用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我想了解學琴啲嘢
樓主: shirley2014
go

我想了解學琴啲嘢   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-4-12 14:07
如果練得太少,我自己就唔接受了,學琴要好多資源,要錢要地方。我仔嗰時肯練 但我見佢無天分,我都cut咗 ...
你仔又點同,佢有其他天份又有毅力,有得揀梗係可以做其他嘢;我仔資質差個人又冇乜恒心,琴佢叫做肯學肯練已經好難得(再加上個老師居然無pan佢走),成本效益實在太高層次

IloveJJ 發表於 19-4-8 01:43
其實你而家只係諗俾唔俾佢學,又唔係買琴,唔需要諗到咁嚴重(一定要考8級)呀!咪學下先,睇下佢係咪真係肯 ...

承諾都無用,唔通叫佢食左個琴?!

LeeCC    發表於 19-4-30 10:01
LeeCC    發表於 19-4-30 10:00

retriever 發表於 19-4-30 08:13
好主意

回覆樓主:

好多人學琴只為自娛,千祈唔好買部琴返屋企,10個有9,一買左琴反而唔想學。
初學可以買小型電子琴在家練習。你可以可琴行查詢

買個 Yamaha/Kawai二手琴,第時要放返出去唔會蝕好多。

ch-cheung 發表於 19-4-29 23:22
學芭蕾舞貴好多我覺得

今時今日,學咩唔貴   
工聯會,教會,社區中心都有集體鋼琴班,可以一試個細路既堅持同興趣

學琴最易上手,琴可以去租琴室練唔洗咁快買住,但唔建議買數碼琴,SIZE唔差好多,但手感完全唔同
唔想買PIANO可以學FLUTE或VIOLIN,比較慳位
升中黎講,呢D樂器都應該多分過PIANO,但我唔建議為考CERT而學樂器

回覆樓主:

好有興趣咪俾佢試下囉。初學可以去琴行租琴練+在家用電子琴練。如佢堅有興趣既話係會睇得出既。

我囡2歲開始返通利Yamaha班,3歲班開始接觸彈琴(上堂用電子琴),而家剩下3個月就完成4-6歲班。最初(3歲班)我係俾薄薄卷得埋既電子琴佢練。到4-6歲班佢好嫌棄個電子琴唔願練琴,我地就換了個二手數碼鋼琴俾佢。用左年幾,佢彈既歌越難佢就越嫌棄部數碼鋼琴,講左好多次想要真鋼琴。

最近打算正式俾佢學琴,我地思前想後,最後決定買新琴,仲要係按佢意願去買一部幾貴下既琴(佢自己喺琴行試彈,跟據手感+音色而決定)。

我俾佢返通利+正式學琴,純粹為興趣陶冶性情,考級係順便,唔會迫。

回覆樓主:

去試琴時個sales問我買琴既目的係咩?話如果為考級既話就唔需要買琴,去琴行租琴練習就得。因為考試只係彈三首歌,純為考級既話彈完嗰三首歌就唔會再彈,買琴係浪費。

我回答話小朋友好喜歡音樂喜歡彈琴,學琴考級係順便。咁sales就話我適合買琴,因為彈琴係享受,為享受而買部貴琴係值得既

我自己陪囡返左幾年通利YAMAHA班(親子),我自己本身唔識彈琴,但佢所學既歌仔我全部同佢一齊練。真心覺得彈琴幾好玩,彈琴時既心情好愉快。之後正式學琴我係會繼續同佢一齊學,如果要考級既話就同佢一齊去考 。諗起都好開心

ho_yan2406 發表於 19-5-5 02:08
學琴最易上手,琴可以去租琴室練唔洗咁快買住,但唔建議買數碼琴,SIZE唔差好多,但手感完全唔同
唔想買PIANO可 ...

flute, 真係方便攜帶, 存放。

scgift 發表於 19-5-5 07:58
去試琴時個sales問我買琴既目的係咩?話如果為考級既話就唔需要買琴,去琴行租琴練習就得。因為考試只係彈三 ...
最後sales 推介邊部你呢?

應承左能做到但唔去做,我個一定耳仔受罪,再privileges removed,求生不得求死不能

MrBeast 發表於 19-5-5 09:34
應承左能做到但唔去做,我個一定耳仔受罪,再privileges removed,求生不得求死不能  ...

到而家我對細既基本要求只係:1)守時;2)牙齒當金駛(應承左要做);3)安全。

但呢個世代,仍然覺得我要求高

scgift 發表於 19-5-5 07:58
去試琴時個sales問我買琴既目的係咩?話如果為考級既話就唔需要買琴,去琴行租琴練習就得。因為考試只係彈三 ...
ps, 若時間許可,親子一起學是好事,intention is 共同興趣/話題和體驗

retriever 發表於 19-5-5 10:15
到而家我對細既基本要求只係:1)守時;2)牙齒當金駛(應承左要做);3)安全。

但呢個世代,仍然覺得我 ...
同意守時很重要,某程度代表教養

assado 發表於 19-5-5 08:47
flute, 真係方便攜帶, 存放。

笛系方便收藏,但價錢都唔平,一支笛的價錢可以買一部u1 還有學費比琴貴,比賽考試要另外請伴奏老師,再加時學aural,條數都幾金

LeeCC 發表於 19-5-5 10:55
笛系方便收藏,但價錢都唔平,一支笛的價錢可以買一部u1 還有學費比琴貴,比賽考試要另外請伴奏老師,再 ...

除學琴外,所有樂器也要伴奏。長笛有平有貴,去到高級才需要較貴的笛。我小朋友學笛,很有樂趣,獨奏好聽,在樂團合奏好玩又享受。

建議學管弦樂團中的樂器,一起玩音樂開心好多。另外我覺得學唱歌也好好。
‹ 上一主題|下一主題