用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文
樓主: judyng618
go

小一英文

tkinwong 發表於 19-4-7 17:24
中文、數學有沒有問題?有沒有耐性看中文故事書、漫畫?

沒有耐性看故事書, 在圖書館內不斷走來走去搵公主書,但看2頁就看完。
我對主佢頭都大埋

judyng618 發表於 19-4-7 18:09
沒有耐性看故事書, 在圖書館內不斷走來走去搵公主書,但看2頁就看完。
我對主佢頭都大埋
...

但一年級中文、數學和常識都跟到?如果都跟到,只是英文有問題,未必要太擔心,但可以的話都係搵專業人士做評估穩陣啲。

tkinwong 發表於 19-4-7 19:16
但一年級中文、數學和常識都跟到?如果都跟到,只是英文有問題,未必要太擔心,但可以的話都係搵專業人士 ...

其他3科都唔掂架, 都紅晒。但英文唔係母語再衰d

回覆樓主

觀察是否有專注力不足情況不太困難,幼稚園老師也會快映,例如不能坐走定,不依指示(當然也不怕人),他們並非不聰明,在某方面他們很有本事。反之,父母要多注意,必須正視問題,有一些父母抱逃避態度,常常"小朋友係咁,我細過都係咁"丶"老師都未耐性"或"小朋友都係活躍,唔通好似嚿木咁好咩"等等,留意小朋友説話,如果不能眼定定望著對方,便要小心。遲做總好過不做,排政府需要要時間,但無理由因政府無能而累及小朋友一生。

judyng618 發表於 19-4-7 16:13
1.佢好鬼多野講,三九唔識都會講。只要佢like咩都講一餐。但有時會話怕羞。
2.基本A~Z,1~100都大概全識, ...

情况已經好明顯了,不是嗎?阅讀上課不專注,甚至看电视手机也如是,去公園玩也說悶,学习满江紅……我倒想知她平曰愛做甚麼的?就甚麼也沒兴趣,光是不断走來走去?飲食方面有沒有經常吃零食,全是人工色素防腐之类添加劑的東西?睡眠习慣又如何?

Yanamami 發表於 19-4-8 08:04
情况已經好明顯了,不是嗎?阅讀上課不專注,甚至看电视手机也如是,去公園玩也說悶,学习满江紅……我倒 ...

平日就係屋企周圍攪來攪去, 角色扮演。話鍾意跳舞但比佢學又唔會上心學下跳下。佢話鍾意畫畫,但唔想畫。
由細到大都係早睡,9:30-10:00一定訓教。 放假都係。 食物方面幼稚園很小零食比佢。 去到小學依家每日會有一包百力枝,糖……係屋企有時會食熱氣野但我會節制,例如晚餐可能係食沙律, 全菜。

Cheeselover 發表於 19-4-8 07:23
觀察是否有專注力不足情況不太困難,幼稚園老師也會快映,例如不能坐走定,不依指示(當然也不怕人),他們並 ...

佢唔坐定唔守規矩。 但佢唔係唔聰明。 佢內心或口會講出一d大人既說話 。 佢明白媽咪點解禁勞氣,知道為佢好。 但佢話我就係做唔到好d.
說話有時會望主對方, 但10次有8次企定定講野一係烚眼訓, 周圍R,周圍攪。

judyng618 發表於 19-4-8 08:38
佢唔坐定唔守規矩。 但佢唔係唔聰明。 佢內心或口會講出一d大人既說話 。 佢明白媽咪點解禁勞氣,知道為佢 ...

他們不是不聰明,想學的可能更快人一步,不過有時覺得學習是無聊,他們或許知道,只不過是駕馭不到那種不自主的行為,訓練或自我認知有助壓制不自主行為。不要令他覺得自己不正常,多花時間引導他,硬碰不一定有效,最重要是對症下藥。

Cheeselover 發表於 19-4-8 09:13
他們不是不聰明,想學的可能更快人一步,不過有時覺得學習是無聊,他們或許知道,只不過是駕馭不到那種不 ...

你講得啱,佢地係醒到不得了。 比同年齡小朋友更加知道大人想點。 但始終佢地仲係細個所以有時我見佢內心好爭扎。 我其實都好氹佢, 佢成日好情緒唔穩定成日發脾氣, 氹到我都有時會好鬼紋。 當我忍無可忍時發脾氣佢就收斂。
佢係度挑戰我的EQ. 我也係度訓練自己既EQ中。
有時勞氣我就行開下。 令自己冷靜下

judyng618 發表於 19-4-8 09:44
你講得啱,佢地係醒到不得了。 比同年齡小朋友更加知道大人想點。 但始終佢地仲係細個所以有時我見佢內心 ...

你試一下聯絡以下機構, http://www.adhd.org.hk/child-adhd-assessment.aspx
我不是專家,讓他們看一下,緊記,這不是病,只不過是找更好方法去培育孩子。如果只是學習問題,補習當然可以解決問題,但培育孩子有很多方式,八仙過海各顯神通。

Cheeselover 發表於 19-4-8 10:32
你試一下聯絡以下機構, http://www.adhd.org.hk/child-adhd-assessment.aspx
我不是專家,讓他們看一下, ...

謝謝,我都有睇過依間資料。要搵個方法對主佢