用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014年出世嘅男仔,有乜直資私小提議?
樓主: Myy4.myy4
go

2014年出世嘅男仔,有乜直資私小提議?   [複製鏈接]

回覆樓主

直入牛劍去爬藤,唔好浪費時間係聖公會身上。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都係住沙田,小小愚見:
家長睇自己嗰件,同外人睇,可以好唔同,如果你相信佢學習能力中上 (甚至上上),見陌生人亦樂於表現,禮儀亦不錯,就唔建議漁翁式報學校

當年我係咁報
GT (早in,當預演)
SFA/KTS/APS
DB/YW/TSL
我無報SPCC,因為比較遠
CKY有報,但面試撞咗其他私小
如果賽果未如理想,可以報埋St Margaret,TKO嗰邊可能有學校有校車入沙田,你自己再check清楚  

請唔好太介懷人地點講,我相信睇自己個小朋友過大嘅人好多,但小朋友嘅潛能beyond家長想像嘅亦唔少,如果最終結果不如理想,亦唔好太介懷... 上天自有安排

Myy4.myy4    發表於 19-4-22 20:55
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

小曳人媽媽真是ㄧ矢中的。咁多年的評論及建議都是好有幫助性。

小曳人 發表於 19-4-10 10:31
我都係住沙田,小小愚見:
家長睇自己嗰件,同外人睇,可以好唔同,如果你相信佢學習能力中上 (甚至上上), ...

好有用嘅留言

醒目開學勳章 貢獻勳章

chitchitboy 發表於 19-4-10 10:51
回覆 小曳人 的帖子

小曳人媽媽真是ㄧ矢中的。咁多年的評論及建議都是好有幫助性。 ...
可能我曾經"被"以為吹大咗,連pm都有說話聽,我就好明白.... 所以,我見有人問野,唔會假設佢吹大咗,就當佢係真嘅去答
當然,唔好笑我太認真啦...

恐龍家

事實係,現在的bk or ek 係玻璃心咗。

回番樓主,
如果我再来ㄧ次, 我會報哂自己的目標+ 2-3 間第二或作熱身用的學校。小朋友未必識回應你他的理想小學, 但他的面試表現會令你知道他的選擇。

好老實 , 到你去面試 , 就知咩叫做一山還有一山高...!!
首先要睇自己小朋友讀緊普通學券定私幼 , 因為 , 論學術已經差一半...!!  
其次 , 有無再加外補同面試班...!!
如果 ,  私幼 + 外補 + 面試班 , 考直私有 offer 的機會都的確會大D , 但係都唔係100%保證 , 當然亦有D係0外補都有 offer...!!

最後 , 一般家長 , 報10間8間叫算報的少 , 報15間係正常事 , 報20間就有D保障 , 當然都要睇彩數 , 睇下會唔會撞時間...!!

伸手黨好難叫人真誠回答囉

chriskaan 發表於 19-4-11 10:13
好老實 , 到你去面試 , 就知咩叫做一山還有一山高...!!
首先要睇自己小朋友讀緊普通學券定私幼 , 因為 ,  ...

我起頭都咁唸。。。睇睇下,樓主係咪有個大既已經上左小?應該知道遊戲玩法啦。不過問完就失蹤就少見d

心急媽媽xxx 發表於 19-4-11 14:01
我起頭都咁唸。。。睇睇下,樓主係咪有個大既已經上左小?應該知道遊戲玩法啦。不過問完就失蹤就少見d
...
可能是覺得男女有別, 所以再問..

manmonster 發表於 19-4-6 11:54
十分叻仔,出類拔萃,一定要 SPCC,最低限度 DBS。

出類拔萃唔係DBS咩~~~

回覆 pekovian 的帖子

我仔只會係曳仔,絕對做唔到db仔😂😂😂😂

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

我平時用apps睇BK多,要特登log on Ek先入到呢度...🙈我大女入普通津校咋!但對仔仔expectation多D,所以想報多幾間希望有多D選擇。講真,神校如SPCC/DBS我覺得我仔未必入到,就算仔仔有幸second in,分分鐘衰喺我身上🙈🙈anyway, 我小朋友grade 8/9就一定會去外國讀書,所以我主要係可以著重英文、體育(游水或劍擊);唔會諗國際學校,因為我對小朋友識中文有一定要求(要識講丶聽丶寫;可以考政府入職試CRE 咁上下)!

回覆 chriskaan 的帖子

難怪我大女上當年全軍覆沒我只係幫佢報咗幾間直資。我真心覺得報十幾廿間係變態但可能我真係要為阿仔變態吓

回覆 hohoho888 的帖子

我應該都會幫佢報呢幾間:)

回覆 chitchitboy 的帖子

冇錯,我唔明點解有D comments咁sarcastic 同mean...我又冇話自己個仔天資聰穎丶天才或乜嘢!蠢嘅人都可以好學(學到幾多又另一回事), 對音樂游水有培育係我對佢嘅expectation而唔係佢已有嘅achievement...

Myy4.myy4 發表於 19-4-22 20:54
回覆 chriskaan 的帖子

難怪我大女上當年全軍覆沒我只係幫佢報咗幾間直資。我真心覺得報十幾廿間係變 ...

全軍覆沒,未必係量既問題,可能係質既問題
我女只報5-6間,命中率都好高

回覆 Myy4.myy4 的帖子

你用好學丶聰明去形容令人誤會係好叻仔啫. 始終你 comments 都幾 vague, 不如你講下囝囝 acadamic 水平係點? 本身讀緊邊類型幼稚園? 對傳統定活動教學有偏好?

pekovian 發表於 19-4-8 12:20
因為太過叻仔,衝出沙田

Sorry 本身好地地睇緊,我唔應該笑但我唔爭氣
‹ 上一主題|下一主題