用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直屬乙一位
go

直屬乙一位 [複製鏈接]

請問直屬中學乙一D位band 1收完仲有位剩的話,係俾直屬band2優先抽,定係開放俾全區的band2一齊抽㗎?
   17    0    0    0

PPYC 發表於 19-4-5 16:19
請問直屬中學乙一D位band 1收完仲有位剩的話,係俾直屬band2優先抽,定係開放俾全區的band2一齊抽㗎?
...

畀番自己小學band2學生抽

PPYC 發表於 19-4-5 16:19
...

照道理,直屬位有剩餘學額,即係話直屬B2生已盡被取錄了且還有位剩,剩下的學額會撥入大海俾非直屬B1生抽,跟著是(直屬+非直屬)B2生抽。

回覆 YmOra 的帖子

Oh, 原來抽完band2才抽街外band1㗎?咁街外band1入嘅機會未好低?唔該哂!

PPYC 發表於 19-4-5 16:35
回覆 YmOra 的帖子

Oh, 原來抽完band2才抽街外band1㗎?咁街外band1入嘅機會未好低?唔該哂!

再準確D講。抽完直屬band2生才抽街外band1生,再抽未有著落嘅直屬B2生+非直屬B2生。

YmOra 發表於 19-4-5 16:39
再準確D講。抽完直屬band2生才抽街外band1生,再抽未有著落嘅直屬B2生+非直屬B2生。
...

唔係好明,唔係話直屬B2比晒至去到抽非直屬B1咩?點解又話直屬B2無著落再抽?

wendychan1998 發表於 19-4-6 22:50
唔係好明,唔係話直屬B2比晒至去到抽非直屬B1咩?點解又話直屬B2無著落再抽?
...

係啦,我都睇到一頭霧水
直屬Band 1之後到直屬Band 2生,跟住就街外Band 1生,最後係直屬+街外Band 2生,點解有兩次直屬Band 2出現

YmOra 發表於 19-4-5 16:39
...

你所講嘅第一個B2其實係咪B1呀
另外想問下其實聯繫中學係咪已經有一定百分比學額優先收返自己嘅小學嘅B1生,而呢一班學生就會按抽籤號碼去排位依名額被取錄,餘下嘅學位就會由街外嘅B1、直屬嘅B2+街外B2分?
如果係咁,咪分分鐘直屬小學B1生有機會唔中(No.唔靚),反而直屬嘅B2分分鐘會中(No.靚+有位剩)
#mouth:

YmOra 發表於 19-4-5 16:27
照道理,直屬位有剩餘學額,即係話直屬B2生已盡被取錄了且還有位剩,剩下的學額會撥入大海俾非直屬B1 ...

我諗佢第二行的B2 應該想話B1吧! 以我地學校為例, 我地係會留九十幾個位俾本校生再加之前自行收果五十幾人, 應該到大抽奬得番十幾廿個位! 睇番上年我地學校180個位入面有13X個本校生咁代表自行同大抽奬差不多四十幾人, 咁應該果十幾廿個位抽的機會高d!
再講今年人多如部留學位收唔到你, 除非B2的你個no.好靚, 如果唔係留番個第一志願去B2A好過啦! 今年賭唔過呀

ferrari2007 發表於 19-4-7 04:07

唔會。我明之前jm講咩喎。

唔諗自行位,因為各校有不同做法。

假切抽獎有70個位,其中50個俾聯繫小學。
聯繫小學有90人要抽,,每band 佔3分1。全部人填乙一。

抽獎如下:
1)聯繫小學30 band 1生抽中
2)聯小20 band 2 生抽中, 有10 個唔中
3) 其他學校 band 1 生抽20個非聯位
4)聯小未中的 band 2 生+ 其他學校 b2 生抽3) 剩下的

pccw2017    發表於 19-4-7 12:02

讓我詳細DD講解下。

以下是大抽獎時乙1所觸法的程序之時序:

人物描述:
::B1生=B1直屬生+B1街外生
::B2生=B2直屬生+B2街外生
::
::B1直屬生=50人
::B2直屬生=30人

AA小學描述:
::直屬保留位=90個
::非保留位==20個

乙1:
時序1>>
甲部分配完成,開始進入乙部配對。

時序2>>
直屬保留位90個,先分配給(B1直屬生50人),剩40個跌落下程序。

時序3>>
直屬保留位40個,由於剩下的仍然夠分配,所以(B2直屬生30人)得學位。

時序4>>
直屬保留位10個,加埋"非保留位20個"將撥入大海抽,即30個位。

時序5>>
大海抽程序正式開始:30個位先給"B1街外生"抽,有剩將跌落下程序。

時序6>>
把有剩的學位給"B2街外生"抽。

時序7>>
如果,仍然有剩學位將撥入B3街外生抽。

YmOra 發表於 19-4-7 09:32
讓我詳細DD講解下。

勁,好清晰

讓我詳細DD講解下。

明白了,謝謝
我想問吓假設係官校聯繫,唔係龍校冇你所講咁多學位,咁個玩法又係點?
例如:乙部學位70個,聯繫收生15個,程序又會係點呢?
謝謝分享

ferrari2007 發表於 19-4-7 10:58
明白了,謝謝
我想問吓假設係官校聯繫,唔係龍校冇你所講咁多學位,咁個玩法又係點?
例如:乙部學 ...

情況2:如果聯繫位唔夠分會如何?

承接上題情境,數字改動後如下。

人物描述:
::B1生=B1聯繫抽中生+B1聯繫落空生+B1街外生
::B2生=B2聯繫抽中生+B2聯繫落空生+B2街外生
::
::B1聯繫生=33人
::B2聯繫生=22人

AA小學描述:
::聯繫保留位=15個
::非保留位==55個

乙1:
時序1>>
>>甲部分配完成,開始進入乙部配對。

時序2>>
>>聯繫保留位15個,先分配給(B1聯繫生33人),唔夠分需抽。
>>結果::B1聯繫抽中生15人+{B1聯繫落空生18人}

時序3>>
>>由於聯繫位滿額,故(B2聯繫生22人)皆落空了。
>>結果::B2聯繫抽中生0人+[B2聯繫落空生22人]

時序4>>
>>此時,聯繫保留位0個,加埋"非保留位55個"將進入大海抽,即55個位。

時序5>>
>>大海抽程序正式開始:55個位先給B1組別抽,有剩將跌落下程序。
>>55個位給抽對象為::{B1聯繫落空生18人}+B1街外生
>>補充:::B1聯繫落空生18人、B1街外生,隨機號碼靚者便是得位者。

時序6>>
>>把有剩的學位給"[B2聯繫落空生22人]+B2街外生"抽,隨機號碼靚者便是得位者。

時序7>>
>>如果,仍然有剩學位將撥入B3街外生抽。

YmOra 發表於 19-4-7 11:48
情況2:如果聯繫位唔夠分會如何?

明白了,謝謝你

讓我詳細DD講解下。

勁!強到冇朋友!

回覆樓主

想請教下直屬位、聯繫位係跟隨機派入定校內名次派入?

如A校全級小六200人,99個直屬學位,成日聽到學校話考頭99名,只要填乙一就一定收返,唔係太明白點解咁講?當A校B1%約40%,即考頭80名揀返乙一A校全入,餘下19個位等同B2, B2即包括考過100名以外,如按隨機號碼派位,咁考99隨機號碼唔靚咪可能派得差過考101,情況係咁樣嗎?

MMMaMa12 發表於 19-4-8 22:15

如A校全級小六200人,99個直屬學位,成日聽到學校話 ...

係依Banding先行,再依隨機號碼先後,去派位。

依你例子,假若B2生都係40%=80人,直屬位只剩餘19個,就係呢80人依隨機號碼去派位,頭19個可以派到,尾61人不獲直屬位。

呢61人變成同街外學生一樣,要視乎派完街外B1生後,是否仍然有位,若有就再依隨機號碼先後再排一次派位。

MMMaMa12 發表於 19-4-8 22:15

如A校全級小六200人,99個直屬學位,成日聽到學校話 ...

再多講一些。學校若話頭99位學生必收,可能係,頭80位B1生必定可以經直屬位收,81-99可能係用自行位收,咪保證到頭99人必入。需知若81-160均為B2,任何名次學生都可以因號碼唔靚而不獲派直屬位。

mcl203 發表於 19-4-8 23:36
再多講一些。學校若話頭99位學生必收,可能係,頭80位B1生必定可以經直屬位收,81-99可能係用自行位收,咪 ...

明白晒,thx
‹ 上一主題|下一主題