用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

如果 BAND 1 學位 和 BAND 1 學生人數相約 (或較多) 的校網,應該盡填所有 BAND 1 中學,然後才填 BAND 2 中學。

如果 BAND 1 + BAND 2 學位 多於 BAND 1 學生人數的校網,也應該先盡填 BAND 1 中學,然後才填 BAND 2 中學。

除非你特別心儀小數的 BAND 1 中學和 BAND 2 中學,才會先填心儀的 BAND 1 中學,然後才填心儀的 BAND 2 中學,餘下的志願便填回所有 BAND 1 中學,才填 BAND 2 中學。

憫父 發表於 19-4-6 11:26
如果 BAND 1 學位 和 BAND 1 學生人數相約 (或較多) 的校網,應該盡填所有 BAND 1 中學,然後才填 BAND 2  ...

憫父,我的想法完全與你的相同。只要係B1a或B1b學生就肯定屬B1組別。

要小心的是[B1c]或[B1c-B2a]學生,1.怕屬邊緣人學生;2.怕老師估錯Banding,因為兩者皆有風險顯示實際學生Banding有可能有機會屬B2組別學生。

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 17:57
但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我 ...
你個區B1位本身唔夠, 仲有3間B2英中.

基本上, 區內所有B1中學+3間B2英中, 再補多1-2間B2(非全英中), 只要呢兩個選擇係只有1X個位有龍小既B2中學, 應該唔會派得差過呢兩間B2中學. 除非係估錯Banding

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-6 12:19

基本上, 區內所有B1中學+3間B2英中, 再補多1-2間B2(非全英中), 只要 ...
英中又都算b2? 你b1中學的標準是?

LeeCC 發表於 19-4-6 08:24
問題系有冷門band1嗎?極其量都係次熱門吧

就算真係冷門band1,都係他網學校,得2個位,抽到機會一樣細
所謂冷門,就真是睇往績,有啲b1學校擺乙五六都入到,咪叫冷門囉。

la5711 發表於 19-4-6 12:31
可以做到全英中, 只因收夠全港排名屬Top 40%內既學生, 唔代表佢地有能力令相關學生畢業寺時仍保持到B1水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

la5711 發表於 19-4-6 12:31

屯門區確實有幾間英中一般學校都唔會當佢band 1計, 因為 band 2生都收左一半,大部份來自其官小!以屯門計,我女學校都只計屯門四大,田中,馬中,譚中七間算Band 1, 屯官,南屯官,劉金龍,屯天都係當Band 2! 但因為今年band 1屯門區成1370人,所以計數就計埋佢地呢幾間學校!

用返我大囝早幾年派位經驗,那年是考生最少的一年,統計數字就是沙田英中位多過b1生。
我囝肯定是b1. 不過佢小一派位時,竟然派到第9志願,雖然兩者係無關係,但我好擔心佢無抽獎運,所以採取最保守的排法。乙一大熱沙崇
乙二 次熱沙循
乙三冷門沙官( 入左)
乙四五 郭德勝/鄭榮之
然後扣門入另一區英中。
冷門中學就話有機執死機啫,從未聽聞過有人乙三之後入到沙田三大( 曾記/沙呂/沙崇囉),如果你前面填左這三間,唔入,跌到乙4,咁培英沙循等次熱都機會好微了。 (不過今年培英據聞都好熱,派到乙三都可能無位了)  
總之乙一乙二就肯定填最心儀的,如果乙一乙二都派唔到,咁個冧把肯定唔謊靚,乙三之後就真係要稔清楚。

la5711 發表於 19-4-6 12:37
所謂冷門,就真是睇往績,有啲b1學校擺乙五六都入到,咪叫冷門囉。

我個網似乎無啦

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?
...
區區情況唔同

王家爸爸 發表於 19-4-6 13:09
區區情況唔同

王家爸爸請問深水埗區band1女生可以頭乙123填band 1校嗎? 麻煩你

hkpapa852 發表於 19-4-6 12:19

基本上, 區內所有B1中學+3間B2英中, 再補多1-2間B2(非全英中), 只要 ...

明白!因我女都考得頭,所以感恩都肯定佢不是「邊緣人」,否則更難估算

la5711 發表於 19-4-6 13:01
用返我大囝早幾年派位經驗,那年是考生最少的一年,統計數字就是沙田英中位多過b1生。
我囝肯定是b1. 不過 ...

我諗我都會用你呢個策略,乙三做保險缐,乙一乙二就填最心儀的
但如果乙二間學校去年只有很少很少人中(通過d人將佢放乙一),咁是否浪費了個機會

cherry0131 發表於 19-4-6 12:50
屯門區確實有幾間英中一般學校都唔會當佢band 1計, 因為 band 2生都收左一半,大部份來自其官小!以屯門計 ...

係,無計,因為官小學生算是一般,但兩間官中又因聯繋學校要焗收一大部分
聞說佢地今年已成b1c-b2a

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:13
區一缐小學,b1頭學生,如果頭三志願:b1a,b1b,b1c學校,進取嗎?
定放一間b2a?
...

要睇下邊區

憫文,王家爸爸,油尖旺band 1A仔,乙一九華,乙二聖方濟穩陣?乙三應如何選擇?可以比吓意見?Thanks

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 14:37
我諗我都會用你呢個策略,乙三做保險缐,乙一乙二就填最心儀的
但如果乙二間學校去年只有很少很少人中(通 ...
乙二都值得搏,隨機冧巴ok,都有可能take到最後幾個位。  有啲冷門b1校. 放乙3或乙4分別不大

我都搭單問下,油尖旺band1尾,乙1,2選循道及銘基,乙3~5可以揀什麼學校呢?是否應該放黃棣珊乙3?乙4,5,6放band2劉皇發,唐乃勤,鄧鏡波?

其他未揀的band1都是band1ab, 大熱學校都唔知放邊度好?

謝謝

la5711 發表於 19-4-6 15:20
乙二都值得搏,隨機冧巴ok,都有可能take到最後幾個位。  有啲冷門b1校. 放乙3或乙4分別不大 ...

我想問觀塘區

如果乙一:順天 乙二:觀塘官立 乙三開始:應該可以點揀?
‹ 上一主題|下一主題