用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每天上學 由家中出門到學校門口需時多少?有跨區小朋友 ...
go

每天上學 由家中出門到學校門口需時多少?有跨區小朋友嗎 [複製鏈接]

因為住屋問題,將來需要搬遷,但又唔想小朋友轉校重新適應,又唔想要再考學校,我計算過搬後地鐵車程約25分鐘,但計埋其他行路時間前前後後都要40−45分鐘,比現在多20分鐘左右,有點糾結。
   0    0    1    0

回覆樓主:

全程45min以跨區黎講唔算耐喇,我識一d本區返學但坐校車,因為要遷就校車班次,7am前已經要上車。如果你小朋友返7:45am, 7am出門口可以接受。

高小40-45分鐘可以接受呀!

还算在可接受範圍以內~

我小朋友學校8點10分打鐘,穩陣計,我諗7點20左右出門都可以。

我覺得可以接受,有同學係深井、元朗、大埔、馬鞍山出油尖旺,亦識有人係荃灣、大埔返將軍澳直資。有心儀學校,跨區辛苦少少都值得,除非你成績不錯可考慮插班。

回覆 joblog 的帖子

認同,我以前搭校車 50 分鐘,但搭 MTR 只需要 30 分鐘。最早上車亦最遲落車。

我女跨區, 由出門口至學校如果搭地鐵加行路大約50分鐘, 兩程巴士大約45分鐘, 的士20分鐘, 校車超過一個鐘

tak_tak814 發表於 19-4-6 13:01
因為住屋問題,將來需要搬遷,但又唔想小朋友轉校重新適應,又唔想要再考學校,我計算過搬後地鐵車程約25分 ...
45分鐘絕對係可接受範圍之內。不過, 如果有校車, 最好坐校車, 免除舟車勞頓, 一程過, 又有得坐休息一下。再加上, 港鐵唔可靠, 成日壞車, 校車遲都唔會計遲到, 但港鐵壞車都計入你度。

我就係新界東跨出九龍, 日日6:35要出門口, 因為要行1X分鐘去校巴站, 冬天時天都未光, 真係披星戴月。 不過我都好彩, 因為係尾站上車, 頭站落車的。

1998Ruby1998 發表於 19-4-6 19:01
我覺得可以接受,有同學係深井、元朗、大埔、馬鞍山出油尖旺,亦識有人係荃灣、大埔返將軍澳直資。有心儀學 ...
你咪話, 將軍澳直資校車服務好好, 去到我屋企深山度。我就要行落山塔校車。

我哋大埔日日咪有車車出熊貓鞋添, 夠晒遠。

我地無校巴過海 所以最直接方便都係地鐵
‹ 上一主題|下一主題