用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 直資校經濟邏輯釀特權 教育應否「能付多取」值深思 ...
樓主: Olympian
go

直資校經濟邏輯釀特權 教育應否「能付多取」值深思 [複製鏈接]

Vanadium 發表於 19-4-10 20:53
人地開晒名,唔使估估下。好在唔係SPCC老師,否則就尷尬。

https://news.mingpao.com/pns/%E8%A7%80%E9%BB ...
就算係亦有咩咩咁尷尬,有則改之,辦教育就係咁。
無嘢係會滿足所有人。

肯開名,無論咩立場,都尊重佢光明磊落。

回覆樓主:

原來copy 漏個名 。陳曦彤 網上查左係港大同學會書院老師。即係直資學校老師喎...

奇怪佢對直資咁反感,可解去直資學校任教呢?
文中又無具體指出直資學校嘅課程同教學有問題,如果直資收取學費加政府津貼,卻沒有提供高水平嘅師資同有吸引力嘅課程內容,被疚病也是應該的。不過,其他個人觀點,大多從主觀角度去把有限嘅視野去支持自己觀點,有不少有待 釐清嘅空間。

Arabellahk    發表於 19-4-11 13:37

係Google 打「教直資學校好唔好」會見香討教育嘅一啲帖文,見到一啲有趣嘅意見,有興趣試下去睇下。

ABC-DAD 發表於 19-4-10 20:14
出國讀書,唔止貴,亦係好難預計回報嘅一件事。

教育好難講回報。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-4-11 01:10
教育好難講回報。
同意,所以有感而發,希望有這打算出國嘅家庭自己好好去計劃衡量一下。
要是中途經濟出現問題,對家庭影響可以是 傷筋動骨嘅一件事。

ABC-DAD 發表於 19-4-11 01:26
同意,所以有感而發,希望有這打算出國嘅家庭自己好好去計劃衡量一下。
要是中途經濟出現問題,對家庭影響 ...

當然要能力負擔得起有餘力。但人生無常點諗到咁多,樣樣事過分擔心,就好容易事事也做不成。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-4-11 08:12
當然要能力負擔得起有餘力。但人生無常點諗到咁多,樣樣事過分擔心,就好容易事事也做不成。
...
也對。過程跟結果都同樣有價值。
動腦筋去思考也不盡是担心。

ABC-DAD 發表於 19-4-11 09:08
也對。過程跟結果都同樣有價值。
動腦筋去思考也不盡是担心。

當然要計劃周詳,但到後好多時係講 leap of faith.

shadeslayer 發表於 19-4-11 09:14
當然要計劃周詳,但到後好多時係講 leap of faith.
總的來說,是全程投入的話,無論得失,都是值得回味的人生體驗。
心領神會。

ABC-DAD 發表於 19-4-10 18:42
公道啲,大學都應該係統一派位。
我知我好玩皮
其實現在大學都派位, JUPAS只係加入咗一D條件既派位機制
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-11 11:32
其實現在大學都派位, JUPAS只係加入咗一D條件既派位機制
我對派位同自行收生嘅並存覺得無太大問題,有興趣問下hkぱ覺得自行收生有無意見?可以起到何種作用?

ABC-DAD 發表於 19-4-11 11:49
我對派位同自行收生嘅並存覺得無太大問題,有興趣問下hkぱ覺得自行收生有無意見?可以起到何種作用?

...

中小學其實係考學校 (直資/私立) 方面一直都存在問題: 收生機制係黑箱作業

中學自行收生, 亦有類似問題

簡直好似地產商標賣樓咁

Arabellahk    發表於 19-4-11 13:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-11 11:52
中小學其實係考學校 (直資/私立) 方面一直都存在問題: 收生機制係黑箱作業

中學自行收生, 亦有類似問題
可以指出某幾點不必要的操作嗎?我試舉例官津直私都有的,面試1.2.3... call waiting list .扣門。
其實公佈自行收生後,在指定日期註冊後,唔好再玩音樂椅,有餘額全放回派位,會否合理又簡潔好多呢,又節省行政程序。

Arabellahk    發表於 19-4-11 13:39

ABC-DAD 發表於 19-4-11 12:02
可以指出某幾點不必要的操作嗎?我試舉例官津直私都有的,面試1.2.3... call waiting list .扣門。
其實公 ...
面試考核項目, 評分準則, 同評分結果

有幾間有公開過呢?

hkpapa852 發表於 19-4-11 12:12

有幾間有公開過呢?
這是事實。有可行建議嗎?

hkpapa852 發表於 19-4-11 12:12

有幾間有公開過呢?
試指出公開嘅理由?我對此持中性態度,想多明白一下其他家長嘅想法啫。

ABC-DAD 發表於 19-4-11 13:17
試指出公開嘅理由?我對此持中性態度,想多明白一下其他家長嘅想法啫。
...

死都要知死因嫁, 唔可以死得不明不白, 人地會死唔眼閉

死因可以任佢講反正無得challenge, 但點都好過唔講, 好似你死你事咁

hkpapa852 發表於 19-4-11 13:54
死都要知死因嫁, 唔可以死得不明不白, 人地會死唔眼閉

能照顧家長感受,係一件好事。
重要過幾關,折磨幾個月先最氣頂。

ABC-DAD 發表於 19-4-11 09:42
總的來說,是全程投入的話,無論得失,都是值得回味的人生體驗。
心領神會。
...

When you do analysis, listen to your brain, when you make decisions, listen to your heart.  
‹ 上一主題|下一主題