用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直屬乙一位
樓主: PPYC
go

直屬乙一位

回覆樓主

我想請教一下如果中小學是直屬關係,小朋友又是B1 1-99以內,在填統一派位乙部次序時是不是只填第一志願一個選擇便可以了?

ferrari2007 發表於 19-4-7 04:07

講得直屬B1  你放乙一必收
如我囡校直屬得79位
两間小學B1 生得40人肯上自己中學 就放乙一
淨下39個位比两間直小b2生抽先
所以有淨直屬位都唔夠分比直小
自行也會收外來生先
另外也有甲部應有1-2個位全港抽
同12個位外來生抽

MMMaMa12 發表於 19-4-8 22:15
想請教下直屬位、聯繫位係跟隨機派入定校內名次派入?

如A校全級小六200人,99個直屬學位,成日聽到學校話 ...

這個案好似某中學,如果係真實假設嘅話,我想問問A校是否有向(81至99)名學生說出他們的名次是甚麼及保證可以在乙1必能取錄他們呀?thx.thx.

想問下,一個學生係band 幾會唔會因為有幾多其他人入咗直資唔玩大抽奬而最後有所調整?

PPYC 發表於 19-4-11 10:56
想問下,一個學生係band 幾會唔會因為有幾多其他人入咗直資唔玩大抽奬而最後有所調整?
...

唔會 ~~~

MMMaMa12 發表於 19-4-8 22:15
想請教下直屬位、聯繫位係跟隨機派入定校內名次派入?

如A校全級小六200人,99個直屬學位,成日聽到學校話 ...
係咪學校幫學生分咗做A1, A2, B1, B2組個間私小?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TwinWong 發表於 19-4-9 07:20
講得直屬B1  你放乙一必收
如我囡校直屬得79位
两間小學B1 生得40人肯上自己中學 就放乙一

請教如肯定自己是B1中前,放乙2,機會是否跟街外的12個位一起爭?還是都可優先抽?

回覆 WTK 的帖子

那變成和街外人一起抽12個位了。

WTK 發表於 19-4-14 12:28
請教如肯定自己是B1中前,放乙2,機會是否跟街外的12個位一起爭?還是都可優先抽?
...

直屬位唔放乙一 = 放棄
咁就會與同區同band 一齊晒, 冇優先

PPYC 發表於 19-4-11 10:56
...

不會

WTK 發表於 19-4-14 12:28
...

如是直小生放乙一就直入的, 除非不夠位B1生爭,
不过多時B1生都外跑, 但人多爭的話, 就有點风險,
變成同全部B1抽, 另睇你們那屆無家長是否願意透露自己掂幫囡选
若按早几屆出生率低, 都無咩人放乙二, 因為有风險
現只睇家長本身是不是覺得駁乙二無悔

YmOra 發表於 19-4-7 09:32
讓我詳細DD講解下。

以下是大抽獎時乙1所觸法的程序之時序:

請教直屬B2生是否本區B1?

klpoon 發表於 19-4-27 17:39

所謂直屬B1,2,3,應該係以本區Banding提供~~~

不過咁,部分直屬小學提供既Banding,未必係準確提供,即係依自己方法去提供俾家長~~~

klpoon 發表於 19-4-27 17:39

直屬學生屬全港B2組別,响本區是否屬B1組別,這點要看本身屬邊區?是否屬邊緣人?

YmOra 發表於 19-4-28 08:22
直屬學生屬全港B2組別,响本區是否屬B1組別,這點要看本身屬邊區?是否屬邊緣人?
...

灣仔區,是邊緣人

klpoon 發表於 19-4-28 09:13
灣仔區,是邊緣人

我唔熟灣仔區。