用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎  

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 14:37
我諗我都會用你呢個策略,乙三做保險缐,乙一乙二就填最心儀的
但如果乙二間學校去年只有很少很少人中(通 ...

只要知道佢乙二仲有機會,哪怕是一個,我都會填。但如果從來都只有乙一入的,我就會割愛,揀過另一間放乙二。

progreenmom 發表於 19-4-6 13:25
王家爸爸請問深水埗區band1女生可以頭乙123填band 1校嗎? 麻煩你
如果係深水埗區B1女生,我會建議乙3揀黃棣珊或者瑪利諾神父,前面揀上智、銘賢、聖母玫瑰。

DaoSi 發表於 19-4-6 15:11
憫文,王家爸爸,油尖旺band 1A仔,乙一九華,乙二聖方濟穩陣?乙三應如何選擇?可以比吓意見?Thanks ...
如果係我,我都會揀乙一九華,乙二聖方濟,然後循道或者銘基。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都打算咁排,好似穩陣d。

回覆樓主:

王家爸爸,請問深水埗區B1男生,乙一選長天,那乙23應怎樣填呢?麻煩你

九龍城區
====

參考資料15頁:www.ktlms.edu.hk/data/doc/share- ... andbook.pdf#page=15

九真:132人=15%(中班)+30%(英班)+30%(英班)+25%(英班)

_______=20+40+40+32

按英文班開班條件每班需要有85%學生屬全港Top40%
即:
::40人:40x85%=34人
::40人=34人(合條件)+6人(不合者上限)
::
::32人:32x85%=27.2=>28人
::32人=28人(合條件)+4人(不合者上限)
::
所以:
::未能符合全港Top40%學生人數""上限""為
::36人=20+6+6+4

九真:
132人=33人x4班
__﹂40人=自行30%學位=132x30%=39.6
___8人=留班叩門位__=每班預留2人x4班
__﹂21人=聯繫位____=(132—40—8)x25%
___6人=甲部分配學位_=(132—40—8—21)x10%=6.3
___2人=給予他區學位_=給予黃大仙區
__﹂55人=乙部分配學位_=(132—40—8—21—6—2)

九真:
132人>>來自於
__﹂40人=全港所有人。學校自決下會盡收(B1學生)。
___8人=留班叩門位。學校自決下會盡收(B1學生)。
__﹂21人=聯繫位。學生有機會屬(B1生+B2生)。
___6人=甲部分配學位。有機屬(B1生+B2生)。
___2人=給予他區學位。有機屬(B1生+B2生)。
__﹂55人=乙部分配學位。有機屬(B1生+B2生)。

舉例解說::
〔21/(21+6+2+55)〕x36=9人
九真:
132人>>B2生36人(不合者上限)來自於
__﹂21人>>_9人,按比例估算。
___6人>>_3人,按比例估算。
___2人>>_1人,按比例估算。
__﹂55人>>23人,按比例估算。
__﹂。。。。。。。。。。。。。。。
__A#由於,36人B2生(不合者上限)最起碼會被觸發而獲得學位的位置
____應該發生響"乙部分配學位55人"的板塊中,因為這裏人數最多。
__B#如果,想極端D假設36人B2生(不合者上限)全數發生在
____21+6+2=29人(不合者),亦還有7人有機會發生響乙部。
__C#如果,36人B2生(不合者上限)只有少過此上限人數進入九真,
____例如,本年度只有29人(不合者)入校,並且""不發生""響55人板塊中。
____其實,機會比較微,若然發生係件可喜之事,因為九真可以響
____B1組別全收B1學生,填滿灑乙部55人之學額。

__無論(A#)或(B#)都講明一點,"55人乙部學位"好大機會
__出現抽中B2生(不合者),即是九真會有學位剩餘流向B2組別。
__那麼,B1組別學生若把熱校九真設為第一所B2填表中學,
__"命中率"將會係100%

各位高人,想請教小兒自行揀華英同迦密,在乙部應點填呢?很煩惱應唔應該兩間都擺,還是二選一,而其他又可點排呢?謝謝指教教!!

王家爸爸 發表於 19-4-7 10:03
如果係深水埗區B1女生,我會建議乙3揀黃棣珊或者瑪利諾神父,前面揀上智、銘賢、聖母玫瑰。 ...

王家爸爸,請問點解唔考慮德雅?

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?
...
好視乎校網強唔強,B1位多過B1生的話,自然係放曬B1學校在前面先

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

同意,理解正確!

但現實有冇29間band 1可選,也是一個問題,所以band 2a放在最後band 1也未遲。

sukitelfold 發表於 19-4-8 09:04
同意,理解正確!

但現實有冇29間band 1可選,也是一個問題,所以band 2a放在最後band 1也未遲。
上年KL3計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有28間 (計埋香島同九真); 上年KL5計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有29間添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 09:32
上年KL3計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有28間 (計埋香島同九真); 上年KL5計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有29間 ...

九真及香島每年有分享band 2也不少人入到埸,可以當band 2計

雪兒coco 發表於 19-4-7 17:21
王家爸爸,請問點解唔考慮德雅?
德雅都唔差,進取既可以乙3放德雅,乙4放揀黃棣珊或者瑪利諾神父。

sukitelfold 發表於 19-4-8 09:36
九真及香島每年有分享band 2也不少人入到埸,可以當band 2計
九真同香島應該好唔同,從學校成績睇,九真未必收太多band 2。

hkpapa852 發表於 19-4-8 09:32
上年KL3計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有28間 (計埋香島同九真); 上年KL5計晒本區+他區既B2A-B1中學, 有29間 ...

但有無分開單性學校計呀?唔通阿女填喇叭咩

YmOra 發表於 19-4-7 16:35

B1組別學生若把熱校九真設為第一所B2填表中學,

__

"命中率"將會係100%

咪係lor!  邊個B1女 gum 傻會選九真ar..... 係都報"銀禧中學"啦.....幾時輪到九真......

回覆 gigayan 的帖子

是的

回覆樓主:

我想问在那可以看到band 1学生人数?
http://hk.myblog.yahoo.com/matthewlai-0210

ivylwyip 發表於 19-4-7 16:56
各位高人,想請教小兒自行揀華英同迦密,在乙部應點填呢?很煩惱應唔應該兩間都擺,還是二選一,而其他又可 ...
雖然唔係高人, 但都答下訕。

絕對只可以二選一。因為呢兩間過去都未聽聞有人乙一以外入到, 如果填乙一乙二, 唔係話唔得, 只係會浪費咗中乙二既機會。某D學校雖然唔係非乙一不可, 但仍然係熱門, 放得愈前, 入到既機會當然愈大, 無必要為咗0機率放棄乙二既好學校吧。

請教大家,沙田區B1男仔,自一曾肇添,如乙一曾、乙二沙循、乙三蘇浙、
乙四郭德勝、乙五鄭榮芝、乙六沙官然後排B2A可以嗎?請指教