用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 直資校經濟邏輯釀特權 教育應否「能付多取」值深思 ...
樓主: Olympian
go

直資校經濟邏輯釀特權 教育應否「能付多取」值深思 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-4-10 16:11
2009年中七畢業, 即2003年小六畢業

2003年係教改過渡期, 根本無呈分試呢樣嘢
更 吊 詭係表面90後,但文筆帶強烈老海鮮味道,好似在EK 似曾相識

Arabellahk    發表於 19-4-11 13:32

直資受家長歡迎,其中一個原因係(家長們)覺得我小朋友有能力考好學校,唔希望經過派位去試運氣嘛。
故此,就算自行派位同時公佈,教育分流係必然更白熱化。要處理嘅(會否)係官津課程同師資要有一定水平上嘅定位同提升,特別在小學階段,讓家長安心。

hkpapa852 發表於 19-4-10 17:06
當然可以, 派位直資就係咁運作.

如無記記, HY當初同小學部脫龍時, 頭一兩年仲係做派位直資 (即繼續留係統 ...
既然有攞津貼,我會覺得硬性規定要參加派位(自行抽獎%可再傾)會較合理

MrBeast 發表於 19-4-10 17:42
既然有攞津貼,我會覺得硬性規定要參加派位(自行抽獎%可再傾)會較合理

同意。因直資都是受政府資助,應放返d位出來比公眾抽,那樣感覺公道好多。

MrBeast 發表於 19-4-10 17:42
硬性 規定所有津貼學位都經派位制度會較合理的話,必然係唔應該容許自行收生啦,重要傾咩呢?
會有辦學團體直接退出派位制度,轉為私立學校亦係順理成章。畢竟未有12年普及教育時,部分學校經存在。
又或者 甚至 交回辦學權,會對下一代有更好的教育機會選擇咩?

我唔明道理何在?

公道啲,大學都應該係統一派位。
我知我好玩皮

ABC-DAD 發表於 19-4-10 18:42
我知我好玩皮

係呀。一係大家都派,一係大家都唔派咁囉~

ABC-DAD 發表於 19-4-10 18:37
硬性 規定所有津貼學位都經派位制度會較合理的話,必然係唔應該容許自行收生啦,重要傾咩呢?
會有辦學團體 ...
on the other hand, 若所有top 官津都變成spcc, 對整個社會又是好事嗎?

Arabellahk    發表於 19-4-11 13:33

ABC-DAD 發表於 19-4-10 18:42
我知我好玩皮
咁首先要有免費官津大學,然後再搞直資大學

MrBeast 發表於 19-4-10 18:49
on the other hand, 若所有top 官津都變成spcc, 對整個社會又是好事嗎?
你呢個假設係基於咩呢?若係真嘅,係課程同水平同上一致,我覺得係好事,如果你指嘅係交學費,我提下你,我早幾年已經講,家長要額外學費嘅原因得一個,就係要物有所值。
自行派位入嘅學生係靠能力入直資學校嘅。

ABC-DAD 發表於 19-4-10 19:09
你呢個假設係基於咩呢?若係真嘅,係課程同水平同上一致,我覺得係好事,如果你指嘅係交學費,我提下你,我 ...
假若官津學校全部同SPCC 一樣,邊有人介意直資嘅存在,我都識揀啦,你估交學費真係就會高人一等咩?

Olympian 發表於 19-4-10 18:43
係呀。一係大家都派,一係大家都唔派咁囉~
似乎重點唔再係教育質素上面去討論。
即本睇下會唔會發生。

MrBeast 發表於 19-4-10 18:53
咁首先要有免費官津大學,然後再搞直資大學
趣緻,希望你心想事成,成為受惠者。

ABC-DAD 發表於 19-4-10 19:09
你呢個假設係基於咩呢?若係真嘅,係課程同水平同上一致,我覺得係好事,如果你指嘅係交學費,我提下你,我 ...
咁你比得起當然唔覺有問題,利申,我勉強也可應付,若spcc 收我小朋友,食樹皮都會比佢讀,正苦正策要考慮所有持份者ga ma。
ps 相信你冇聽過飛楊的故事,不是云飛楊,而是塵土飛楊

ABC-DAD 發表於 19-4-10 19:25
趣緻,希望你心想事成,成為受惠者。
美國有state u 和 private u, 雖然唔係免費, 真是可以發下夢

MrBeast 發表於 19-4-10 19:26
咁你比得起當然唔覺有問題,利申,我勉強也可應付,若spcc 收我小朋友,食樹皮都會比佢讀,正苦正策要考慮 ...
邊個話畀得起?我諗好多人都有誤解。我係果啲級數,都唔嚟EK啦,去揾腳打golf,la

講返轉頭,我係想鼓勵有能力嘅同學,唔好因為有直資嘅標籤,而唔認真考慮課程內容同學習資源嘅因素,經濟條件唔優越,並唔代表係短板。

MrBeast 發表於 19-4-10 19:33
美國有state u 和 private u, 雖然唔係免費, 真是可以發下夢
美國大學?今時唔同往日啦。

出國讀書,唔止貴,亦係好難預計回報嘅一件事。

人地開晒名,唔使估估下。好在唔係SPCC老師,否則就尷尬。

https://news.mingpao.com/pns/%E8 ... C%E6%B7%B1%E6%80%9D
‹ 上一主題|下一主題