用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

la5711 發表於 19-4-5 21:32
我講既止蝕位,是放無咁受歡迎的b1校,而不是放b2學校啊!
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最 ...
補充一點,乙3放冷門中學,其實必入咁滯。反正乙3之後只會愈派愈差。止左蝕位,攞住b1學校派位紙去其他中學叩門,點都好攞住b2學校派位紙去叩門。

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 21:32
Thx完全明白曬,所以諗排位頭都大,究竟保險缐應該set去邊
又唔想b2a放太前,明明自己成績好無理由唔搏b1
...

你係邊區先?如果係b1位足夠的地區,你係可以放哂b1位在前的。b1校點排就另計,當然唔好以受歡迎程度排。

之後再填幾間b2校,應該好安全。

la5711 發表於 19-4-5 21:45
補充一點,乙3放冷門中學,其實必入咁滯。反正乙3之後只會愈派愈差。止左蝕位,攞住b1學校派位紙去其他中學 ...

明,謝謝意見

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:45
你係邊區先?如果係b1位足夠的地區,你係可以放哂b1位在前的。b1校點排就另計,當然唔好以受歡迎程度排。
...

今年升中人數多左3300人,即多左1100b1生,但只多了144英中學位。  以往所謂英中學位過剩的區,如中西區,其實在自行收生時,收左好多他區生。
因此, 其實不易掌握大抽獎時本區實際b1學位和人數。

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:45
...

我要再向老師了解下我嗰區學位情況,因求先有jm話我嗰區(屯門)唔夠b1位

la5711 發表於 19-4-5 22:05
今年升中人數多左3300人,即多左1100b1生,但只多了144英中學位。  以往所謂英中學位過剩的區,如中西區, ...

中西區一向係b1位過剩係女仔,男仔一向不夠。沙田、九龍城才是b1位足的地區。

B1位是否足夠可以參考HKpapa之後的updated 數據。

回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435&extra=page%3D3

hkpapa852 所做的預測

我擺冷門b1乙3做止蝕, 對B1係好保守的做法.

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門b1.

而先填晒所有b1學校的做法, 我始終覺得風險過大.

la5711 發表於 19-4-5 22:54

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門 ...

如果係
乙一: 熱門
乙二:次熱
乙三:冷門
乙四至十: 其他b1校執死雞
乙十一之後:b2 校

其實同你地保守排法,結果应该一樣或更好(如執到死雞)

你個中庸做法係絶對risky,咁排真係可能直跌去b2.

北區就出名年年唔夠band1位,於是有些band2中學收了幾班band1生,長遠落去,可能為了止蝕,家長都會選在首三志願,不難想像那幾間微調中學都變成band1英中。
但band1邊緣人保命選擇恐怕就更加少,甚至驚要直接將微調英中放第一志願。
未知是否要這樣了?

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門 ...

但我嗰句唔夠b1位,所以我諗緊是否要採取你說的「保守做法」

有說要擺曬本網和他網band1學校

如果心儀band1尾次熱學校  ,是否這樣排呢?
乙一 band1尾次熱最心儀
乙二 band1尾次熱次心儀
乙三四五  他網band1尾次熱次心儀(但位較少,可能得幾個位)
乙六七 本區或他網大熱band2a 學校

那麼,如何放未揀過的本網他網大熱band1ab 學校

gigi1227 發表於 19-4-5 20:38
我認為錯誤,

如果一間受B2a學生喜歡的學校,俾其他第一組別學生放响乙3至乙10,又如果該所受B2a學生喜歡的學校收滿了B1學生,這學校不會是B2a中學,這樣就會出現有B1學生响乙30才放該受B2a學生喜歡的學校而至機會率唔係100%而是一定係零,就連B2組別的第1位優先揀位的同學仔都一樣是零機會抽入這所十分熱受B2A學生喜歡的學校,B2組別之第1位幸運兒想抽入該B2熱校是零機會,那麼,整個B2組別的所有人都應該係無一幸免,咁嘅話,為何把該所受B2a學生喜歡的學校定義為B2中學。

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 06:59
但我嗰句唔夠b1位,所以我諗緊是否要採取你說的「保守做法」

你囡囡小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較準確!如果你想知屯門區情況,等星期一學校將資料放左上網,我可以share比你!我諗我女情況同你囡囡應該差不多,屯門區一線小學,三次呈分都考級五以內!不過我都會採取保守做法!

問題系有冷門band1嗎?極其量都係次熱門吧

就算真係冷門band1,都係他網學校,得2個位,抽到機會一樣細

cherry0131 發表於 19-4-6 08:22
你仔仔小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較 ...

我升中嗰個係女啊,下星期先後開家長會呀
所以我而家自己研究吓喳

cherry0131 發表於 19-4-6 08:22
你仔仔小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較 ...

我而家聽完你地講,我都諗緊保守d,好似穩定d

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 08:51
我升中嗰個係女啊,下星期先後開家長會呀
所以我而家自己研究吓喳
哦...原來係囡囡,咁一樣啦!起碼多間劉金龍墊一墊底!

係B1位充足既地區,唔用全票選校既方法,係有機會撞匡入唔到既,只有盡填先可以確保一席。用較不受歡迎既B1校做保險線,亦未必代表若穿左保險線其後獲派中學係仲好D,他區中學就係好既例子。

當然各區供求始終靠估,自己評估風險。

YmOra 發表於 19-4-6 07:44
如果一間受B2a學生喜歡的學校,俾其他第一組別學生放响乙3至乙10,又如果該所受B2a學生喜歡的學 ...

最能反映中學屬坊間所評既Banding,似乎係以DSE成績去分級,並非以學生Banding去分級。B1直屬中學正正係好例子,佢哋比大部分B1中學擁有既B2生更多。

B1中學成績近年走樣既,港華就係其中既例子。

‹ 上一主題|下一主題