用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資:英華vs羅氏基金vs匯基(東九)
go

直資:英華vs羅氏基金vs匯基(東九) [複製鏈接]

代朋友問,小朋友數理較佳,愛好音樂
住處與三間距離相約
三間應如何抉擇?
   4    0    1    0

一定揀英華\"\"

回覆樓主

英華

回覆樓主:

如三間都收當然英華, 但我自己比較喜歡匯基

回覆樓主

三間學校2018 DSE成績公布,英華透明度最低,英華既3322率與另兩間相若,我認為如果三者成績有差異,都只是半級之差.
英華多咗體藝可能影響成績.
等親生仔出來再重新評估.

滙基,如你和小朋友喜歡男女校
此校比較著重生命教育(爬文得知)

醒目開學勳章

deen 發表於 19-4-6 18:44
代朋友問,小朋友數理較佳,愛好音樂
住處與三間距離相約
三間應如何抉擇?
重數理:羅氏
重音樂:英華

回覆樓主:

升大率比較呢?

回覆樓主:

好似羅氏,英華,匯基,排名正確否

http://www.uccke.edu.hk/wp-conte ... 018_DSE_Results.pdf

https://drive.google.com/file/d/ ... U7k04i0WAC6eJC/view  P16

http://www.plklfc.edu.hk/index.p ... mid=509&lang=zh

YWC 2018 DSE 只公佈了3322率和英文五級以上百分比,如果只拿此資料作比較

3322率:
UCCKE 76.5%
YWC: 76.2%
羅氏基金:~80%

英文五級以上百分比
UUCKE 24.4%
YWC: 22.4%

睇吓4+成績, 就知羅氏只有數理較滙基東九好, 其餘3主科不如滙基東九
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-3 14:27
睇吓4+成績, 就知羅氏只有數理較滙基東九好, 其餘3主科不如滙基東九
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3732997&page=5&authorid=0#pid47815171

雖然羅氏三科比唔上UUCKE, 但數真是好強.

核心四科四級以上百分比

羅氏: 59.8%

滙基東: 59.1%

總既來講,兩間差唔多.

主科數學強是較有參考價值 (可惜如去海外升學, 數學科成績現在只計一半分)

其餘選修科, 成績好壞可以因應該科目應考人數而有大變化

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

滙基東九過去7年,DSE成績大部份時間維持係2018年既水平(甚至更高水平),羅氏目前水平只維持了兩年,之前既水平起碼差一個level。
‹ 上一主題|下一主題