用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人知男拔插班大概會考D乜?
樓主: 美美羊
go

有冇人知男拔插班大概會考D乜?

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 Cateyeshk 的帖子

總算有機會!

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
朋友兒子去年考小二插班。一線津校的全級第一名,性格屬於很有自信那種。
他說插班試考了中英數共約三小時,有類似英文默書的題目,用字溺深。數學則是一般的乘數時間金錢換算單位等那些。

小二插班有10個位? 咁多人走?

RunningPig 發表於 19-4-10 22:48
我仔個級識有從 APS, SFA, TSL, YW, St Joe 來的。其實位得咁少,都係睇個人有幾勁、

...

幾年級?

回覆樓主:

小一每班三十人,小二三十二人

aztecs 發表於 19-4-15 13:10

通常會用留级位收插班生,一班大约有三個留级位。

aztecs 發表於 19-4-15 13:10
因為小一全級150人,小二全級160人,共有10個插班位。

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 LittleButter 的帖子

請問知唔知小三係咪都係160人,冇額外插班位?

回覆樓主:

我記得小三得幾個(五個或以下)插入黎

LittleButter 發表於 19-4-15 19:15
因為小一全級150人,小二全級160人,共有10個插班位。

今年小一已有155人。除非有人走,否則小二插班位應該冇10個。

發表於 前天 16:08 |顯示全部帖子
美美羊 發表於 19-4-7 20:05
考3年班,級三,小提琴4級,3大奧數杯賽一等獎,沒有其他特異功能了,有希望嗎?
要面試嗎?
...

請教一下,甚麼是3大奧數盃賽?
即是那3個比賽?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊