用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派咗第三次呈分試成績表好失望
樓主: Yukki
go

派咗第三次呈分試成績表好失望

Yukki 發表於 19-4-6 01:01
第三次呈分試,校內成績有進步但計埋音樂及視覺藝術就退步了10幾名,真係好失望
...
第3次呈分嘅音樂同視藝足以令一個學生跌十幾名?只係計呢次呈分跌十幾名吧?不可能三次呈分平均排名會因為呢兩科而一下子跌十幾名吧

mannewliv 發表於 19-4-6 22:29
第3次呈分嘅音樂同視藝足以令一個學生跌十幾名?只係計呢次呈分跌十幾名吧?不可能三次呈分平均排名會因為 ...

第三次比校内成績低18名,三次平均比兩次平均低三名

Yukki 發表於 19-4-6 22:32

呈分低了3名,如果不是邊緣的話,無問題。

HL711 發表於 19-4-7 09:14
我仔都係呈三失手,應該由band1 bc跌落band 2, 大抽獎要改變為抽band2校!

自行先見完band1a學校!直資1c ...

何解以B1C成績,但B1C直資收又唔讀?因自行見完B1A,俾咗明示你地會收?

Yukki 發表於 19-4-6 22:32
學校升話學生的全港或本區的Banding區分,是以每次的呈分試(分數、名次)來計算,而不是用3次呈分試的平均分來計算。兩者計算有相當的差異。
那呈分試3,如果相對之前成績很好或很差,又是否有追回或下跌banding的重要影响? 怎樣計算呢?

請問有没有家長清楚了解其中詳細?請指教。
Den

我仔都係呈三失手,應該由band1 bc跌落band 2, 大抽獎要改變為抽band2校!

我也不明點解你唔先hold住間直資先,到出了第三次成績後,才決定取捨?怕趕不及拿回資料表?又或者你們本身不大喜歡那所直資?
我好保守,一定要有D嘢揸手,冇明確答案時是不會放棄手中的籌碼

LOVELY-BABE 發表於 19-4-7 11:51
我也不明點解你唔先hold住間直資先,到出了第三次成績後,才決定取捨?怕趕不及拿回資料表?又或者你們本 ...

會唔會係嗰間直資要求家長如要個 offer 要簽 undertaking 放棄參加派位呀? 小女學校係咁做架。

YolandaTam 發表於 19-4-7 12:17
會唔會係嗰間直資要求家長如要個 offer 要簽 undertaking 放棄參加派位呀? 小女學校係咁做架。
...

要得直資offer,一定要簽份協議聲明,表示放棄參加大抽獎,但在該直資還未將有関資料呈上教局,是可以到該直資取回資料表,並簽署一份放棄該直資學位的聲明!

HL711 發表於 19-4-7 14:14

想博下大抽獎,如果仍然係Band one抽獎唔使俾錢讀直資!

咁自行有無機會入到?博就幾時都有風險!

呈一二keep 到b1, 呈三至跌b, 真係灰爆。我都面對緊呢個問題,十分擔心, 而家學校只出左呈三排名,老師話係b1c , 仲有幾個就見底。但大抽奬就要呈一二三既排名,呢個星期應該會有,真係最怕既事情出現了,明白你感受。

回覆 HL711 的帖子

你要留意呈3是否其他同學都普遍低分, 校內分數只是全級排位, 而且是呈分科目再加權, 所有科目平均分最高的學生, 未必係呈分最高的那一位, 最後在教育局的分數, 是同校前兩屆畢業生在分班試中所考分數的平均值, 例如你子女所有呈分總計是全級第五十名, 那麽你子女在教育局分數就是你學校前兩屆呈分排第五十名那位師兄/師姐在升中分班試所考得的總分加起來除以2, 雖然呈分試分數低, 但名次唔係跌好多的話, 仲有希望。

ricetaster 發表於 19-4-8 00:28
回覆 HL711 的帖子

你要留意呈3是否其他同學都普遍低分, 校內分數只是全級排位, 而且是呈分科目再加權, 所 ...

同意, 特別係學校刻意出深d嘅試卷時。正如我二小姐間學校係有聯繫中學, 成績得Grade, 無分無名次, 呈一即係五年級下學期, 派完成績表無家長日, 咁我只好睇成績估應該約B1C, 從當年大小姐成績伸算。其他家長就連估都難估。

咁咪叫二小姐呈二加油兼催谷, 點知収到成績表即刻暈一暈, 得3B1C, 諗住死梗, 六上呈二後係有家長日嘅, 點知老師話二小姐大約B1B, 有進步, 吓, 真係俾張成績表嚇死。後來二小姐都話各科全級都唔係好多人攞到A。

直至昨日派
呈三績表, 二小姐竟然攞到3A1B, 簡直開心到飛起, 但開心到唔夠兩分鐘, 即刻問二小姐多唔多人攞到A, 佢話都多, 咁我追問佢知唔知有幾多個 “周星馳” (各位觀眾,4條A), 二小姐話佢果班都有幾個, 咁我就知開心得太早了
間學校因為係有聯繫中學, 所以呈一、二都出深D, 等d學生無論直資或自行都困難d, 我發覺特別係呢幾年(其他家長反映), 可以令多d前列學生上聯繫中學(我估)。

所以, 其實成績表上的分數不重要, 反而個學生本身係學校嘅實際排名才重要!

咁我咪叫二小姐要繼續努力, 考好畢業試, 預備扣門用。唯有係咁!

終於知道三次呈分模擬名次,穩入band 1組別。
派分數後,同兩個好好的同學仔媽咪一齊對比過分數(4科主科),以為分別不大,但原來排名後可以相差咁多,暫時估計視藝音樂為亞仔拉左不少分。

nicolemummy 發表於 19-4-7 07:32
呈分低了3名,如果不是邊緣的話,無問題。

想借問 掉轉 呈一扎界邊緣 而呈2 3 上番b1 咁係點呢