,就算之後無興趣咪停囉,初學學費一d都唔貴

我女好細就學, 4,5歲左右, 都係跟老師玩玩下, 主要係提起佢興趣, 亦冇好緊咁捉住佢練, 後來老師後來再生多一個BB, 要照顧2個B同時再教, 就有D難度, 於是就轉左老師, 新老師比較嚴格, 亦都話我地用數碼鋼琴唔係咁好, 最好盡快換, 但我地地方只夠剛好擺得落薄D既數碼琴, 於是學左年幾都仲係用佢, 不過老師慢慢執返好我女D手勢, 加上我同老師講我冇考級要求, 考又得唔考又得, 唔想佢為左考級就只學果幾首歌, 想佢ENJOY彈琴, 所以學左年半先開始PLAN下年考2級咋, 但見佢上堂開心, 返屋企肯每日都練下已OK~
講開練琴呢, 起初轉老師, 我就一星期叫囡最少練一次, 但因為集中埋一次過練, 起碼要1小時以上, 佢辛苦時我都辛苦, 成日叫都叫唔郁, 後來改變左方式, 每日冇限時間練, 短至5分鐘, 長至1個鐘, 任君選擇, 老師叫佢唔熟既歌練3次, 熟既歌練2次, 唔洗彈到岩晒, 練過就得!
我起初諗住咁樣都得? 唔洗練習練到熟? 原來真係得! 第一日甩甩咳咳咁, 我差D忍唔住衝入房指正佢架啦! (雖然我唔識彈琴, 但我識唱歌, D音感同拍子幾好架) 後來忍住比佢自己練, 又估唔到, 日日練, 到下一堂再學琴前已經彈得似模似樣~
而家練琴已經唔洗我鬧先去練, 提一下陣間練下琴就已經OK了~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題