用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-4-5 17:47
如果B1位唔夠,該區第一所B2a中學會熱到一個程度就連1個學額都不會剩下而被流落B2組別給選嗎?若 ...

將軍澳咪就係重災區 得四間英文中學
唔計直資學校

cherry0131 發表於 19-4-6 08:22
你囡囡小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較 ...

考得咁好都要保守。

我想問假設屯門B1B女學生,
乙1:四大(聯繫小學)
乙2:馬/田/譚
乙3:劉金龍

咁算進取定保守。

回覆 little_yolky 的帖子

明白,謝謝!小兒B1b1. 迦密
2. 旅港
3. 黃笏南
4.銀禧
5.丘佐榮
係咪好搏?應該排幾多B1 學校跟住要㨂B2?
謝謝

kirstyau 發表於 19-4-8 14:55

將軍澳咪就係重災區 得四間英文中學

那麼,區內最熱嘅B2a中學係邊間?該校過往响乙部大抽獎是否都有學生抽入?

YmOra 發表於 19-4-8 16:00
那麼,區內最熱嘅B2a中學係邊間?該校過往响乙部大抽獎是否都有學生抽入?
...

王華湘熱門2a,有band1生抽入

kirstyau 發表於 19-4-8 16:04
王華湘熱門2a,有band1生抽入

亦有B2生抽入嗎?若然有的話,那麼最懷都是入王華湘了,那4所B1中學是否應該盡填呢?只是次序需要花點心思吧!

ivylwyip 發表於 19-4-8 15:26
回覆 little_yolky 的帖子

明白,謝謝!小兒B1b1. 迦密

你都無填喇叭,都唔係好搏啫

咪填晒自己鍾意既B1,再填B2囉。有D他區太遠,你可能唔去嘛。

回覆樓主:

小兒觀塘區band1B
請問乙1聖言,乙2瑪利諾,乙3觀塘觀立是否可以?、

YmOra 發表於 19-4-6 07:44
如果一間受B2a學生喜歡的學校,俾其他第一組別學生放响乙3至乙10,又如果該所受B2a學生喜歡的學 ...

好簡單,例如大埔區。有一間英中過去學童低迷,有收B2生,DSE成績也相對較差,可以用B2嚟形容。但因為B1位唔夠,所以舊年開始已經全入B1生了。所以大埔區呢間中學B2生揀,基本係無機會,B1生亦未必必入。

little_yolky 發表於 19-4-8 16:17
你都無填喇叭,都唔係好搏啫

咪填晒自己鍾意既B1,再填B2囉。有D他區太遠,你可能唔去嘛。
嗱, 反正夠位, 妳其實可以係乙26, 27填埋LS同九華嫁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 16:41
嗱, 反正夠位, 妳其實可以係乙26, 27填埋LS同九華嫁

會唔會俾人DQ張form,直接派去航海?

little_yolky 發表於 19-4-8 16:35
好簡單,例如大埔區。有一間英中過去學童低迷,有收B2生,DSE成績也相對較差,可以用B2嚟形容。但因為B1位 ...

咁!該所"大埔B2中學"由現在起因出生率上賬連帶B1生也充裕而變成盡收B1學生,那麼這校已經是B1中學,學生質素亦顯注提升了,就像我區九龍城區,未來我認為丘中、陳瑞祺和九真嘅B1學生率將會提升。

little_yolky 發表於 19-4-8 16:44
今次我剛袋到錢,

航海是不選不派的...

little_yolky 發表於 19-4-8 16:44

妳就想, 航海係不選不派仲有得平價寄宿 (HKD 4,840 一年包食宿喎! 香港地價咁貴, 劏房都未必租到啦!)

去嘉道理或者伊斯蘭學外交會易D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-4-8 16:35
好簡單,例如大埔區。有一間英中過去學童低迷,有收B2生,DSE成績也相對較差,可以用B2嚟形容。但因為B1位 ...
我認為這樣已經算band1,當然,這個中學的dse成績仍然可能只是band2中學的水平。我都有疑問:類似情況,可能大埔、北區的中學愈來愈多,是否band2更加難選校呢?

nillnill 發表於 19-4-8 16:59
我認為這樣已經算band1,當然,這個中學的dse成績仍然可能只是band2中學的水平。我都有疑問:類似情況,可能 ...

好合邏輯吧!過去幾年經常話"出生率底"而造就了B2生搏抽B1中學,若然條件相反咗,情況當然逆轉。

connie_51 發表於 19-4-8 15:16

考得咁好都要保守。
保守啦!

劉金龍前兩年都有B2女生抽入

nillnill 發表於 19-4-8 16:59
我認為這樣已經算band1,當然,這個中學的dse成績仍然可能只是band2中學的水平。我都有疑問:類似情況,可能 ...

所以,意思係有D區不應該盡填B1,好像大埔,填晒5大英中,再加B2,可以入B2。但係如果早D填次熱B1,就有機會入到。

connie_51 發表於 19-4-8 15:16

考得咁好都要保守。

其實老實說,除非是「邊緣人」,否則如果肯定自己是b1學生,無論你是b1a b1b b1c成績,都是同一個pool呀,所以在同一個pool內抽,不存在成績好d著數d

btw我都係諗住乙一保中,乙二馬中/田中,乙三揀一間b1c/b2a

little_yolky 發表於 19-4-8 17:25
所以,意思係有D區不應該盡填B1,好像大埔,填晒4大英中,再加B2,可以入B2。但係如果早D填次熱B1,就有機 ...

填晒不是指由"B1最熱" 填到 "B1最不受歡迎"的策略。
‹ 上一主題|下一主題