用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願點填?
樓主: moon1006
go

頭三志願點填? [複製鏈接]

cat221 發表於 19-4-12 20:11
屯天已經喺band 1?
學校就一向同家長講屯門係得七間band1, 屯門四大、馬中、田中、譚伯羽!Band 2學校但收大量band1生的有南屯官、屯官、屯天、劉金龍!
因為今年有約1370個band 1生,但計晒以上11間中學都唔夠1200個學額!
如果上面四間band2唔計,就更加唔夠學位比咁多band1生!所以學校都話正路一定要計埋!
屯天同南屯官、屯官嘅band2生主要黎自佢地嘅聯繫小學!

想問下大家,咁四大只選一間,其他三間是放在好後好後至在填滿張表,還是根本不用填?

cherry0131 發表於 19-4-8 20:42
B1B 咁排都好正路...
我就咁排,班主任話我咁填冇問題:本身自行一及甲一都係百周
乙一 百周

我有9成好似你咁填,老師話我過份進取,第三志願就應該填band 2(emoji)(emoji)

回覆 cat221 的帖子

我原本填乙一馬中, 乙二譚中, 乙三屯官, 但老師提議將乙二改田中, 因譚中有聯繫小學, 機會不大….但我先生同小朋友都不太喜歡田中, 所以而家仲煩緊究竟堅持乙二譚中,還是乙二屯官….(其實心底裡唔想咁快放屯官),明天deadline…..好苦惱

明明屬band 1, 第三志願就要填band 2, 真係好唔想囉,爭紥中(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 annielui 的帖子

我只是有點奇怪. 其實無理由田中差得過屯中. 無論成績或教育用心. 田中應好過屯官好多.  不過馬中填乙一, 基本上入到.
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

我想問下大家睇banding 係睇本區banding 定全港banding?

cuby 發表於 19-4-15 18:54
回覆 annielui 的帖子

我只是有點奇怪. 其實無理由田中差得過屯中. 無論成績或教育用心. 田中應好過屯官好 ...

聽咗幾間中學嘅簡介會, 田中好吸引, 輸在校舍細 ,所以我都擺咗, 田中第二

cat221 發表於 19-4-15 19:06
我想問下大家睇banding 係睇本區banding 定全港banding?

睇本區, 好難睇全港banding ,老師冇畀呢啲資料

moon1006 發表於 19-4-15 20:32

聽咗幾間中學嘅簡介會, 田中好吸引, 輸在校舍細 ,所以 ...

你哋D老師係咪都咁保守?第三、四志願就選band 2? 我怕好容易就誤入band 2

回覆 cuby 的帖子

• 田中係好過官中,老師亦叫我乙二填田中,但我先生同女唔太喜歡個位置,屯官比較近屋企可以行返學,所以先想放屯官

cat221 發表於 19-4-15 21:00
你哋D老師係咪都咁保守?第三、四志願就選band 2? 我怕好容易就誤入band 2

呢個係現實情況,如果你填一間四大 ,第二填馬中,但第三已不能填田中, 因為 田中冇可能第三志願入(田中上年98%第一二志願入),唯有只能選band2嘅屯官和南屯官或屯天
除非好有信心 ,第一第二志願入 ,咁第三志願寫乜都得 ,如果唔係都好危險, 所以我會迫於無奈選屯官或南屯官做第三

回覆 cuby 的帖子

希望承你貴言, 我地自行, 甲部都只選馬中, 乙一都是馬中, 因我女痴戀馬中.......祝妳小朋友都派到心儀中學

moon1006 發表於 19-4-16 10:36

呢個係現實情況,如果你填一間四大 ,第二填馬中,但第三已 ...

我正正就係呢個情況,即係我只可以填第一陳中、第二馬中、接着便要屯天、南屯官同再次一D嘅band 2。 另外,仲想問吓宣道、永隆,大家點睇?聽人講好壞差半

cat221 發表於 19-4-16 12:43
我正正就係呢個情況,即係我只可以填第一陳中、第二馬中、接着便要屯天、南屯官同再次一D嘅band 2。 另外 ...

宣道、永隆呢D大约排在第十之後,斷估唔會派到甘後,應該冇咩影響
‹ 上一主題|下一主題