用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-4-8 18:14
填晒不是指由"B1最熱" 填到 "B1最不受歡迎"的策略。

咁,大埔得五間英中,三間要填乙一,然後就係B2了⋯⋯

lovelybaby2015 發表於 19-4-8 17:55
其實老實說,除非是「邊緣人」,否則如果肯定自己是b1學生,無論你是b1a b1b b1c成績,都是同一個pool呀, ...

我的做法是(B1a、B1b)為100%確信是B1組別學生,响大抽獎可以盡填B1中學,但必需要有策略作B1中學之先後次序的排位。而(B1c、B1c-B2a)就要小心DD,最怕學校估錯Banding,我會建議這類的學生保守DD好。

little_yolky 發表於 19-4-8 18:17
咁,大埔得五間英中,三間要填乙一,然後就係B2了⋯⋯

你指3間B1需填响乙1,2間B1需填响乙2,乙3便要填B2嗎?

YmOra 發表於 19-4-8 18:25
你指3間B1需填响乙1,2間B1需填响乙2,乙3便要填B2嗎?

其中三間B1只可填乙一,其他兩間可以填乙二乙三,乙四就要填B2了,又好既B2本區得兩間⋯

little_yolky 發表於 19-4-8 18:36
其中三間B1只可填乙一,其他兩間可以填乙二乙三,乙四就要填B2了,又好既B2本區得兩間⋯
...

描述:
3間只可填乙1的B1中學:B1_乙1_x、B1_乙1_y、B1_乙1_z
其他2間B1中學:B1_乙2、B1_乙3
1.只要肯定學生屬B1學生
2.只要肯定那B2熱校仍有B2組別學生抽中
我的策略會是這樣:
乙1=B1_乙1_x
乙2=B1_乙2
乙3=B1_乙3
乙4=B1_乙1_y
乙5=B1_乙1_z
乙6=B2熱校

EK唔知咩事,成日把排好的文字弄到走晒樣嘅???

YmOra 發表於 19-4-5 17:08
我認為,B1a學生是可以百分百肯定屬B1組別,大抽獎係擁有第一優先權,此類學生無論乙1、乙2、乙3 ...

你講得好有道理

YmOra 發表於 19-4-8 18:49
描述:
3間只可填乙1的B1中學:B1_乙1_x、B1_乙1_y、B1_乙1_z
其他2間B1中學:B1_乙2、B1_乙3
1.只要肯定學生屬B1學生
2.只要肯定那B2熱校仍有B2組別學生抽中
我的策略會是這樣:
乙1=B1_乙1_x
乙2=B1_乙2
乙3=B1_乙3
乙4=B1_乙1_y
乙5=B1_乙1_z
乙6=B2熱校

只能放乙一的y,z 放乙四五仲有咩用?

connie_51 發表於 19-4-8 15:16

考得咁好都要保守。
你仲保守啊!我揀左十間:
乙一 百周
乙二 馬中
乙三 田中
乙四 南屯官
乙五 屯官
乙六 屯天
乙七 劉金龍 (老師話女仔一定要揀佢包底)
乙八 崇真
乙九 呂祥光
乙十 辛亥年

gigi1227 發表於 19-4-8 20:08
只能放乙一的y,z 放乙四五仲有咩用?

首先,乙6所填嘅B2熱校無論放响乙4或乙5或乙6嘅"命中率"都係100%,就算唔識填嘅B1組別jm誤把該B2熱校填响乙1,她的"命中率"仍然係100%,所以兩者填法乙4也好乙6也好都無損該B2熱校的機會率。

另外,y和z中學過往資料顯示一定要放响乙1才成事,但難保有死雞執,好睇該年是否有較多人喜歡x校和y校,若然有,當大家一致認為xyz放乙2或以後係不可能的事,又發生遇然的"偏愛xy中學",就有可能成就了z校有機會被執死雞了,由於咁填法對jm無任何損失,但又點都存在住執死雞機會,只要十分肯定學生屬B1組別就得啦!

回覆樓主

好熱鬧啊!我都想問葵青男仔 b 1
我想善德乙1 之後應該點排好
求指教

邏輯上係唔會出現不夠band one位的情況, 只會出現心儀中學的學位不足夠而已;因為band1學校意思是說那間學校非常受歡迎而全部學生 都是band one , 那間學校便會是我們所稱的band 1a學校; 如學校大部分學生都是band one學生的話那間學校便會是band 1b學校; 如果那間學校很多都是band1學生的話,那間學校便會是band 1c學校, 所以羅輯上band1學校一定足夠給所有band one學生, 只是未必是家長們的心儀學校而已。

thcheung1 發表於 19-4-9 12:20
邏輯上係唔會出現不夠band one位的情況, 只會出現心儀中學的學位不足夠而已;因為band1學校意思是說那間學 ...
其實咩叫B1/B2/B3中學只係坊間自訂, 沒有標準

收取多少B1生, 只係影響中學能否做到全英中(開到幾多英文班)而己

如果以收幾多B1生而判斷係咪B1中學, 咁各中學大力攪好marketing就夠了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thcheung1 發表於 19-4-9 12:20
邏輯上係唔會出現不夠band one位的情況, 只會出現心儀中學的學位不足夠而已;因為band1學校意思是說那間學 ...

你說的是某一邏輯的推斷,但是這裏用的不是這邏輯。如果用B1生收生量來定義為B1a中學或B1b中學或B1c中學嘅話。B1a屬全收B1生才有該稱號,那麼B1b和B1c中學因""非全收B1生""而變為次稱號,咁!邏輯上就會話B1b和B1c中學一定有位剩流落B2組別收取一定限度嘅B2生,但要注意,B1b和B1c中學响大抽獎亦會出現全收B1學生。

YmOra 發表於 19-4-9 15:10
你說的是某一邏輯的推斷,但是這裏用的不是這邏輯。如果用B1生收生量來定義為B1a中學或B1b中學或 ...

可以參考這個分類:  https://www.schooland.hk/post/sspa02

" 組別 1A 代表該中學收生幾乎全部來自 BAND 1 的小六畢業生;組別 1B 代表收生絕大部分來自 BAND 1 的學生;組別 1C 代表收生大部分來自 BAND 1,小部分來自 BAND 2的學生。以同樣的邏輯,理解組別 2A, 2B, 2C 及組別 3A, 3B, 3C 。"

thcheung1 發表於 19-4-9 17:43
可以參考這個分類:  https://www.schooland.hk/post/sspa02

"♥ 組別 1A 代表該中學收生幾乎全部來自 BA ...

我沒有參考這個網站。

請教各位家長/王家爸爸:
小女下年升中,校綱是東區,心儀學校是張祝珊。初步想法自行1/甲一/乙一都填張祝珊,乙二填中婦/民生,乙三填金文泰,乙四後填其他B2學校,這個填法會否合適。
張祝珊下年開得4班,機會又少了。

ohmylove 發表於 19-4-10 14:49
請教各位家長/王家爸爸:
小女下年升中,校綱是東區,心儀學校是張祝珊。初步想法自行1/甲一/乙一都填張祝 ...
下年係咪繼續玩循環班級未有人知

除非你唔想個女讀女校, 否則唔需要咁早諗金仔.

不過如果你放棄女校, 即係迫自己增加入B2中學既機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thcheung1 發表於 19-4-9 17:43

"♥ 組別 1A 代表該中學收生幾乎全部來自 BA ...
你認為呢個網站好有權威?

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝回覆
2間女校唔會選,如乙三改填民生,又真係危危乎。都係果句,考好呈分試先。

‹ 上一主題|下一主題