用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎  

回覆 lovelybaby2015 的帖子

我都有朋友話我知李金係話b1學位夠, 可以進取d.....同其他小學/坊間既數據好唔同...我都覺得有d奇怪....

回覆樓主:

乙一呢?

hkpapa852 發表於 19-4-12 10:19
乙2係0機會, 乙3中到既機會都係近乎0

乙一呢?同埋為何會機會近乎O,真係唔明白!請指教!

ChungMelody 發表於 19-4-12 09:58
你指全港?

唔好意思,我講屯門

annielui 發表於 19-4-12 10:45
回覆 lovelybaby2015 的帖子

我都有朋友話我知李金係話b1學位夠, 可以進取d.....同其他小學/坊間既數據好 ...

係呀,我們學校老師都唔敢講話夠位,但李金又實牙實齒話夠,仲叫人進取d,唔係佢咩玩法
唔知會唔會想谷大學生入b1中學的數字?

4大, 譚中, 馬中, 田中, 屯官, 南屯官, 劉金龍, 屯天, 呢11間熱門計, 當自行全部收40人, 已收440人
屯門實際數字係39XX學生, 當1300係B1, 自行減左440人, 仲有860人要統一派位

數晒呢11間, 甲乙部共有896個位, 理應係夠既, 有D叻人又已出左去出面直資/ 跨區, 所以實際係無咁多人

如果唔計屯天同劉金龍:

9間自行收360人, B1人數 1300 - 自行已收360 = 940要統一, 呢940人要爭734個位, 就係唔夠

所以點界定係唔係B1, 先可以講成夠唔夠B1位, 可唔可以進取D

poohpooh1668 發表於 19-4-12 12:04
4大, 譚中, 馬中, 田中, 屯官, 南屯官, 劉金龍, 屯天, 呢11間熱門計, 當自行全部收40人, 已收440人
屯門實 ...

謝分析,咁我估李金講夠位的意思就是包曬11間
因為今年有人話屯天已經跌到b2頭,如果唔計呢間(或者再加一兩間marginal的b1學校)就可能不夠位了
是否這樣?

lovelybaby2015 發表於 19-4-12 12:17
謝分析,咁我估李金講夠位的意思就是包曬11間
因為今年有人話屯天已經跌到b2頭,如果唔計呢間(或者再加一 ...
屯天一向都係B2A, 係近年D人話佢上緊, 如果計正, 屯官, 南屯官, 劉金龍都唔叫係正B1, 所以點為之夠位B1位, 睇你點界定咩中學係B1, 馬中又唔會比你知DSE考成點, 跟本成個遊戲都係估估下, D數字....參考下

回覆 poohpooh1668 的帖子

是的, 有屯門小學計11B1, 據聞有些只計7, 所以差距可以好大…..

poohpooh1668 發表於 19-4-12 12:23
屯天一向都係B2A, 係近年D人話佢上緊, 如果計正, 屯官, 南屯官, 劉金龍都唔叫係正B1, 所以點為之夠位B1位,  ...

明白

lamtw2011 發表於 19-4-11 23:34
回覆 YmOra 的帖子

但B2校自行已收一堆B2生,B1自行是不會選B2,你可能計漏了。 ...

以九真為例,自行收的應該屬B1生為多,只是該批學生比較多係B1c-B2a學生為主而矣!

annielui 發表於 19-4-12 10:41
回覆 cherry0131 的帖子

跟據馬中面試信上打明今年是有469位申請自行.... :)
原來都得咁少咋!咁比起兩間保記都係多70人申請又唔算多啊!

poohpooh1668 發表於 19-4-12 12:04
屯門實 ...
學校4月頭舉辦左個升中家長晚會,powerpoint內寫出黎嘅數據我記低左!屯門今年約41xx個學生,未計誇區生!
學校就將呢4100人平均除3份,計佢每個banding 1370人!
學校條數係自行扣左320個,餘下1050個band 1生!
計七間band1+四間band2(屯天、兩間官立、劉金龍)87x-88x左右!
所以一減之下,就有170-180個band1生入唔到band 1學校!

我自己就一直計每校收120人,用11間黎計就會係1320個學位!如果咁計就唔會相差好遠!
不過band 2生仲有幾多機會派到入屯天呢,較難講!學校會upload d資料上網頁,如果upload左再分享比大家!

cherry0131 發表於 19-4-13 00:06
學校4月頭舉辦左個升中家長晚會,powerpoint內寫出黎嘅數據我記低左!屯門今年約41xx個學生,未計誇區生!
...

學校計嘅和你計嘅都無考慮到扣減"跨區離開"本區的人數。

YmOra 發表於 19-4-13 06:26
學校計嘅和你計嘅都無考慮到扣減"跨區離開"本區的人數。
學校有提過嘅,我地自己學校就只有6個申請誇區,而今年屯門有新屋苑及公屋入伙或陸續入伙,所以有機會人數相約!即有新搬入黎屯門申請誇區入屯門的學生,也有誇區報其他嘅學生!只係人數上搬入黎嘅多,定選擇誇區出去讀嘅多!

lovelybaby2015 發表於 19-4-12 11:36
係呀,我們學校老師都唔敢講話夠位,但李金又實牙實齒話夠,仲叫人進取d,唔係佢咩玩法
唔知會唔會想谷大 ...
可能佢地四年前師兄師姐成績好,band 1比例over8成呢?如果唔係,風險會唔會好大?今日學校家長日,我問問班主任先!

你好, 想請教hkpapa852 ,

兒子今年九龍城區Band 1 學生,有聯繫band 1 中學會放乙一(3份1機會入),請問以下如果這樣選擇會很進取嗎?謝謝你。

乙一:聯繫中學
乙二:旅港
乙三:(跨網)伊利沙伯中學
乙四:丘左榮
乙五:(跨網)循道中學

我諗住,盡擺Band one學校,第10才放band 2,這樣會太進取嗎?

而迦密,華英,如果唔放乙一,係咪已經冇機會呢? 另外,想問一下,如果 他區band 1中學,放上第10位以後,等於冇乜機會呢?謝謝你

怕吾怕到自己派乙五時, 間B2A中學, 已收晒第一組別的保險線 ? 所以只能趺到乙七,八,九......十...十一

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

我都係咁睇,所以我去到第18先至填B2,照道理如果肯定係B1,去到好後先填B2都應該係有位的,否則B2學生就算幾前都冇B2位了,當然嗰區學位好緊張,人又多的話,可能要填幾間B2喺後面,照道理應該最差情況都有一間b2,除非估錯bandIng 定或者邊緣人除外

cmy1129 發表於 19-7-16 15:19

怕吾怕到自己派乙五時, 間B2A中學, 已收晒第一組別的保險線 ? 所以只能趺到乙七,八,九. ...

如果嗰間B2a中學皆收晒所有B1學生同樣以"保險線"情況下被抽入的話,咁嗰間中學應該屬B1中學。不然,當第二組別派位時應該有B2學生順利被抽入。